Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018

Μια light τροφή για μια πλήρη ενοχή

   Για να καταλάβουμε πως λειτουργεί η ασθένεια της Παχυσαρκίας πρέπει να μπούμε στο μυαλό ενός πάσχοντα και να αναλύσουμε το τρόπο διάρθρωσης της σκέψης και της συμπεριφοράς του. Αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει μιας και η ανάλυσης μιας τέτοιας συμπεριφοράς θέλει πολύ χρόνο με τον θεραπευόμενο και πολύ προσεκτική ανάλυση. Η συμπεριφορά διαφέρει μεταξύ των ανθρώπων αλλά κάποια δομικά χαρακτηριστικά είναι ίδια σε όλους και ένα απ' αυτά θα αναλύσουμε στο άρθρο μας. Ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που μπορεί να κάνει ένας θεραπευτής είναι να ξεμπερδέψει το κουβάρι και να καταλάβει. Η απαρχή της θεραπείας στηρίζεται στην κατανόηση της ασθένειας και των πλοκαμιών που απλώνει στη ζωή και την καθημερινότητα του θεραπευόμενου. Όταν γίνει γνωστό πόσο σύνθετη και πόσο δύσκολη είναι η θεραπεία της Παχυσαρκίας τότε μόνο θα μπορέσουμε να αφήσουμε πίσω μας τη στασιμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη θεραπεία.
Στο Μυαλό ενός Παχύσαρκου
    Ο θεραπευόμενος φεύγει απ' το γραφείο του διαιτολόγου και πάει σπίτι του να εφαρμόσει ένα διαιτολόγιο. Η 1η εβδομάδα θα πάει καλά και θα εφαρμόσει κατά γράμμα το χαρτί, η 2η εβδομάδα επίσης θα είναι καλή και από δω και κάτω η απόδοση πέφτει πολύ γρήγορα. Φτάνουμε στην 6η εβδομάδα και παρατηρούμε το εξής, ενώ ο θεραπευόμενος 'άπλωνε' χωρίς κόπωση την προσοχή με μια σχετική σταθερότητα μέσα στις ημέρες τώρα αυτό το τοπίο έχει αλλάξει. Η καθημερινότητα αποκτά μια άλλη 'άρθρωση' εντελώς διαφορετική. Εδώ κρύβεται όλο το μυστικό και η δομή της ασθένειας. Η καθημερινότητα δεν κυλάει πια με μια απλωμένη προσοχή σε όλες τις μέρες, αλλά με μια μοιρασμένη προσοχή που υπακούει σε 'εσωτερικές φωνές' που παίρνουν το πάνω χέρι. Για να είναι μια ημέρα προσεκτική πρέπει να έχει προηγηθεί μια απρόσεκτη και για να φάει κάποιος ένα προσεκτικό φαγητό πρέπει να έχει φάει ένα απρόσεκτο και αντίστροφα. Τρώει προσεκτικά για να φάει στο μέλλον απρόσεκτα και προσεκτικές μέρες, ανταμείβονται με απρόσεκτες μέρες. Η δίαιτα έχει γίνει μπάχαλο, έχει πάει περίπατο και το σύστημα ανταλλαγής ή συναλλαγής της δίαιτας κυριαρχεί απόλυτα. Καμιά μέρα δεν περνάει χωρίς να δίνει αναφορά στο παραπάνω απόλυτα κυρίαρχο λογιστικό σύστημα, που καταγράφει τις μέρες με σχολαστική ακρίβεια και δίνει τα ανάλογα αποτελέσματα. Όλες οι δίαιτες μετατρέπονται μετά από ένα μήνα θεραπείας σε ένα σύστημα πάρε-δώσε με δικούς του όρους και κανόνες. Στόχος του παραπάνω συστήματος είναι ένας, να εξαλείψει τις ενοχές που γεννούν οι απρόσεκτες μέρες, μέσω της ψευτο-προσοχής. Ενώ ο θεραπευόμενος νομίζει ότι εφαρμόζει ένα διαιτολόγιο, αξιολογώντας 'χονδροειδώς' τον τρόπο που δρα μέσα στη θεραπεία, αντίθετα ο οργανισμός του υπολογίζει, αναλύει και καταγράφει με σχολαστική ακρίβεια αυτά που τρώει. Έτσι αν το μεσημεριανό είναι ελαφρύ, αυτό θα γίνει για να είναι το βραδινό βαρύ ή ένα δείπνο θα είναι προσεκτικό γιατί επωάζεται ένα επόμενο μεσημεριανό με 'ξεχειλώματα'. Ο τρόπος που ο εαυτός μας καταγράφει πράξεις και ενέργειες είναι τρομερά σχολαστικός, δεν υπάρχει μέρα που να μην καταγραφεί λεπτομερώς με σκοπό η επόμενη να είναι το αντίθετο της. Αυτό τον τρόπο διάρθρωσης των ημερών τον δημιουργούν-προκαλούν οι δίαιτες και η πίεση που ασκούν στο θεραπευόμενο. Ποιον θα ένοιαζε αν η επόμενη μέρα θα είναι προσεκτική αν δεν υπήρχε κάποιος (διαιτολόγος) που να ελέγξει την προσοχή.
