Τρίτη, 3 Απριλίου 2018

Το παλιό μου τζιν βαρέθηκε να με περιμένει

   Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε το πολύ μεγάλο πρόβλημα της απότομης διακοπής μιας δίαιτας. Ο διαιτολόγος είναι κάτι που το έχει ζήσει πολλές φορές, πάνω απ' το 80% των περιπτώσεων είναι τέτοιες. Ένα τηλέφωνο, ένα sms, 1 μήνυμα στο messenger για μια διακοπή είναι το σύνηθες στις μέρες μας και όσο πιο απρόσωπο είναι το μέσο τόσο πιο εύκολη η διακοπή της θεραπείας. Η διακοπή είναι μια πολύ σύνθετη και περίεργη διαδικασία και δεν συνιστάται ή αν συνιστάται πρέπει ο θεραπευόμενος να ξέρει πολύ καλά τις επιπτώσεις. Η απότομη διακοπή μιας δίαιτας είναι μια λανθασμένη κίνηση της οποίας τις επιπτώσεις τις βλέπουμε μετά από αρκετό καιρό. Στην ανάλυση παρακάτω θα κάνουμε λεπτομερή αναφορά στις επιπτώσεις και πόσο κοστίζει η απότομη διακοπή μιας δίαιτας.
Σκέφτομαι να σταματήσω...
    Η απότομη διακοπή μιας δίαιτας είναι ένας μικρός αργός θάνατος που τις επιπτώσεις του θα τις δούμε καιρό αργότερα. Έρχεται στις εξής περιπτώσεις: α) στην πολύ αρχή, ούτε μήνα θεραπείας και συνήθως πίσω απ' το σύντομο του χαρακτήρα είναι περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει πολλές δίαιτες με πολύ επιθετικό το μηχανισμό αντίστασης στη δίαιτα β)όταν ο θεραπευόμενος έχει χάσει κιλά και αισθάνεται ότι δεν έχει ανάγκη το στάδιο σταθεροποίησης και επιλέγει την έξοδο γιατί νομίζει ότι μπορεί μόνος του να τα καταφέρει, δίαιτα σε αυτό το στάδιο είναι μόνο το κομμάτι της μείωσης του βάρους γ)όταν ο θεραπευόμενος έχει χάσει βάρος, έχει προχωρήσει στο στάδιο σταθεροποίησης αλλά βλέπει ότι δεν μπορεί να σταματήσει το βάρος που ξαναμπαίνει και για να απεμπολήσει την αφόρητη πίεση επιλέγει την έξοδο. Αυτό που ακολουθεί μετά από την απότομη διακοπή της δίαιτας είναι ταχύτατη πρόσληψη του βάρους που χάθηκε με καταιγιστικό ρυθμό, μέχρι γραμμαρίου. Η απότομη διακοπή φέρνει στο προσκήνιο τη μεγάλη σύγκρουση του παρελθόντος, που ζητά και πάλι το χώρο που είχε στο σήμερα του θεραπευόμενου, με το μέλλον. Όταν οι συνεδρίες διακόπτονται απότομα είναι σαν να πέφτεις με το αεροπλάνο, από μια ήρεμη και σταθερή πορεία, σε κενό αέρος βίαια και χωρίς προειδοποίηση. Η θεραπεία πνίγεται δεν έχει χώρο, δεν έχει από που να πιαστεί, χάνει το ρυθμό της, χάνει τους χρόνους της, χάνει την αρχή τη μέση και το τέλος και πέφτει σε σφοδρή καταιγίδα. Θυμίζει αεροπλάνο που ξαφνικά πέφτει σε καταιγίδα. Ο ειδικός που αποτελεί το σημείο αναφοράς της θεραπείας και ρυθμιστή του ρυθμού της είναι το σταθερό σημείο που συνδέει τα όνειρα με την πραγματικότητα. Όταν η θεραπεία διακόπτεται είναι σαν να διακόπτεται ένα βαρύ ρυθμιστικό φάρμακο να κόβεται απότομα την ώρα που η θεραπεία έχει αρχίσει να καταλαμβάνει το δικό της χώρο στη καθημερινότητα του πρωταγωνιστή. Δυστυχώς έχουμε πει πολλές φορές ότι λείπει απ' τη χώρα μας η κουλτούρα του σωστού αδυνατίσματος, σαν να θέλουμε να είμαστε πάντα χοντροί.
