Κυριακή, 1 Απριλίου 2018

Ένα Πάθημα Δίαιτας που δεν προλαβαίνει να γίνει Μάθημα

Αθήνα 1948
   Το αδυνάτισμα είναι μια πολύ μεγάλη, σύνθετη, πολύπλοκη, πολυπαραγοντική υπόθεση. Στις μέρες μας ακόμη θεωρείται υπόθεση αριστοτεχνικής μίξης τροφών και κατανόηση των θερμιδικών αποδόσεων των τροφών και οι πιο σημαντικοί και καθοριστικοί τομείς στο αδυνάτισμα αγνοοούνται με αποτέλεσμα ο κόσμος που καταφέρνει να αδυνατίσει να είναι λίγος και απ' αυτούς όσοι αδυνατίζουν ξαναπαίρνουν το βάρος που έχασαν. Το αδυνάτισμα έχει καταλήξει να είναι ένα ατέρμονο κυνήγι τροφών και light-οφαγίας με ισχυρές δόσεις θερμιδογνωσίας, πράγματα αδιάφορα για το αδυνάτισμα των ανθρώπων. Ενώ πολλοί άνθρωποι σε όλο το πλανήτη ψάχνουν να βρουν μια καλή δίαιτα, άλλοι τόσοι και περισσότεροι παίρνουν το βάρος που έχασαν απ' αυτή τη καλή δίαιτα. Στους ανθρώπους έχει γίνει πια μια άτυπη παραδοχή 'αν κάνω δίαιτα θα τα ξαναπάρω' και η αλήθεια είναι ότι έτσι γίνεται επειδή δεν δίνουμε τη σωστή διάσταση στους τομείς δίαιτα-αδυνάτισμα-θεραπεία. Στο άρθρο που ακολουθεί θα κάνουμε αναφορά για περιστατικό που έλαβε χώρα το 2007, που έχασε βάρος και διέκοψε απότομα τη θεραπεία του.
Νοέμβριος 2007
    Αρχικό βάρος 95κιλά, κυρία 45 ετών. Ένα χρόνο μετά το βάρος ήταν 67κιλά, μείωση βάρους κατά 28κιλά. Μεγάλη μείωση βάρους σχεδόν κατά 30κιλά. Ένας άλλος άνθρωπος, μια άλλη γυναίκα. 2 χρόνια μετά νεότερο βάρος 71κιλά. Δηλαδή 2 χρόνια μετά είχε πάρει 4 κιλά απ' το χαμηλότερο βάρος που είχε. 3 χρόνια μετά ζύγιζε 75κιλά. Δηλαδή ξεκίνησε το πρόγραμμα της Νοέμβριο του 2007 με βάρος 95κιλά, Νοέμβριο 2008 ζύγιζε 67κιλά, Νοέμβριο του 2009 ζύγιζε 71κιλά, Νοέμβριο του 2010 ζύγιζε 75κιλά και 8μήνες μετά παρέμενε σε βάρος 75κιλά, χωρίς να χάνει και χωρίς να παίρνει βάρος. 3,5 χρόνια μετά την αρχική εκκίνηση το βάρος παρέμενε 20κιλά λιγότερο σε σχέση με το αρχικό που είχε ξεκινήσει. Η θεραπεία είχε αλλάξει πολλά στάδια και από την αρχική εβδομαδιαία επισκεψιμότητα είχε γίνει 1 συνεδρία/6 εβδομάδες. Η θεραπεία είχε αραιώσει πολύ και στόχος της ήταν να αραιώσει και άλλο. Στόχος μιας δίαιτας δεν είναι η εξάρτηση, αλλά η ανεξαρτητοποίηση, έτσι οι θεραπείες αραιώνουν αλλά δεν διακόποντονται. Άλλωστε συνεδρίες μετά από 1 και 1,5μήνα είναι συνεδρίες που ασκούν πολύ λιγότερη πίεση, έχουν πολύ λιγότερο κόστος και βοηθούν το βάρος να σταθεροποιηθεί και ακόμη περισσότερο δεν δημιουργούν τις προυποθέσεις να ανέβει. Η απότομη διακοπή των συνεδριών χωρίς το βάρος να ελέγχεται είναι σίγουρη επαναπρόσληψη όλου του βάρους που χάθηκε. Είχαμε εξηγήσει άπειρες φορές στην θεραπευόμενη τη φύση της ασθένειας της και τι χρειάζεται να κάνει για να μην πάρει το βάρος που έχασε, παρ όλα αυτά Ιούνιο του 2011 με ένα ωραίο τηλέφωνο η θεραπεία διακόπτεται. Η συνέχεια ακολουθεί παρακάτω.
