Παρασκευή, 4 Μαΐου 2018

Ρώτα με για Δίαιτα


Ερώτηση;
Πόσο χρόνο θέλω για να χάσω 20κιλά; 
Θες 10-12μήνες

 Πόσο χρόνο θέλω για να χάσω 10κιλά;
Θες 3-4 μήνες

Πόσα κιλά θα χάσω την 1η εβδομάδα δίαιτας;
Θα χάσεις από 1,5 - 2κιλά.

Πόσα κιλά θα χάσω τον 1ο μήνα;
Θα χάσεις 4κιλά

Πόσες δίαιτες κάνεις κατά μέσο όρο στη ζωή σου;
Κάνει 7-8 προσπάθειες με διαβαθμίσεις προς τα κάτω σε κάθε επόμενη προσπάθεια. Αν η 1η κρατήσει 12μήνες, απ' την 3η και έπειτα οι προσπάθειες θα κρατάνε από 1-3 εβδομάδες όποιος και αν είναι ο λόγος που το κάνει

Ποια δίαιτα είναι η πιο επιτυχημένη; 
Επιτυχημένη είναι συνήθως η 1η μας δίαιτα, όπως και αν είναι ότι και αν είναι, απ' την πιο ορθόδοξη μέχρι την πιο ανορθόδοξη.

Κάθε πότε πρέπει να πάω διαιτολόγο για να χάσω κιλά; 
Αν πας κάθε εβδομάδα θα χάσεις 4κιλά το 1ο μήνα, 3 τον 2ο μήνα και από 2κιλά 3ο και 4ο μήνα. Αν πας κάθε 14ημέρες θα διαιρέσεις τα κιλά αυτά περίπου με το 2 και θα βγει ο σωστός αριθμός.

Πόσο καιρό ένας άνθρωπος πρέπει να ακολουθεί διαιτολόγιο για να χάσει κιλά;
Ένας άνθρωπος μπορεί να κοιτάει, ακολουθεί, πειθαρχεί σε ένα διαιτολόγιο περίπου 6 εβδομάδες από εκεί και έπειτα ακολουθεί ένα πιλότο εφαρμογής ατομικό δικό του και δεν παρακολουθεί-κοιτάει το διαιτολόγιο του, νομίζοντας παρ' όλα αυτά ότι το ακολουθεί πιστά

Αν ένας άνθρωπος χάσει 10κιλά, σε πόσο χρόνο μπορεί να τα πάρει; 
Ο χρόνος μείωσης είναι εφάμιλλος του χρόνου προσθήκης. Αν χάσει 10κιλά σε 40ημέρες, τότε μεταξύ 40-60ημέρες θα έχει ξαναπάρει το βάρος. Αν έκανε 12μήνες να χάσει 20κιλά σε 6μήνες είναι πιθανό να τα ξαναπάρει.

Ο άνθρωπος που αδυνατίζει είναι σίγουρο ότι θα ξαναπάρει τα κιλά που έχασε;
Οι έρευνες λένε ότι περίπου το 90% των ανθρώπων που έχασαν κιλά τα ξαναπήραν.

Ποιο κίνητρο είναι το ισχυρότερο για να χάσω τα κιλά;
Ενώ οι άνθρωποι νομίζουν ότι ο έρωτας, η υγεία, το μαγιό, το φόρεμα, το σεξ, ο σύζυγος και χίλιοι άλλοι λόγοι είναι ικανοί να μας ωθήσουν σε δραστικές αλλαγές, κανείς απ' τους λόγους αυτούς δεν είναι αρκετός για αλλαγές γιατί όλοι αυτοί οι λόγοι είναι συγκεκαλλύμενος πανικός και η δίαιτα δρα μέσα στα χρονικά όρια αυτού, τα οποία είναι εξαιρετικά σύντομα. Ποιος πανικός κράτησε για πάντα;

Σε κάθε επόμενη δίαιτα δεν είσαι πιο έμπειρος άρα πιο έτοιμος;
Όχι δε ισχύει αυτό. Οι δίαιτες σε ανοσοποιούν στις δίαιτες και δημιουργούν ισχυρούς μηχανισμούς αντίστασης. Οι φράσεις 'είμαι έτοιμος', 'είμαι αποφασισμένος', στις δίαιτες δεν πιάνουν, καθώς η ροή της θεραπείας σε βάζει σε ένα κόσμο που δεν μπορεί από πριν να είσαι προετοιμασμένος. Δεν μπορεί να είσαι αποφασισμένος απ' το Μάρτη για τον Ιούνιο και αυτή η απόφαση σου να έχει μια σταθερή δυναμική και να μην την πάρει ο άνεμος. Η απόφαση μπορεί να έχει δυναμική από 5-15ημέρες.

