Κυριακή, 27 Μαΐου 2018

Έχασα 8κιλά σε 6 εβδομάδες

  Πόσο χρόνο διαρκεί η επιθυμία μας να αδυνατίσουμε; Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε το συναίσθημα 'θέλω να χάσω κιλά'. Πόση διάρκεια έχει; Πόσο χρόνο αφιερώνουμε σε μια δίαιτα και τι χρόνος είναι αυτός; Πόσος χρόνος απ' αυτόν που έχουμε αφιερώσει σε μια θεραπεία είναι χρόνος δίαιτας; Μια ενδοσκόπηση της δίαιτας αναλύοντας τι είναι ο χρόνος που αφιερώνουμε σε μια δίαιτα και τι χαρακτηρίζει το κάθε χρονικό σημείο. Πόσος είναι ο πραγματικός χρόνος που κάνουμε δίαιτα και τι είναι ο υπόλοιπος χρόνος.
Πραγματικός χρόνος δίαιτας
    Συνήθως ένας άνθρωπος που έχει κάνει τουλάχιστον μια φορά δίαιτα στη ζωή του λέει 'έκανα 6μήνες δίαιτα', αλλά είναι αυτός ο χρόνος πραγματικός χρόνος προσπάθειας; Η απάντηση είναι όχι, δεν είναι πραγματικός χρόνος προσπάθειας, το αντίθετο, ο πραγματικός χρόνος προσπάθειας είναι πολύ λιγότερος. Η επιθυμία μας να χάσουμε κιλά κρατάει από 4-8 εβδομάδες, μετά κατεβαίνει στις προτεραιότητες μας η επιθυμία για αδυνάτισμα. Αντίθετα μετά την 6η εβδομάδα ανεβαίνει με πολύ γρήγορο τρόπο η πίεση που η ζυγαριά ασκεί. Ενώ δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο που η θεραπεία εφαρμόζεται και ενώ θα μπορούσε να πει κάποιος 'μα απ' την 1η εβδομάδα οι συνθήκες είναι ίδιες, γιατί αισθάνεται κάποιος 10 φορές μεγαλύτερη πίεση την 9η εβδομάδα απ' την 1η;'. Είναι γεγονός ότι ενώ το πλαίσιο θεραπείας δεν αλλάζει, η πίεση βαίνει αύξουσα κάθε επόμενη εβδομάδα, ίσως επειδή θεραπευτής και θεραπευόμενος γνωρίζονται περισσότερο, αλλά σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι λόγοι. Καθώς η πίεση αυξάνεται η επιθυμία για αδυνάτισμα καταποντίζεται και μαζί της και το αδυνάτισμα. Μετά τις 6 εβδομάδες, επιθυμία για αδυνάτισμα δεν υπάρχει, πράγμα που αποτυπώνεται κατευθείαν στη ζυγαριά, καθώς η απόδοση πέφτει από την 1η στην 6η εβδομάδα πάνω από 80%. Το υπόλοιπο 20% μέσα σε 1μήνα έχει χαθεί και η δίαιτα από δω και πέρα προχωράει με άλλα εφόδια, αλλά όχι με εκείνο το τόσο αποτελεσματικό, οξύ και ενεργητικό πρώτο συναίσθημα. Τη σκυτάλη του αδυνατίσματος από δω και έπειτα θα το πάρει το συναίσθημα που θα γεννήσουν οι προσδοκίες απ' τα πρώτα χαμένα κιλά. Αυτοπεποίθηση, ομορφιά, αισθητική, ωραιοπάθεια, τόνωση του Εγώ, σεξουαλικότητα, είναι συναισθήματα που θα πάρουν τη σκυτάλη απ' το αρχικό συναίσθημα του αδυνατίσματος, αλλά επουδενί δεν μπορούν να προσφέρουν τα αποτελέσματα που οι πρώτες 6 εβδομάδες έφεραν.  Το αντιφατικό της υπόθεσης είναι ότι όλοι νομίζουν ότι η τόνωση του Εγώ έφερε τα αποτελέσματα κάτι που δεν ισχύει. Η αυτοπεποίθηση μπορεί να συγκρατήσει λίγο το να μην πάρεις κιλά, αλλά δεν μπορεί να προσφέρει αδυνάτισμα. Άλλο συναίσθημα το ένα, άλλο συναίσθημα το άλλο. Ας ξεχάσουμε λοιπόν όλοι μας τη περιβόητη φράση 'άμα δεις να χάνεις κιλά θα σ' αρέσει και θα το συνεχίσεις'. Οι μετρήσεις λένε ότι το αποτέλεσμα που θα φέρει η 1η και 2η εβδομάδα δεν θα το δεις ποτέ ξανά σε μια θεραπεία.