Σεπτέμβρης 2017
    Το Σεπτέμβρη του 2017 δεχόμαστε ένα τηλέφωνο απ' την παραπάνω πρωταγωνίστρια που θέλει και πάλι να ξεκινήσει θεραπεία και μας εξηγεί στο τηλέφωνο ότι σήμερα ζυγίζει 104κιλά. 10χρόνια μετά την πρώτη της επαφή με τη δίαιτα είναι περισσότερα κιλά και με ένα ιστορικό δίαιτας πολύ βαρύ και δύσκολο. Έχασε 28κιλά και πήρε 37κιλά. Τι έμεινε όμως απ' την προηγούμενη δίαιτα; Έμεινε ένα μεγάλο πάθημα που δεν προλαβαίνει να γίνει μάθημα. Το μεγάλο λάθος της ζωής της είναι ότι δεν διατήρησε τη προηγούμενη θεραπεία ζωντανή και θέλοντας να πετάξει, έστω και αυτή τη μικρή πίεση που της ασκούσε, από πάνω της σταμάτησε τη θεραπεία. Ένα ακόμη που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι ο χρόνος που χρειάζεται ένας άνθρωπος για να φέρει τον εαυτό του σε θέση να κάνει μια νέα προσπάθεια είναι μεγάλος. Μεταξύ μιας θεραπείας και μιας άλλης χρειάζονται τουλάχιστον 4 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι με την προηγούμενη θεραπεία σχηματίζεται μια αποφευκτική σχέση για τις δίαιτες. Η περίπτωση που αναφέρουμε σήμερα χρειάστηκε 6 χρόνια, αλλά χρειάστηκαν 6 χρόνια για ποιο λόγο; Ακόμη και αν φτάσει (που είναι σχεδόν απίθανο) στη θέση που ήταν το 2011 απαιτούνται τουλάχιστον 2-3 χρόνια, δηλαδή το 2020-2021 που θα είναι 58 ετών, για να βρεθεί στα ίδια διλλήματα που είχε εν μέρει είχε λύσει το 2011. Θα περάσουν 13χρόνια για να καταφέρει αυτά που κρατούσε στα χέρια της σφιχτά, με τα ερωτήματα του 2021 να είναι ίδια με αυτά του 2011. Διαχείριση πίεσης-Αποφυγή πίεσης. Μπορεί να γυρίσει πίσω σε αυτά που κατάφερε το 2011; Είναι σχεδόν αδύνατο μιας και τα χρόνια είναι περισσότερα αλλά και τα κιλά. Το δίδαγμα από την παραπάνω περίπτωση είναι ότι απ' τα παθήματα της δίαιτας δεν χρειάζονται να παίρνονται μαθήματα γιατί καίνε πολλά χρόνια ζωής και  η ικανότητα θεραπείας ελαχιστοποιείται, επίσης το πάθημα είναι αποδεκτό εφόσον υπάρχει χρόνος να γίνει μάθημα, αλλιώς δεν έχει λόγο ύπαρξης για τον πρωταγωνιστή. Αν τα παθήματα μπορούν να δουλέψουν στους επόμενους είναι κάτι που προσωπικά αμφισβητώ μιας και δεν υπάρχει μια ισχυρή κοινωνική ώθηση που να τα επικροτεί, άλλωστε και η παραπάνω είναι μια περίπτωση τέτοια. Ως τότε στο βωμό της πίεσης θα καούν πολλά χρόνια ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!