Σάββατο, 4 Αυγούστου 2018

Πόσες ενοχές έχει 1 σοκολατόπιτα;

   Η αλήθεια είναι ότι η λογική του εξισωτισμού είναι αρκετά βολική. Έδωσες 5 θα πάρεις 5, πλήρωσες 2 σουβλάκια θα πάρεις 2 σουβλάκια, έτρεχες με το αυτοκίνητο θα πάρεις κλήση, δουλεύεις πολύ, βγάζεις πολλά λεφτά, τρως πολλά γλυκά θα αρρωστήσεις, δεν φοράς ζώνη χτυπάς άσχημα, έπαθες έμφραγμα έτρωγες λιπαρά. Πρώτα ο άνθρωπος εξαντλεί τα περιθώρια του να αιτιολογεί τα αποτελέσματα μέσω λογικοφανών εξηγήσεων και μετά ψάχνει να βρει τα βαθύτερα αίτια. Αν η εξήγηση είναι και αρκετά λογικοφανής, δεν ψάχνει τίποτα, αυτό οφείλεται σ’ αυτό και τέλος. Αν πίσω απ’ τ’ αποτελέσματα κρύβονται τρανταχτές αιτίες τότε κυριαρχεί και μια κρυφή χαρά, σαν να λέμε, 'μην πας μακριά το βρήκα έπαθε έμφραγμα γιατί έτρωγε πολύ κρέας'. Η αλήθεια βέβαια είναι πολύ βαθύτερη σαν να λέμε ‘χαίρομαι που έπαθε έμφραγμα, γιατί είναι αυτός και όχι εγώ και χαίρομαι ακόμη περισσότερο που το έπαθε με αυτό το τρόπο γιατί δεν θα είχε εξήγηση η χαρά μου που ούτως ή αλλιώς θα υπήρχε’. Έτσι κάτω απ’ το φλιτζάνι του καφέ βάζουμε και μια χαρτοπετσέτα μην τυχόν και πέσουν οι χρωστικές του καφέ και λερώσουν το τραπέζι. Η αιτιολογική ερμηνεία βολεύει τον συναισθηματισμό μας και ερμηνεύει λογικά, ένστικτα που αν θα προσπαθούσαμε να τα ερμηνεύσουμε με συναισθηματικούς όρους θα τρομάζαμε μπρος σε αυτά που θα βλέπαμε. Έτσι έχουμε από πριν μια τάση να βάζουμε αιτίες σε φαινόμενα, ή να θέλουμε τα φαινόμενα να έχουν εξανθρωπισμένες αιτίες για να βολεύουν την εξήγηση, τη ζωή μας, τη καθημερινότητα μας, τη κακία μας. Έτσι θα θέλαμε να υπάρχει η κόλαση για να αισθανόμαστε ότι κάπου κάποτε θα υπάρξει μια ανώτερη δικαιοσύνη ακόμη και στους ισχυρούς που εμείς δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε σήμερα, τους οποίους ενώ θα είναι πνεύμα θα τους τιμωρήσει υλιστικά, σε μια άλλη διάσταση, η οποία θα τους καίει καθημερινά, θα υποφέρουν κτλ, αλλά πως θα καίγονται αφού θα είναι πνεύματα ή να υπάρχει ο Παράδεισος που ενώ ο ισχυρός, κακός στη ζωή, μπορεί να περνάει καλά και να μην τιμωρείται, αλλά Παράδεισο δεν θα πάει που θα είναι για πάντα, το πνεύμα δηλαδή θα έχει καθημερινότητα και θα περνάει υλιστικά καλά ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ, γιατί ο άνθρωπος όταν θέλει να ερμηνεύσει το καλό και το κακό, οι έννοιες πάνε περίπατο, αρκεί να βολεύει εμάς να χωράμε μέσα εκεί. Θα ήταν δύσκολο ο άνθρωπος να ερμηνεύσει ότι ο κακός ισχυρός δεν θα τιμωρηθεί ποτέ και πάντα θα περνάει καλά. Η εισαγωγή μας ξέφυγε απ’ αυτό που τελικά θέλουμε να πούμε αλλά θα την αφήσουμε ως έχει για καλύτερη ερμηνεία των λεγομένων μας. Μιας και το σημερινό μας θέμα έχει να κάνει με τον εξισωτισμό στις θερμίδες, το βάρος, τα κιλά, το λίπος, τον άνθρωπο κτλ.
