Κυριακή, 29 Απριλίου 2018

Θα κάνω τα πάντα για να μην αδυνατίσω

   Στο σημερινό μας άρθρο θα συναντήσουμε και πάλι το διαιτολόγιο. Το διαιτολόγιο είναι αυτό που φαντάζει στα χρόνια μας ως η μοναδική λύση απέναντι στην Παχυσαρκία, μια ασθένεια που εξαπλώνεται με ραγδαίο ρυθμό. Όλοι ψάχνουν να βρουν εκείνο τον μαγικό συνδυασμό τροφών που θα τους βοηθήσει να χάσει κιλά. Έχει καταναλωθεί περισσότερο μελάνι για να γραφτούν βιβλία για αποτελεσματικές δίαιτες, σε σχέση με τα αποτελέσματα που αυτές φέρνουν. Πρώτα τα φασολάκια, μετά μπανάνα βουτηγμένη σε πουρέ κολοκυθιού, μετά μια έσανς αλκαλικού για να έρθει το όξινο και επιδόρπιο πιπέρι καγιέν πάνω σε αχλάδι για να έρθει το λίπος και από στερεό να μετατραπεί σε ρευστό, σαν ζεστό μέλι, να κυλίσει έξω απ' το σώμα μας. Ατελείωτες βλακείες με σκοπό το κέρδος, που αποπροσανατολίζουν το κόσμο σε βαθμό τέτοιο που το διαιτολόγιο καταντά φυλακή που δεν μπορείς να βγεις, ενώ το έχεις απορρίψει προ καιρού, καθώς είναι τέτοια η κοινωνική δύναμη που σε κρατά σε μια λύση διαιτολογίου που αν δεν εφαρμόζεις ένα διαιτολόγιο για να χάσεις κιλά αισθάνεσαι ότι είσαι απόγονος του ιππόκαμπου. Η λύση τύπου διαιτολόγιο φαίνεται σαν να εφαρμόζεται, αλλά έχει απορριφθεί συνολικά απ' τους περισσότερους.
Τι προκαλεί ένα Διαιτολόγιο;
   Ένα διαιτολόγιο έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές ότι το ακολουθεί για περίπου 6-8 εβδομάδες κάποιος που κάνει την 1η του δίαιτα. Αυτοί που κάνουν δίαιτα από 2η φορά και πάνω δεν ακολουθούν δίαιτα, αλλά κάτι άλλο που είναι μια μετάλλαξη διαιτολογίου. Ο άνθρωπος που έχει κάνει την 1η του δίαιτα και του χορηγηθεί διαιτολόγιο που τον προετοιμάζει για την επόμενη δίαιτα, δεν θα εφορμόσει το διαιτολόγιο, αλλά μέσω του διαιτολογίου θα αμυνθεί σε αυτό μέσω μιας δικής του διατροφικής συμπεριφοράς, που θα την ονομάζει διαιτολόγιο. Για όσους μπερδεύτηκαν, εξηγούμε ότι όταν ένας διαιτολόγος έχει απέναντι του ένα άνθρωπο που έχει κάνει πάνω από μία δίαιτα το διαιτολόγιο είναι νεκρό, δεν δρα, δεν θεραπεύει, δεν δουλεύει, δεν λειτουργεί, δεν αδυνατίζει, προκαλεί ακριβώς το αντίθετο. Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ένας άνθρωπος που θα πάρει το διαιτολόγιο στα χέρια του είναι να σκεφτεί πως θα καταστρώσει ένα σχέδιο να αποφύγει να κάνει αυτά που το διαιτολόγιο γράφει. Έτσι το σχέδιο του θα είναι ένα αντι-διαιτολόγιο, πράγμα που θα θέσει σε εφαρμογή άμεσα. Με καθαρή φωνή λέμε δυνατά τα εξής: α)ένας άνθρωπος που παίρνει ένα διαιτολόγιο στα χέρια του και κάνει τη 2η του δίαιτα και πάνω εφαρμόζει ένα αντι-διαιτολόγιο με άμεσο στόχο να μην κάνει το διαιτολόγιο, προσδοκώντας πάντα να χάσει κιλά β)στόχος του δεν είναι να χάσει κιλά, αλλά ενω ξεκινάει να χάσει μέσα του αυτό το συναίσθημα μετατρέπεται πολύ γρήγορα σε κάτι φοβικό που δεν θέλει να ξαναζήσει (δίαιτα) γ)η δίαιτα για τους ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά είναι με κάθε τρόπο αποφυγή και όχι αποδοχή μέσου θεραπείας, το ότι λένε ότι θέλουν να χάσουν κιλά είναι κάτι άλλο.
