Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018

Μεγάλωσες, έκανες πολλές δίαιτες αλλά...

     Η λύση της Παχυσαρκίας απαιτεί ριζοσπαστικές λύσεις, γρήγορες ενέργειες και μεγάλες αποφάσεις. Το βασικότερο, σημαντικότερο και καθοριστικότερο κομμάτι της θεραπείας είναι η αρχή. Στην αρχή στήνεται μια στέρεη βάση θεραπείας που στην βάση της θα κάτσει το μεγάλο τεχνικό κομμάτι, που δεν θα αντέξει αν δεν έχει γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα στην αρχή. Στο σημερινό μας άρθρο θα ξεκαθαρίσουμε ένα μεγάλο μύθο που έχει να κάνει με το αδυνάτισμα. Το σημείο εκείνο που βλέπουμε τη ζυγαριά να πέφτει, ερμηνεύεται ως αδυνάτισμα, πράγμα εξαιρετικά λάθος, δεν είναι αδυνάτισμα, είναι υφέρπουσα πάχυνση. Όταν χάνεις 1 κιλό, είναι σαν να παίρνεις 1 κιλό τη Τετάρτη και να αφήνεις 1,2κιλά την Παρασκευή. Δεν χάνεις κιλά, απλά τα μεταφέρεις αργότερα. Η δίαιτα είναι μια διαδικασία που παχαίνεις και τα αποτελέσματα τα βλέπεις - ανάλογα με τον χρόνο που έχεις αφιερώσει σε αυτή - λίγο μετά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν κάνει δίαιτες, (αποφεύγοντας διπλωματικά να πω 'όλοι') μετά από μερικές εβδομάδες ή μήνες παίρνουν όλα τα κιλά που έχασαν και περισσότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν μπαίνουν σε τέτοιου είδους θεραπείες είναι πλήρως ανενημέρωτοι τι είναι δίαιτα και πλήρως ανενημέρωτοι τι είναι Παχυσαρκία. Έτσι μετά από μερικούς μήνες έχουν παχύνει πάλι και η τρύπα στο νερό μεγαλώνει. Το σχέδιο δεν πήγε καλά και ο ασθενής πάχυνε πάλι και κοιταζόμαστε στα μάτια τι έφταιξε. Τι έφταιξε; Η ίδια η δίαιτα έφταιξε που δεν έχουμε κατανοήσει ότι δεν δουλεύει. Η δίαιτα παχαίνει. Οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι όταν κάνουν δίαιτα παχαίνουν, γιατί δημιουργούν μια λανθάνουσα δυναμική που εγκαθίσταται και λειτουργεί απ' τη 1η μέρα δίαιτας.
Υποβόσκουσα Παχυσαρκία
   Και ρωτώ εγώ γιατί ένας άνθρωπος που χάνει 30κιλά και έχει σταματήσει τη δίαιτα του και ξεκινάει και παίρνει κιλά, γιατί να πάρει και τα 30κιλά και όχι τα 10, τα 15. Η απάντηση είναι γιατί μόλις αίρεται το πλαίσιο της θεραπείας, η προηγούμενη συμπεριφορά που έχει ενισχυθεί, έρχεται με φόρα. Η δίαιτα είναι χρόνος που ο θεραπευόμενος καταπιέζεται και λόγω του γεγονότος αυτού φτιάχνει μηχανισμούς άμυνας, μηχανισμούς απόδρασης, μηχανισμούς αποσυμπίεσης. Οι μηχανισμοί αυτοί όταν δημιουργηθούν δεν φεύγουν ποτέ απ' τη ζωή του ασθενή. Όποτε κάνει δίαιτα θα ξυπνάνε, άλλοτε με την 1η μέρα δίαιτας, άλλοτε στην 14η, πάντα πριν την 6η εβδομάδα. Ακόμη και αν το κενό μεταξύ μιας δίαιτας και μιας άλλης είναι 10 ή 15 χρόνια αρκούν 6 εβδομάδες για να ξυπνήσει σύσσωμος ο μηχανισμός. Έτσι η Παχυσαρκία δεν είναι μια ασθένεια που κάποιος συσσωρεύει λίπος σε βαθμό τέτοιο που αυτό οδηγεί σε πληθώρα παθήσεων, αλλά είναι πολύ επικίνδυνη γιατί ακινητοποιεί τον ασθενή υψώνοντας θηριώδεις μηχανισμούς άμυνας στη θεραπεία. Έτσι δεν είναι μόνο ότι ένας άνθρωπος παίρνει βάρος, αλλά ο τρόπος που θα χρησιμοποιήσει για να το χάσει του προκαλεί και μια άλλη πάθηση που είναι πιο επικίνδυνη και είναι μόνιμη και χρόνια προσβάλλοντας τη μνήμη. Όταν κάποιοπς ξεκινάει μια δίαιτα πρέπει να τα γνωρίζει αυτά εξαιρετικά καλά, γιατί η δίαιτα δεν είναι παιχνίδι θερμίδων και αριθμών, είναι κάτι πολύ πιο βαθύ και μεγάλο και δεν κάνει να παίζουμε με πράγματα που δεν γνωρίζουμε. Όσο περισσότερες δίαιτες, τόσο λιγότερη η μείωση βάρους, μέχρι να μην χάνεται γραμμάριο.
