Τρίτη, 10 Απριλίου 2018

Ο ένας αδυνάτισε ο άλλος όχι

   Στο σημερινό μας άρθρο θα αναφερθούμε σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις ανθρώπων που μπήκαν σε θεραπεία μείωσης βάρους. Ο ένας τα κατάφερε και ο άλλος όχι. Ποιο το χρονικό της θεραπείας και πως απλώθηκε αυτή στο χρόνο; Γιατί ο ένας τα κατάφερε και ο άλλος όχι; Δύο περιπτώσεις οι οποίες ξεκινούν από το ίδιο σημείο και λογικά έχουν τις ίδιες ελπίδες, τι αλλάζει τα δεδομένα και ποια η εξέλιξη τους στο χρόνο. Σε ποια πράγματα πρέπει να σταθούμε για να δούμε  τι άλλαξε την πορεία της θεραπείας.
Περιστατικό 1ο - Το καλό σενάριο
    Ο Γιώργος είναι 120κιλά και ξεκίνησε δίαιτα το Μάρτιο, ένα μήνα μετά είναι 114κιλά. Το βάρος του τον 1ο μήνα μείωθηκε κατά 6 κιλά και το 2ο μήνα κατά 4κιλά. Σε 2 μήνες έχασε 10κιλά, το σώμα του έχει αλλάξει πολύ και ο Γιώργος έχει ενθουσιαστεί σε τέτοιο βαθμό που δεν θέλει με τίποτα να χάσει αυτό το ρυθμό. Ο ενθουσιασμός του είναι τέτοιος που όταν κοιτάζει πίσω απορεί που ήταν τόσο χρόνια παχύσαρκος και δεν έκανε κάτι. Τώρα πιστεύει ότι η λύση ήταν πολύ κοντά του και αισθάνεται χαζός που τόσα χρόνια δεν έκανε κάτι γι' αυτό. Για τον Γιώργο είναι η 1η του δίαιτα και έχει ενθουσιαστεί σε τέτοιο βαθμό που πιστεύει ότι ποτέ ξανά δεν θα πάρει τα κιλά που έχασε. Ο λόγος που ξεκίνησε δίαιτα ήταν οι ενοχές που δεν μπορούσε να φορέσει αυτά που ήθελε και να φλερτάρει όπως ο ίδιος ήθελε. Όταν είδε ότι το σώμα του αλλάζει ξετρελάθηκε και ήθελε να χάσει και άλλο και να φτάσει στο βάρος που πρέπει. Ο Γιώργος μετά από 16μήνες έφτασε στο βάρος που ήθελε, 85κιλά. 
Περιστατικό 2ο - Το κακό σενάριο
   Ο Δημήτρης είναι 120κιλά και ξεκίνησε δίαιτα το Μάρτιο, ένα μήνα μετά ζύγιζε 117κιλά. Την 1η εβδομάδα έχασε 2,5 κιλά και τη 2η μισό κιλό και εκεί κάπου η ζυγαριά 'κόλλησε'. Ο 2ος μήνας δεν κύλισε καλά για τον Δημήτρη μιας και την 7η εβδομάδα άφησε τη διατροφή του και κάπου εκεί τέλειώσε τη νέα προσπάθεια για μείωση βάρους. Ήταν η 3η φορά που έκανε δίαιτα μιας και την 1η φορά που έκανε δίαιτα είχε χάσει 35κιλά σε 16μήνες. Ο Δημήτρης περίμενε ότι με τα πρώτα κιλά που θα χάσει θα ενθουσιαστεί και θα κάνει αυτό που έκανε και την 1η φορά που έχασε πολλά κιλά. Κάτι που δεν συνέβει και έτσι η θεραπεία τέλειωσε γρήγορα. Τίποτα δεν έμοιαζε με την 1η φορά που έκανε δίαιτα και ενώ νόμιζε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί, αυτό δεν συνέβει.
Χρήσιμα Συμπεράσματα:   
1)Ο Γιώργος ξεκίνησε δίαιτα από ενοχές, που του έδωσαν μια ώθηση στην αρχή. Η ώθηση, όταν είδε το σώμα του να αλλάζει έφεραν απ' το πουθενά διάρκεια. Η θεραπεία 'γέννησε' καινούρια συναισθήματα που έκαναν τη θεραπεία να αντέξει. Μετά την 6η εβδομάδα δίαιτας οι ενοχές έγινε φλέρτ με την αλλαγή, που γέννησαν πίστη και διάρκεια. Καμιά υπομονή και επιμονή από πριν τη δίαιτα και κανένα πείσμα δεν προδίκαζαν πριν τη θεραπεία ότι αυτή θα πετύχει. Ήταν κάτι που η ίδια η θεραπεία το γέννησε. Πάνω σε εκείνα τα συναισθήματα θα πατήσει όλη η θεραπεία για να φτάσει να λέει 16μήνες μετά 'τα κατάφερα'. Οι πρώτες εβδομάδες είναι εξαιρετικά σημαντικές.