Αντι-Διαιτολόγιο
    Η αντίσταση απέναντι στο διαιτολόγιο λαμβάνει σάρκα και οστά πολύ γρήγορα, σχεδόν με την έναρξη της δίαιτας. Απ' την αρχή μετά από ένα μικρό αποτέλεσμα της 1ης εβδομάδας, ανταποκρίνεται άμεσα στην ανάγκη να μην ξανακάνει αυτό που είχε κάνει τη 1η φορά για να χάσει κιλά. Η δίαιτα είναι μια βαριά θεραπεία που κοστίζει πολύ ακριβά στο θεραπευόμενο γι' αυτό λέμε ότι δεν έχει πολλές ευκαιρίες(1-2) στη ζωή του να χάσει κιλά. Μετά την 2η εβδομάδα θεραπείας, η διατροφή που θα εφαρμόσει ο θεραπευόμενος θα αρχίσει να αποκλίνει γρήγορα απ' το διαιτολόγιο που έχει δώσει ο ειδικός. Η διαδικασία γίνεται, όπως ένας ψυχολόγος θα έλεγε, ασυνείδητα, καθώς ο θεραπευόμενος νομίζει ότι και το διαιτολόγιο κάνει, αλλά και το κάνει σωστά. Έπειτα αμφότεροι προβαίνουν σε διαπιστώσεις ότι η ζυγαριά κόλλησε, ότι ο μεταβολισμός πέτρωσε και ότι ο θυρεοειδής βρήκε σε βράχο. Πράγματα που είναι πολύ μακριά απ' τη σωστή διάγνωση. Ο θεραπεύομενος όταν μπαίνει σε περιβάλλον δίαιτας, εγκλωβίζεται και ζει περισσότερο σε περιβάλλον φυλακής παρά σε περιβάλλον θεραπείας, πράγμα που τον κάνει να εφευρίσκει τρόπους να αντισταθεί, νομίζοντας ότι κάνει δίαιτα. Έτσι ενώ βρίσκεται πολύ μακριά απ' τη θεραπεία νομίζει ότι τα κάνει όλα σωστά και θυμώνει όταν δεν χάνει βάρος. Χάνονται πολλά, ίσως και όλα όταν ο ειδικός δεν μπορεί να διαγνώσει-παρέμβει-θεραπεύσει σωστά τη κατάσταση και το στάδιο που ο θεραπευόμενος βρίσκεται. Ο ειδικός τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζει τι είναι διατεθειμένος να κάνει και τι να μην κάνει ο θεραπευόμενος, ενώ λαμβάνει ως δεδομένο ότι επειδή κάθεται απέναντι του και λέει 'είμαι αποφασισμένος', θα χάσει και κιλά, αγνοώντας βασικά δεδομένα της θεραπείας. Ο άνθρωπος που κάνει 2η δίαιτα, ακόμη και αν είναι ο ίδιος που στην 1η είχε χάσει 35κιλά, σήμερα είναι κάποιος άλλος και έχει κυλίσει πολύ νερό στο άτομο που είχαμε απέναντι μας τότε. Δεν είναι ο ίδιος, δεν μπορεί να κάνει τα ίδια πράγματα και ότι διαιτολόγιο και αν πάρει θα το μετατρέψει σε 10μέρες σε αντι-διαιτολόγιο......και από κάπου εκεί μια νέα θεραπεία ξεκινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!