Η Δίαιτα Παχαίνει
   Αφού έχει φτάσει στο σημείο να παρακαλάει ο θεραπευόμενος πότε θα τελειώσει η δίαιτα να φάει και πάλι με την ησυχία του, πριν απ' αυτό εφευρίσκει 1002 τρόπους πως να μην είναι στη συνεδρία του. Τα ψέματα και οι δικαιολογίες γίνονται καθεστώς, πράγμα που έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές ο ειδικός πρέπει να το διακόπτει αμέσως με κάθε κόστος. Αφού η δίαιτα τελειώσει και το πλαίσιο αρθεί, ο θεραπευόμενος με διπλή, τριπλή και τετραπλή ορμή επιστρέφει στις συνήθειες του. Τι άφησε πίσω της η δίαιτα; Από άποψη θεραπείας τίποτα, από άποψη ασθένειας τη διεύρυνε σε βαθμό τεράστιο, δημιούργησε τεράστια ορμή λόγω της πίεσης που συσσώρευε ο θεραπευόμενος εντός της δίαιτας και ο θεραπευόμενος δημιούργησε μέσα του μηχανισμούς αντίστασης στη δίαιτα. Άρα είμαστε με το ρολόι στο χέρι περιμένοντας πότε θα πάρει όλα τα κιλά ο ασθενής, πράγμα το οποίο είναι μαθηματικά δεδομένο ότι θα συμβεί. Η δίαιτα όχι απλά δεν κατάφερε να τον βοηθήσει να χάσει βάρος, αλλά η ίδια η δίαιτα διεύρυνε το βάθος της ασθένειας του. Έτσι μπορούμε να πούμε ότι η κακή χρήση μιας δίαιτας παχαίνει και όσο περισσότερο διαρκέσει τόσο περισσότερο παχαίνει.
Θεραπεία
   Η άποψη μας είναι ότι η θεραπεία πρέπει να είναι ανοιχτή με αυστηρούς κανόνες. Κανείς δεν υποχρεώνει κανένα να κάνει κάτι που δεν θέλει. Η ασθένεια πρέπει να αντιμετωπίζεται συμπεριφορικά και η θεραπεία πρέπει να σπάει σε 2 κομμάτια, α)ανάλυση της ασθένειας β)εφαρμογή της θεραπείας. Πριν ξεκινήσει η ζυγαριά να πέφτει πρέπει να ξέρουμε τι είδους ασθένεια θα αντιμετωπίσουμε και αφού μάθουμε καλά ποια τα πρόσωπα της έπειτα στήνουμε την επίθεση μας. Ο ασθενής πρέπει να γνωρίζει ότι το ποσοστό αποτυχίας μιας δίαιτας είναι πολύ υψηλό και πρέπει να παλέψει πολύ για να χτίσει τη θεραπεία του. Η θεραπεία είναι σαν την ξένη γλώσσα, ξεκινάς απ' το μηδέν και μαθαίνεις σιγά σιγά, γλώσσα, γραφή και ομιλία. Η επίθεση που θα επιλεγεί από ειδικό και θεραπευόμενο είναι μια πολύ εξατομικευμένη διαδικασία και πιθανόν να πρέπει να σχεδιαστεί για μία μόνο φορά και για έναν μόνο άνθρωπο. Αν πάμε να αντιμετωπίσουμε τη Παχυσαρκία μαζικά και με τροφές χτισμένες σε 'δωρικό ρυθμό' περιμένοντας να φτιάξουμε τον υπέροχο Παρθενώνα, θα καταφέρουμε ότι όλες οι 'καλές δίαιτες', ένα όμορφο, υπέροχο, πάρκινγκ άρρωστων χοντρών. Εκτός όμως απ' τους ειδικούς πρέπει να αλλάξουν και οι άνθρωποι, οι οποίοι μπορεί να δοκιμάζουν οτιδήποτε για να χάσουν κιλά, να δίνουν ένα σκασμό λεφτά, να ανοίγουν αυτιά και μάτια σε οτιδήποτε πειραματικό, αλλά όταν τους πεις να το κάνουν πάλι κοιτάνε αν πίσω απ' τον ειδικό είναι κρυμμένη καμιά ζυγαριά, ή αν θα πεταχτεί απ' τον ουρανό καμιά καλή δίαιτα, έτοιμοι να εφαρμόσουν και πάλι μια καλή δίαιτα για να παχύνουν περισσότερο. Ενώ έχουν δεχτεί ότι με τον παλιό τρόπο δε λύνεται το πρόβλημα τους, αισθάνονται τρομερή ανασφάλεια να εφαρμόσουν καινούρια πράγματα. Παιδιά ο χρόνος περνάει και δε ρωτάει, πήδα ή πάρκαρε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!