2)Ο Δημήτρης ξεκίνησε και αυτός με τις ίδιες ενοχές τη θεραπεία, αλλά αυτή δεν συνεχίστηκε γιατί το 'χαρτί' του ενθουσιασμού το ότι το σώμα αλλάζει και αυτή η αλλαγή γεννά νέα κινητροποιά συναισθήματα μπορείς να το παίξεις μια φορά, μετά καίγεται. Ο Δημήτρης το έκαψε την πρώτη φορά. Οι ενοχές δεν μετατράπηκαν σε τίποτε άλλο και η καθημερινότητα απλά ξαναγύρισε όταν αυτές εκτονώθηκαν. Η δίαιτα κράτησε τόσο όσο οι ενοχές να εκτονωθούν, 3-4 εβδομάδες και τέλος. Αυτό που κάνει τον Γιώργο να κάνει 16μήνες δίαιτα και τον Δημήτρη δύο εβδομάδες είναι το ότι η θεραπεία στην 1η περίπτωση γέννησε συναισθήματα που η 2η δεν μπορούσε να γεννήσει μιας και αυτά είχαν 'καεί' τη 1η φορά. Μα θα πείτε το χρονικό διάστημα είναι πολύ μεγάλο. Έχετε δίκιο, είναι πράγματι μεγάλη η διαφορά, αλλά σχεδόν σε όλα τα ιστορικά των ανθρώπων (ελάχιστες εξαιρέσεις) αυτό συμβαίνει μια επιτυχημένη πρώτη δίαιτα που κράτησε αρκετά (ελάχιστες εξαιρέσεις) και από εκεί και μετά ένα απέραντο νεκροταφείο προσπαθειών. Η διάρκεια γεννήθηκε, δεν υπήρχε, ακόμη και αν ο πρωταγωνιστής ήταν άτομο επίμονο με διάθεση για προσπάθεια, η διάρκεια σε άλλους τομείς της ζωής δεν είναι ίδια με αυτή της δίαιτας.
3)Η δίαιτα πρέπει να γεννήσει συναισθήματα τέτοια που να φέρουν τη διάρκεια. Ενώ ο Δημήτρης περίμενε ότι η 3η δίαιτα θα είναι ίδια με την 1η αυτό τον έκανε να χάσει 7-8 χρόνια απ΄ τη ζωή και την υγεία του. Βαθιά μέσα του πίστευε ότι όποτε το κάνει θα το κάνει σωστά γιατί τα κατάφερε την 1η φορά, αν όμως οι ειδικοί ήξεραν καλά τι είναι δίαιτα και ποιες οι αντιδράσεις του οργανσιμού μετά από μια δίαιτα θα έπρεπε να έχουν πει στο Δημήτρη ότι 'ακόμη και αν πήγαινε στον ίδιο καλό ειδικό(επειδή έχασε κιλά τον θεωρούμε καλό) που είχε κάνει τη 1η δίαιτα, η 2η και η 3η δίαιτα δεν θα έχουν καμία σχέση με την 1η. Θα είναι δύο άλλοι κόσμοι εντελώς διαφορετικοί, με νέα δεδομένα. Αυτό δείχνει ένα μεγάλο κενό γνώσης που το λούζεται ο θεραπευόμενος χάνοντας πολλά χρόνια. ζωής και υγείας.
4)Ο Δημήτρης και ο Γιώργος είναι ο ίδιος άνθρωπος, δεν είναι δύο πρόσωπα αλλά ένα σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η 3η δίαιτα είναι η εξέλιξη της 1ης επιτυχημένης και ο άνθρωπος που πέτυχε τότε είναι αυτός που απέτυχε σήμερα. Αν η 1η δίαιτα πάει να γίνει 3η θα αποτύχει, γιατί δεν μπορεί να κάνει όσα η 1η. Η επιτυχία της 1ης είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μετατραπεί σε αποτυχία την 3η, χωρίς απλά να αλλάξει τίποτα, ούτε τα πρόσωπα, ούτε η θέληση, ούτε η γνώση, ούτε ο χρόνος, ούτε τίποτα. Εμείς πρέπει να κατανοήσουμε περισσότερο τι είναι αυτό που λέγεται άνθρωπος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!