Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018

e-διαιτολόγος η νέα εποχή ήρθε

   Το αδυνάτισμα ψηφιοποιείται και αλλάζει. Ηλεκτρονικές εφαρμογές ξεπηδούν από παντού και δεν μετρούν μόνο θερμίδες. Ο e-διαιτολόγος είναι γεγονός και το αδυνάτισμα λαμβάνει άλλες διαστάσεις πέρα από πρόσωπα και τριβή. Οι τιμές κυμαίνονται γύρω στα 30 δολάρια, μαθηματικά, στατιστική, αριθμοί, θερμίδες και χρόνος. Ένας χρόνος που θα απλώνεται ηλεκτρονικά και με τη μορφή προγράμματος θα αναλύει το μέλλον σου. Ο e-διαιτολόγος άραγε θα ζητάει ποσοστά επί των κερδών ή μάλλον επί των κιλών; Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει και πουλιέται με ραγδαίους ρυθμούς αύξησης της χρήσης από τους ενδιαφερόμενους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 2-3 σημεία πώλησης e-διαιτολόγου. Όταν λέμε e-διαιτολόγο δεν εννοούμε έναν άνθρωπο που του στέλνεις mail και ζητάς συμβουλές ή κάνεις συνεδρίες μέσω skype, λέμε για έναν ηλεκτρονικό εγκέφαλο που σκέφτεται πως θα αδυνατίσετε αναλύοντας σας συνεχώς παραμέτρους. Να φανταστώ ότι το αγαπημένο μας θα είναι 'βάλε τα κιλά σου, βάλε ποια ημερομηνία θες να φτάσεις στο φυσιολογικό βάρος και πάτα το ENTER', απάντηση '20Ιουνίου', τέλεια ημερομηνία για το μαγιό. Πόσα κιλά όμως θα πρέπει να χάνω το μήνα; Ο e-διαιτολόγος είναι εδώ και έχει απαντήσεις σε όλα, σενάρια για πολλά κιλά σε λίγο χρόνο, σενάρια για λίγα κιλά σε περισσότερο χρόνο, υπάρχουν για όλα τα σενάρια απαντήσεις. Πότε παντρεύεσαι, πότε βγαίνεις παραλία, πότε μιλάς στο συνέδριο, πότε βαφτίζεις το παιδί σου, βάλε τις ημερομηνίες και όλες οι απαντήσεις θα είναι έτοιμες. Μπορείς να ξεκινήσεις όποτε θες και να σταματήσεις όποτε θες, μπορείς να κάνεις όσες εκκινήσεις θες, μπορείς να ξεκινάς καθημερινά και μια καινούρια δίαιτα, απλά βάλε τους αριθμούς και πάτα το κουμπί.
Ηλεκτρονικό Αδυνάτισμα
   Το τρένο για το αδυνάτισμα έχει εδώ και πολλά χρόνια χαθεί, μηρυκάζοντας το ίδιο σενάριο της δεκαετίας του '60. Ένα μπλέντερ που μέσα του πετάς αριθμούς, ΔΜΣ, θερμίδες και τώρα τελευταία λιπομετρητές και μετρητές βασικού μεταβολισμού και στίβοντας τα παίρνεις το απόλυτο τίποτα. Ποτέ δεν τα είχε ανάγκη ο άνθρωπος, ποτέ δεν ήταν αυτό το πρόβλημα του. Η Παχυσαρκία δεν ήθελε ποτέ διαιτολόγια και θερμίδες και όσοι πέρασαν απ' τα θεραπευτικά έδρανα έκαναν μια τεράστια τρύπα στο νερό ή τουλάχιστον σχεδόν όλοι. Τώρα είναι αργά για δάκρυα. Ο e-διαιτολόγος δεν θα έρθει να θεραπεύσει επί της ουσίας κάτι, αλλά θα έρθει να λύσει ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, θα αποπροσωποποιήσει την θεραπεία. Θα προσφέρει στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, αυτό που έχει κάνει πολλές δίαιτες και έχει σιχαθεί αυτή την τριβή με τον ειδικό (που αναμασούσε συνεχώς το ίδιο πράγμα), το 'μαγικό χάπι', την απόσταση. Ο e-διαιτολόγος για τη μείωση του βάρους δεν θα κάνει απολύτως τίποτα, αλλά δεν θα χρησιμοποιηθεί γι' αυτό, αλλά για να κρυφτούν με ασφάλεια στο σπίτι αυτοί που έχουν