Εξισωτισμός στο Βάρος
    Η λογική τρώω πολύ, καίω πολλές θερμίδες, γυμνάζομαι πολύ, τρώω πολλά γλυκά, πήρα πολύ γιατί έφαγα πολύ, έχασα πολύ γιατί έκανα πολύ γυμναστική, κυριαρχεί στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας και ειδικότερα τη διατροφή και το βάρος μας. Όταν ξεκινάμε να μιλάμε για δίαιτα, βάρος και ότι αυτά αφορά ξεκινάει ο απόλυτος εξισωτισμός και όλα υπακούουν σε τυφλούς κανόνες που καμία σχέση με τη Βιολογία και την καθημερινότητα έχουν. Φράσεις όπως : τρως πολλές θερμίδες και είσαι παχύς, εσύ γυμνάζεσαι όσο και να φας δεν παχαίνεις, μία τυρόπιτα πρέπει να τρέξεις 10Km για να την κάψεις, πως θες να χάσεις κιλά όταν τρως 3000θερμίδες την ημέρα, αν κόψεις 1000θερμίδες την ημέρα θα χάνεις ένα κιλό την εβδομάδα, δηλαδή 52κιλά το χρόνο και 520 τη δεκαετία, αν κόψεις μόνο μια φέτα τυρί τη μέρα δεν παίρνεις 120θερμίδες (και αδυνάτισε), πρέπει να τρέξεις 10km για να κάψεις μια κρέπα...Μέχρι το πρωί θα γράφαμε τον απόλυτο εξισωτισμό που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος για να βολέψει λέξεις και σκέψεις όταν είναι ή θέλει να κάνει δίαιτα. Σαν το σώμα να υπηρετεί το βόλεμα του συναισθηματισμού ανάλογα τη μέρα, την ώρα, το θυμικό, πως ξυπνήσαμε, πως κοιμηθήκαμε και πως μαλώσαμε. Τα πράγματα δεν είναι έτσι, το σώμα δεν υπηρετεί μια λογιστική λογική 'έσοδα-έξοδα' αλλά τη λογική της επιβίωσης, της ζωής, ή όπως κάποτε το είχε ονομάσει φιλοσοφικά ο Σοπενάουερ 'θέληση για Ζωή'. Πως σκέφτεται ένας άνθρωπος που θέλει να σκάσει απ' το φαγητό το Σαββατόβραδο; Θα φάει το μεσημέρι σαλάτα, θα ψοφήσει απ' τη πείνα Τετάρτη και Πέμπτη για να φάει το Σάββατο 25κομμάτια πίτσα, θα τρέξει τη Δευτέρα 25 χιλιόμετρα στο διάδρομο για να φάει τη Κυριακή 2 μερίδες σοκολατόπιτα υπηρετώντας τη δικιά του συναισθηματική λογική. Αυτό τον βολεύει, έτσι τα ερμηνεύει. Έτσι η δίαιτα έχει καταντήσει ένα τεράστιο βιβλίο εσόδων-εξόδων, βασιζόμενο σε μια λογική μη φας αυτό έχει τόσες θερμίδες, φάε αυτό έχει αυτές τις θερμίδες, αν κάνεις τόσο διάδρομο θα διαγράψεις τα 5 ουίσκι που ήπιες χτες και αν κάνεις 7 κοιλιακούς μπορείς άνετα να φας 2 καλαμάκια παραπάνω. 
Πως λειτουργεί το Σώμα; 
   Το σώμα μας λειτουργεί ομοιοστατικά υπηρετώντας την επιβίωση μας, έτσι αν ξεκινήσουμε να τρώμε λίγο ρίχνει τις ανάγκες του, αν ξεκινήσουμε να τρώμε περισσότερο αυξάνει τις καύσεις του, έτσι ένας αδύνατος άνθρωπος μπορεί και επιβιώνει με λιγότερο φαγητό ή ένας παχύσαρκος δεν πεθαίνει τρώγοντας συνεχώς περισσότερο και περισσότερο. Επίσης το σώμα μας δεν επιθυμεί τα ξαφνικά γεγονότα ακόμη και αν αυτά είναι προς υγιεινότερες συνήθειες, οι αλλαγές όταν γίνονται πρέπει να είναι ήπιες και προσαρμοστικές, έτσι όταν εμείς προσπαθούμε να βολέψουμε σε 1 εβδομάδα, φίλους, διακοπές, γυμναστήριο, ενοχές, γλυκά, παγωτά, ποτά και ταβέρνες το πολύ πολύ να πάρουμε 2-3 κιλά πράγμα που συνήθως συμβαίνει τον Αύγουστο. Το σώμα μας έχει μοναδικό σκοπό την επιβίωση και υπακούει μόνο σε αυτό το κανόνα, τα υπόλοιπα είναι να βολεύουμε τις ενοχές μας. Απότομες αυξομειώσεις ποσότητας τροφής, απότομες αλλαγές στο είδος της τροφής, απότομες αλλαγές στις ώρες, ημέρες των γευμάτων μας δεν βοηθούν στη μείωση βάρους. Η δίαιτα δεν είναι ένα χαρτί εσόδων-εξόδων που αντιστοιχούμε λεπτά στο διάδρομο με μπάλες παγωτό, κάθε δίαιτα πρέπει να συνοδεύεται με ήπιες προσαρμοστικές αλλαγές. Φανταστείτε το σώμα μας να υπηρετούσε τη λογική '1000 άνθρωποι μπορούν να φάνε τροφή που αντιστοιχεί σε 4 δισεκατομμύρια ανθρώπων επειδή θα κάνουν 20ώρες την ημέρα διάδρομο και επειδή έτυχε αυτό το είδος ζώου να έχει ενοχούλες για το παγωτό που έφαγε'. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!