Υποκατάστατα Ενοχών
   Τι θα ήταν τα light τρόφιμα αν δεν υπήρχαν τα γλυκά, αναψυκτικά, φαγητά με πολύ ζάχαρη και λίπος; Φυσικά τίποτα, δεν θα υπήρχαν στη ζωή μας. Έτσι και η καθημερινότητα ενός παχύσαρκου διαμορφώνεται απολύτως ενοχικά. Τι προηγείται μιας μαγιονέζας light; Μια μαγιονέζα πλήρης. Τι προηγείται μιας κομπόστας; Μια σοκολατόπιτα. Τι προηγείται μιας μακαρονάδας με 4 τυριά; Μια σαλάτα. Τι προηγείται ενός ξέφρενου διατροφικά Σαββατοκύριακου; Ένα μοναστικό διήμερο. Τι προηγείται μιας γερής οινοποσίας; Μια μπίρα χωρίς αλκοόλ. Κανείς δεν θα καταναλώσει ένα καλό γλυκό αν δεν έχει προηγηθεί ένα light γλυκό και κανείς δεν θα φύγει τριήμερο αν δεν έχει ψοφήσει απ' τη πείνα το διήμερο. Τα light τρόφιμα ή οι light επιλογές 'εγκυμονούν' ξέφρενες απενεχοποιητικές διαθέσεις μπροστά ή πίσω. Η διάρθρωση μιας δίαιτας μετά από 1,5 μήνα δίαιτας είναι Α-Π-Π-Α-Α-Π-Π-Α-Α-Α-Π-Π-Π, απρόσεκτος ή προσεκτικός. Τα light τρόφιμα από κάτω τους κρύβουν ενοχές και πριν μια light τροφή προηγείται μιας πλήρης ενοχή-τροφή.
Συμπέρασμα
    Ας πούμε, ότι προτείνουμε στο θεραπευόμενο να έρθει στη συνεδρία όχι μετά από 7 ημέρες αλλά μετά από 30ημέρες. Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτεί θα είναι 'έχω πολύ χρόνο να φάω όπως θέλω και να τα μπαλώσω', με το που γεννάται αυτή η σκέψη η δίαιτα έχει αποτύχει. Ακόμη και κάποιος που διαβάζει αυτές τις γραμμές θα πει 'εγώ δεν θα δράσω έτσι', είναι λάθος να το σκέφτεται. Ακριβώς έτσι θα δράσει και όλοι έτσι θα δράσουν όταν μπουν σε θεραπεία, η μεταμόρφωση που θα συμβεί θα είναι πολύ μεγάλη, πρωτόγνωρη και θα γίνει εξαιρετικά γρήγορα. Όταν ένας άνθρωπος καλείται να κάνει μια δίαιτα, μέσα σε 6 εβδομάδες μετατρέπεται σε ένα λογιστικό ον που για να δώσει πρέπει να πάρει και το αντίστροφο. Ένα ηδονιστικό ον. Το αποτέλεσμα είναι η ζυγαριά να κολλήσει και να μην ξεκολλήσει με τίποτα αλλά ποιος μπορεί να καταλάβει εκεί για ποιο λόγο η ζυγαριά κόλλησε. Είναι πολύ βαθύς και δύσκολος ο τρόπος που ο εγκέφαλος λειτουργεί. Η θεραπεία για να μπορέσει να έχει αποτέλεσμα πρέπει να μην εκλαμβάνεται ως ένα πιεστικό αξιολογικό γεγονός με θερμιδομετρητή στο στόμα που ότι μπαίνει το καταγράφει και χτυπάει καμπανάκι όταν το όριο ξεπεραστεί. Οι δίαιτες πρέπει να μετατραπούν σε εκπαιδευτικές διαδικασίες οι οποίες θα αναλύουν το τρόπο δράσης της ασθένειας, τις παλιές συμπεριφορές που οδήγησαν σε πολλά κιλά και πως μπορεί να διαμορφωθεί μια νέα προσπάθεια αδυνατίσματος. Ως τότε θα περάσει πολύς χρόνος και πολλοί άνθρωποι θα 'καούν΄στο βωμό μιας νέας επιτυχημένης δίαιτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!