πήξει στις δίαιτες αλλά και αυτοί που θα έρθουν έπειτα. Μια καλή κρυψώνα απ' την φοβερή τριβή ειδικού-θεραπευόμενου που ο άνθρωπος που έχει κάνει πολλές δίαιτες θέλει να αποφύγει όσο πιο πολύ γίνεται. Οι δίαιτες έχουν δημιουργήσει έναν άνθρωπο εθισμένο στις δίαιτες, αλλά ανοσοποιημένο στις θεραπείες με δίαιτες. Αν η μόνη χρησιμότητα του διαιτολόγου είναι του απομνημονευτή ποσοτήτων θερμίδων και αντιοξειδωτικών, τότε ο e-διαιτολόγος είναι καλύτερος, φθηνότερος και δεν χρειάζεται να βλέπεις τη φάτσα του όταν η ζυγαριά θα κολλάει. Ο e-διαιτολόγος δεν θα πιέζει, δεν θα σε ζυγίζει, δεν θα αισθάνεσαι ότι το κάνεις για κείνον, δεν θα φοβάσαι τι θα πει, δεν θα σου λέει αυτό το εκνευριστικό 'δεν πειράζει την άλλη εβδομάδα θα χάσεις', δεν θα σου προκαλεί καμία ένταση και καμία αγωνία. Αυτά είναι από μόνα τους τρομερά ατού για να τον επιλέξεις ή να το πω διαφορετικά, αυτά είναι τρομερά αρνητικά για να πας σε διαιτολόγο όταν μπορείς να τα αποφύγεις. Όταν όλος ο κόσμος έχει μάθει ότι ο διαιτολόγος σε ζυγίζει και κάνει και ένα πασπαρτού τροφών τότε μην το συζητάμε ποιον θα επιλέξει ο κόσμος. Θα επιλέξει αυτόν που κάνει το ίδιο πράγμα, φθηνότερα, καλύτερα και απρόσωπα. Άλλωστε δεν υπάρχουν πετυχημένοι διαιτολόγοι καθώς αν χάσεις κιλά με κάποιον, θα τα ξαναπάρεις και αυτόματα το πρόσωπο του θεωρείται ήδη 'καμμένο', θα πας αλλού και σε κάθε δίαιτα αλλού και αλλού μέχρι τον e-διαιτολόγο που θα κάνεις όσες δίαιτες θες, απέναντι σε κανένα πρόσωπο.
Αδυνατίζει; 
   Ο e-διαιτολόγος στο αδυνάτισμα δεν θα προσφέρει τίποτα. καθώς θα αναμασά μαθηματικά. Η πολύτιμη γνώση του διαιτολόγου που έχει εντρυφήσει στο αντικείμενο 'άνθρωπος σε συνθήκες αδυνατίσματος' μέσα στα χρόνια θα χαθεί. Η ηλεκτρονικοποίηση θα αφαιρέσει απ' την επιστήμη την εμβάθυνση στον άνθρωπο που μπαίνει σε συνθήκες μείωσης της ποσότητας τροφής. Πως συμπεριφέρεται, πως αποεκπαιδεύεται, ποιες συνισταμένες παίζουν ρόλο, ποιες πραγματικές συνθήκες πρέπει να μετρηθούν, ποιες νέες δυνάμεις αναδύει μια δίαιτα, ποιες δυνάμεις πρέπει να ξυπνήσουν για να πάει μια δίαιτα στο τέλος, ποιες άλλες δυνάμεις πρέπει να μειώσουν την επιρροή τους στην ημερήσια διατροφή, βουλιμικές εκρήξεις, μηχανισμοί αντίστασης, εχθροί, καθημερινές μάχες, αντιδράσεις, αυξομείωση τροφής, επίδραση του στρες, καθημερινότητα και δίαιτα, όλα αυτά απλά με γενικότητες θα συμπτυχθούν. Θεραπευόμενος σε πραγματικές συνθήκες δίαιτας, πολύ λίγοι επιστήμονες έχουν εντρυφήσει πραγματικά σε αυτό και αυτοί θα ασκούν στο τέλος την επιστήμη από άνθρωπο για τον άνθρωπο. Αυτή η γνώση που απ' τη δεκαετία του '60 έπρεπε σήμερα να έχει βρει θηριώδεις απαντήσεις στο πρόβλημα της Παχυσαρκίας απλά θα σαλαμοποηθεί μεταξύ ενός smartphone και μιας ημερομηνίας ένδυσης νέου μαγιό. Κανείς δεν θα έχει την ανάγκη στο μέλλον μια δίαιτα καθώς με 30δολάρια αυτή με μια εντολή θα είναι στην οθόνη του και με αναλυτικό πλάνο εφαρμογής. Αυτό δεν θέλαμε...αυτό έγινε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!