Πόσες φάσεις περνάει ένας άνθρωπος σε μία δίαιτα;
Περνάει από 3-4 φάσεις που η 1η δεν μοιάζει με την 4η ούτε 10%. Η 1η φάση κρατάει 2 εβδομάδες και ονομάζεται ενοχική περίοδος, η 2η κρατάει 4 εβδομάδες και ονομάζεται ενθουσιασμός της αλλαγής, η 3η περίοδος κρατάει 2μήνες και ονομάζεται περίοδος αναζήτησης κινήτρου και η 4η περίοδος κρατά από την 15η εβδομάδα μέχρι το τέλος και ονομάζεται περίοδος προετοιμασίας εξόδου.

Αν χάσεις μια φορά πολλά κιλά δεν είναι πιο εύκολο να το ξανακάνεις;
Όχι, είναι πολύ πολύ δυσκολότερο απ' το να μην τα έχεις καταφέρει καθόλου, καθώς η προηγούμενη θεραπεία θα σου έχει δημιουργήσει αποφευκτικές τάσεις για κάθε επόμενη δίαιτα. Η δίαιτα θεωρείται μια βαριά θεραπεία που αφήνει βαθιά σημάδια στο ψυχισμό.

Πόσο κρατάει μια δίαιτα;
Περισσότερο κρατάει η 1η δίαιτα και είναι συνήθως και η πιο επιτυχημένη, ανεξαρτήτου ηλικίας, βάρους, ύψους, θυρεοειδικής λειτουργίας, προβλημάτων υγείας, φύλου κτλ. Η 1η δίαιτα κρατάει ανάλογα με το βάρος που πρέπει να χαθεί από 6-12μήνες, η 2η δίαιτα από 3-6 μήνες, η 3η δίαιτα από 4-6 εβδομάδες. Αν στη 1η δίαιτα χαθούν 20κιλά, στη 2η θα χαθούν 8-10 και στη 3η δίαιτα από 1-3κιλά, με το πολύ πιθανό σενάριο να μην χαθεί και καθόλου βάρος.

Όταν είσαι πιο νέος χάνεις ευκολότερα βάρος;
Χάνεις ευκολότερα βάρος ανάλογα με το ποια είναι η 1η σου δίαιτα, είτε είσαι 40, είτε 50, είτε 60. Είναι αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να είσαι 25ετών, να έχεις κάνει πολλές δίαιτες και να μην χάνεις βάρος ενώ είσαι νέος. Το μεγαλύτερο ρόλο παίζει πόσες δίαιτες έχεις κάνει.

Ο θυρεοειδής αν δεν δουλεύει σωστά, επηρεάζει το αδυνάτισμα;
Ναι επηρεάζει αλλά όχι στο ποσοστό που νομίζουμε. Αν η θυρεοειδική λειτουργία επηρεάζει 10-15% και με την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή καθόλου, οι πολλές δίαιτες και η ανοσοποίηση σε αυτές κάνουν το βάρος να μην πέφτει καθόλου.

Ο μεταβολισμός κολλάει;
Όχι δεν κολλάει, γιατί μεταβολισμός είναι βασικές λειτουργίες που μας διατηρούν στη ζωή. Αν ο μεταβολισμός κολλήσει, εμείς θα πάμε στα θυμαράκια. Όταν η ζυγαριά κολλήσει, έχει μέσα μας σταματήσει και η δυναμική για αδυνάτισμα. Η ζυγαριά συντονίζεται με το μέσα μας, πράγμα που δύσκολα θα αποδεχτούμε και αυτό μας αναγκάζει να ψάξουμε άλλες αιτίες που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές αιτίες.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!