Μετά από 3μήνες
    Ας πούμε ότι ο θεραπευόμενος έχει χάσει 25κιλά μετά από 16μήνες και αποφασίζει επειδή έχει πάρει 2-3κιλά να θέσει τέλος στη θεραπεία. Όταν διακόπτει αισθάνεται παντοδύναμος και σίγουρος ότι θα τα καταφέρει μόνος του. Τι συμβαίνει τελικά 3μήνες μετά; Την 1η εβδομάδα μετά τη διακοπή αισθάνεται ελεύθερος και παίρνει περίπου 2κιλά, την 1κιλό, την 3η 1κιλό και ο μήνας θα κλείσει με προσθήκη βάρους από 5-7κιλά. Στο τέλος του 3ου μήνα θα μπουν από τα 25κιλά τα 12-14. Στους επόμενους μήνες απ' την απογοήτευση που έχει πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας που δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσει, ο θεραπευόμενος παίρνει 2-3 κιλά το μήνα με αποτέλεσμα σε 6-8 μήνες το βάρος να έχει μπει σχεδόν πλήρως. Επιστροφή στο τίποτα και το κακό δεν σταματά εδώ έχει και συνέχεια. Η προηγούμενη θεραπεία θα αφήσει ένα τεράστιο αποτύπωμα στο ψυχισμό του με αποφευκτικά χαρακτηριστικά, κάτι το οποίο θα κάνει την αναζήτηση θεραπείας μακρινό όνειρο. Θα περάσουν 3-4 χρόνια για επαναφορά σε κατάσταση αναζήτησης θεραπείας και αυτό γιατί όταν ακούει δίαιτα θα του δημιουργούνται εικόνες πίεσης. Για καιρό θα προσπαθήσει να φέρει τον εαυτό του και πάλι σε θέση τέτοια που να μπορεί να ξανακάνει μια νέα δίαιτα. Τα 3-4 χρόνια όμως το βάρος θα έχει μείνει σταθερό; Η απάντηση είναι αρνητική, θα έχουν μπει άλλα 10-15κιλά, απ' ότι είχε ξεκινήσει τη δίαιτα του και έτσι έχουμε να διαχειριστούμε ένα διπλό, διογκωμένο κακό. Απ' τη μία πλευρά θα έχουμε ένα μεγαλύτερο βάρος να διαχειριστούμε, αλλά θα είναι βάρος που θα πέφτει δυσκολότερα απ' ότι παλιά. Έτσι θα έχουμε απέναντι μας έναν άνθρωπο που παίρνει εύκολα βάρος, χάνει δύσκολα και δεν πιστεύει ότι η θεραπεία θα τον βοηθήσει. Πως θα αδυνατίσει αυτός ο άνθρωπος είναι ένα θεμελιώδες ερώτημα. Η πραγματική πανδημία παγκοσμίως κατά την άποψη μας δεν είναι η μόνο Παχυσαρκία, αλλά ο απελπισμένος πληθυσμός που μετά από πολλές δίαιτες 'παρκάρει' και δεν κάνει τίποτα ή κάνει ότι πιο απελπισμένο υπάρχει. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε ο ρυθμός αύξησης της Παχυσαρκίας από που προέρχεται και πόσοι άνθρωποι απ' αυτούς που ανήκουν στην κατηγορία Παχύσαρκοι καταφέρνουν να αδυνατίσουν.
Συμπέρασμα
    Η έλλειψη γνώσης της θεραπείας κοστίζει ακριβά στη ζωή ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα κιλά του. Μπορούν εύκολα να θυσιαστούν χρόνια κόπων και προσπαθειών μέσα σε δευτερόλεπτα παρορμητικών αποφάσεων. Οι αποφάσεις δυστυχώς όμως δεν γυρίζουν πίσω και έχουμε βρεθεί ατελείωτες φορές στη θέση να πούμε 'τότε που στα λέγαμε κοίταγες πόσα νούμερα τζίν έπεσες, τώρα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα', αλλά δυστυχώς το πάθημα δεν έχει χρόνο να γίνει μάθημα και έτσι η ζωή όλων συνεχίζεται αλλά δεν γίνεται να ξεχάσουμε εμείς οι ειδικοί εκείνες τις στιγμές που οι άνθρωποι σχεδόν φίλησαν τη θεραπεία τους και σήμερα ανήκουν στη κατηγορία των παρκαρισμένων απελπισμένων παχύσαρκων. Ίσως δεν θα πρέπει ποτέ να μάθουν πόσο κοντά πέρασαν από το όνειρο τους, αλλά σίγουρα πρέπει να μάθουν οι επόμενοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!