Χρόνος Δίαιτας
     Οι πρώτες 6 εβδομάδες θα γεννήσουν προσδοκίες που σε όλη την υπόλοιπη θεραπεία θα κυνηγούν την ουρά τους. Όλη η υπόλοιπη θεραπεία θα τρέφεται συναισθηματικά απ' τις πρώτες 6 εβδομάδες, απ' τα κιλά που έχασε τότε. Θα κάνει ένα μάταιο αγώνα να βρει τρόπους και μεθόδους να κρατήσει το αποτέλεσμα, αλλά και να το ενισχύσει, πράγμα που δεν θα συμβεί. Θα δει ότι η αυτοπεποίθηση και η τόνωση του Εγώ, είναι ανεπαρκή εφόδια. Η θεραπεία αν και μπορεί να έχει κρατήσει ουσιαστικά μόνο 6εβδομάδες (τόσο κρατάνε συνήθως), χρονικά μπορεί να κρατήσει και μήνες, ανάλογα με το πως θα προσλάβει κάποιος το αποτέλεσμα των πρώτων εβδομάδων. Οι άνθρωποι που θα έρθουν για πρώτη φορά αντιμέτωποι με την ιδέα της αλλαγής θα γοητευτούν και η θεραπεία τους θα κρατήσει χρονικά πολύ. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές δίαιτες έχουν ανοσοποιηθεί στην ιδέα της αλλαγής και επειδή δεν μπορούν να εφευρέσουν πολλούς διαφορετικούς εαυτού,ς με το πέρας των 6 εβδομάδων, μόλις βρεθούν σε αυτό το συναισθηματικό κενό μετά τις 6 εβδομάδες με ένα απλό 'βαρέθηκα' θα ερμηνεύσουν παθογένειες ετών και θα κλείσουν το κεφάλαιο θεραπεία. Παρατηρούμε μια συναισθηματική υπερσυγκέντρωση τις πρώτες 6 εβδομάδες και έναν εξαιρετικά αραιό χρόνο από κει και έπειτα. Μπορεί μια θεραπεία να έχει κρατήσει 12μήνες και οι 10,5 μήνες να ταίζονται συναισθηματικά από τα συναισθήματα εκείνα που οι πρώτες εβδομάδες γέννησαν. Τα συναισθήματα αυτά είναι προσδοκίες αλλαγής, που δεν έχουν επόμενη μέρα.
Συμπέρασμα
    Ο πραγματικός χρόνος δίαιτας σε μια θεραπεία είναι εξαιρετικά μικρός. Μπορεί κάποιος να λέει ότι έχει κάνει 6 μήνες δίαιτας, αλλά ο πραγματικός χρόνος είναι συμπυκνωμένος στο 1/6 αυτού ίσως και λιγότερο. Το κακό είναι ότι ο χρόνος μειώνει τη θεραπευσιμότητα και αυξάνει την πίεση, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερη πίεση και λιγότερη θεραπεία, πράγμα που κάνει τη θεραπεία να σέρνεται και το χρόνο να κυλάει απλά χωρίς να φέρνει αδυνάτισμα. Το τέλος έρχεται να ολοκληρώσει το έργο και να αφήσει όπως και τις περισσότερες θεραπείες μισές. Θα ήταν σωστότερο να πούμε ότι το τέλος ήρθε με το πέρας των 6 εβδομάδων καθώς από κει και έπειτα πολύ λίγα πράγματα έγιναν, αλλά θα ήταν (αν και αληθινό) αρκετά απογοητευτικό. Όσο οι θεραπείες κονσερβοποιούνται και αριθμοποιούνται θα τραβάμε το χαλί κάτω απ' τα πόδια μας. Η φράση 'έχασα 12κιλά σε 8μήνες' θα έπρεπε να λέγεται 'σε 6 εβδομάδες έχασα 8 κιλά και τους υπόλοιπους 6,5μήνες άλλα 4'. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!