Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Άνοιξη στη Δίαιτα

   Άνοιξη και δίαιτα πάνε πάντα μαζί. Ποιος άνθρωπος δεν σκέφτεται αρχές Άνοιξης να ξεκινήσει δίαιτα ή να θέλει να χάσει κιλά. Πολλοί άνθρωποι ξεκινούν άσκηση παράλληλα με διατροφή για μείωση βάρους. Η Άνοιξη είναι ένα σταροδρόμι πολλών πραγμάτων που η βασική τους συνισταμένη είναι η ανανέωση, νέο ξεκίνημα, νέοι στόχοι, άνοδος της ανάγκης αυτοθεώρησης, κλεισιμο παλιών κεφαλαίων και όλα αυτά με θέα στο Ήλιο. Η Άνοιξη λόγω θερμοκρασιών και λόγω του ότι φεύγει ο Χειμώνας προκαλεί το Εγώ μας και μας πιέζει να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα. Οι θερμοκρασίες, τα τοπία, οι εικόνες, το πράσινο, τα λουλούδια είναι μια αφορμή για αλλαγή. Η επιθυμία ποτέ δεν είναι εντονότερη και ενεργότερη απ' της Άνοιξης. Ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι δίαιτα είναι επιταγή έκδοσης Άνοιξης με ανοιχτή ημερομηνία είσπραξης. Ίσως η επιθυμία για αλλαγή και ανανέωση είναι ισχυρότερη της επιθυμίας πραγμάτωσης κάποιου στόχου. Είναι τέτοιας έντασης το ανοιξιάτικο αεράκι που σου ξυπνά πρωτόγνωρα συναισθήματα που δεν μπορούν να τυποποιηθούν στις σκληρές δομές κάποιου στόχου. Τέτοια εποχή είναι η Άνοιξη.
Στόχοι για Αδυνάτισμα
Οι 'παλιοί' της δίαιτας ξεκινάνε θεραπεία το Γενάρη γιατί ξέρουν ότι δεν θα συναντηθούν με το μαγιό την κατάλληλη στιγμή,οι 'νέοι' ξεκινούν μετά το Πάσχα επειδή δεν ξέρουν τι εστί δίαιτα και νομίζουν ότι έχουν χρόνο για το μαγιό. Η Άνοιξη υπόσχεται πολλά και η δίαιτα οφείλει να υπακούσει στις επιταγές της. Όσο η δίαιτα περνάει και τα κιλά δεν φεύγουν σύμφωνα με το πως το είχε υπολογίσει ο θεραπευόμενος τόσο περισσότερο πιέζει ο χρόνος. Και όλα αυτά μέχρι 15-20Ιουλίου που τα ραντεβού αραιώνουν για να πάνε να συναντηθούν με τις όμορφες παραλίες. Πόσο κράτησε το ανοιξιάτικο αεράκι; 2-3 εβδομάδες. Κάποιοι θα βγούν κερδισμένοι, αλλά οι περισσότεροι θα μείνουν εκεί στην Άνοιξη, στο στόχο που έθεσαν και που και την επόμενη Άνοιξη θα είναι στην ίδια θέση να τους περιμένει. Κάθε Άνοιξη τα ίδια λόγια και οι ίδιοι στόχοι χωρίς να αλλάζει καν η επικεφαλίδα. Στο τέλος απ' τις υποσχέσεις που δεν τηρούνται και απ' την κόπωση που επιφέρει αυτό η Άνοιξη παύει να είναι Άνοιξη. Ίσως είναι σωστή η άποψη που μου είχε εκφράσει μια παλιά πελάτισσα 'τι Άνοιξη, τι μαγιό και τι φόρεμα μου έλεγε, αν δεν μπορείς να 'φορέσεις' αυτή την αλλαγή που υπόσχεσαι στον εαυτό σου'. Είχε δίκιο, αν ο άνθρωπος ζει την αλλαγή ως το τρένο που περνάει απέναντι του και αυτός παραμένει να το κοιτάει, τι σόι αλλαγή είναι, όταν τα συναισθήματα δεν καταλήγουν στο δικό σου 'στομάχι'.
Τελικά η Άνοιξη αδυνατίζει;
    Η Άνοιξη δεν αδυνατίζει αλλά για 2-3 εβδομάδες που ξεκινάς δίαιτα έχεις μια απίστευτη ορμή. Παρόμοια ορμή που να συνδυάζει ώθηση, κιλά και περιβάλλον δεν θα συναντήσουμε σε καμία άλλη εποχή. Μετά τις 15 μέρες επιστρέφουμε στα ίδια, η ώθηση εξαντλείται και η δίαιτα όλως περιέργως κολλάει, μήπως φταίει ο θυρεοειδής τελικά; Θα μπορούσε να είναι και έτσι αν η θυροειδική λειτουργία υπάκουγε στον ίδιο νόμο που κάνει τα λουλούδια να ανθίζουν αλλά δυστυχώς δεν κολλάει ο μεταβολισμός, αλλά η θέληση. Το αδυνάτισμα στο μυαλό μας είναι μια εποχική δραστηριότητα που αφορά τους 3-4πρώτους μήνες του έτους, μετά μας τελειώνει η επιθυμία. Θα περάσουν πολλά χρόνια για να καταλάβουμε πόσο κακό κάναμε στον εαυτό μας, στο κομμάτι του βάρους. Πάντως τα καταφέραμε άψογα, καταφέραμε στο δάσος να ξεχωρίσουμε το δέντρο, του δώσαμε στενά ρούχα και παπούτσια γιατί βολεύει να λέμε ότι 'ποιος εγώ αύριο το πρωί αν θέλω αδυνατίζω', κλείσαμε το μπουκάλι με χαρτί και το πετάξαμε μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, έτσι να μας θυμίζει ότι ασθένεια είναι το αυτοκίνητο που παρκάρουμε στο πάρκινγκ του Εγώ μας και όποτε έχουμε την ανάγκη να ψευτοτονώσουμε την αυτοπεποίθηση ή να πούμε στον εαυτό μας ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά ξεπαρκάρουμε το αυτοκίνητο το κάνουμε μια βόλτα και ξανά μέσα στο πάρκινγκ της Ιστορίας. Ήταν κάποτε το αδυνάτισμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!