Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Μην αδυνατίσεις δραπετεύοντας

    Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για ένα φαινόμενο που συμβαίνει σε όλες τις δίαιτες χωρίς εξαίρεση. Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει χώρα απ' τη στιγμή που ξεκινάει μια θεραπεία και ορίζονται χρόνοι των συνεδριών. Έχουμε μιλήσει και παλιότερα ότι για να υπάρξει αδυνάτισμα πρέπει να κινηθεί το εσωτερικό γρανάζι αδυνατίσματος και για να κουνηθεί αυτό πρέπει να οριστούν χρόνοι συνεδριών. Με το που οριστεί χρόνος συνεδριών ξεκινάει ο άνθρωπος να στροβιλίζεται σε ένα φαινόμενο που αργά και σταθερά θα τον βγάλει εκτός θεραπείας. Δεν υπάρχει κανείς άνθρωπος που να έκανε δίαιτα πάνω από 3μήνες και να μην έγινε θύμα του φαινομένου. Όσοι έχουν κάνει δίαιτα έχουν βρεθεί στο κέντρο του φαινομένου και ξέρουν πολύ καλά τι εννοώ.
Πόλωση της θεραπείας
    Με το που οριστούν συνεδρίες ο πρωταγωνιστής στην αρχή προσέχει και λαμβάνει καλές μετρήσεις, όντας εντελώς ανυποψίαστος στο τι θα συμβεί σε μερικές εβδομάδες. Αν είναι η 1η δίαιτα θα ξεκινήσει να ανεβαίνει στην 6η εβδομάδα, αν είναι η 2η ξεκινάει σχεδόν αμέσως και πολύ δυνατά. Η δίαιτα θα εμφανίσει στην πορεία μια ακραία πόλωση και όσο περισσότερο διαρκέσει τόσο μεγαλύτερη η πόλωση. Παράδειγμα: έχουμε ορίσει εβδομαδιαίες συνεδρίες και αφού έχει περάσει ένας μήνας και ο θεραπευόμενος έχει χάσει 4,5κιλά, οι μετρήσεις αρχίζουν και πέφτουν και ένα νέο συναίσθημα αργά και σταθερά ξυπνάει. Πως ονομάζεται; Πόλωση γύρω από τη ζυγαριά. Η θεραπεία αργά και σταθερά αρχίζει να δουλεύει μόνο για τη ζυγαριά και όσο χρόνο αφορά αυτή. Οι προσπάθειες του πρωταγωνιστή αργά και σταθερά επικεντρώνονται στη μέτρηση και τη ζυγαριά. Από εκεί που ο πρωταγωνιστής πρόσεχε όλες τις ημέρες αρχίζει να προσέχει τις ημέρες εκείνες που είναι κοντά στη ζυγαριά. Από 7ημέρες προσοχής πάμε σιγά σιγά στις 5, 4 3,2 και φτάνουμε στη τελευταία μέρα πριν τη μέτρηση που θα τη χαρακτήριζε κάποιος ημέρα υπερ-προσοχής με βραδινό γιαούρτι γιατί την επόμενη ημέρα έχει ζύγισμα. Η θεραπεία έχει πολωθεί και όσο περνούν οι μέρες συγκεντρώνεται γύρω απ' την τελευταία μέρα πριν το ζύγισμα. Όταν η μέτρηση περάσει ο θεραπευόμενος αισθάνεται και πάλι ελεύθερος, έτσι ότι ψυχαγωγικές δραστηριότητες έχει να κάνει τις μεταφέρει όλες μετά τη μέτρηση. Έτσι στη δίαιτα σχηματίζονται δύο υπερ-ημέρες, της προσοχής και της ψυχαγωγίας. Η μία είναι πριν τη μέτρηση και η άλλη η επόμενη της μέτρησης.
Η ψυχολογία του θεραπευόμενου 
    Η ψυχολογία του δραπέτη μόλις έχει γεννηθεί η οποία στήνει ένα κόσμο γύρω από τη μέτρηση και τη ζυγαριά. Ελευθερία μόλις περάσει η μέτρηση και αφόρητη πίεση όταν η μέτρηση πλησιάζει. Η καθημερινότητα στήνεται πάνω στο πότε ορίζεται η μέτρηση και εκεί μέσα ο θεραπευόμενος χωρίζει ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του το χρόνο και τις μέρες ανάλογα. Στην αρχή παρατηρεί ότι ενώ προσέχει λιγότερες μέρες απ' ότι στην αρχή πάλι χάνει βάρος και έτσι ενθαρρύνεται αυτή η συμπεριφορά. Λίγες μέρες προσοχής, δίνουν μια σχετικά καλή μέτρηση, μόνο που το μικρόβιο που έχει γεννηθεί μπορεί μόνο να μεγαλώσει. Έτσι οι μέρες προσοχής μειώνονται κάθε εβδομάδα και περισσότερο, για να φτάσουν στην εξής μία πριν τη μέτρηση. Μετά από μερικές εβδομάδες το βάρος σταματά να πέφτει καθώς η θεραπεία έχει μολυνθεί απ' το μικρόβιο του δραπέτη, έτσι το βάρος που χανόταν με λίγες μέρες προσοχής, δεν χάνεται πια. Δείγμα ότι η θεραπεία κινείται ανάλογα με το πόσο λιγότερα θα δώσω για να πετύχω, να χάσω βάρος και να τρώω ότι έτρωγα και παλιά. Αυτό φτάνει τη θεραπεία στο σημείο της σταθερότητας. Για ένα μεγάλο διάστημα η ζυγαριά μένει σταθερή όιχ γιατί ο οργανισμός έχει κολλήσει ή κάτι τέτοια που ακούμε κατα κόρον, αλλά γιατί ο θεραπευόμενος έχει φέρει σε μια ισορροπία μια διελκυστίνδα που από καιρό έδινε χώρο προσοχής στο χώρος της μη προσοχής. Με συνέπεια να οδηγηθεί σε μια ισορροπία που δεν είναι ακριβώς ισορροπία, αλλά ένα στάδιο πριν την προσθήκη βάρους. Ο κύκλος έτσι κλείνει περνώντας από την μείωση βάρους στην προσθήκη με ένα ενδιάμεσο στάδιο ισορροπίας. Τελικά το ερώτημα είναι το εξής: η δίαιτα είναι ένας ξαφνικός κύκλος που οφείλει να επιστρέψει στην ισορροπία του ή αν η δίαιτα δεν έχει δόσεις από ισορροπία πάντα θα αποτυγχάνει; Μέλλον με δόσεις παρελθόντος ή μόνο μέλλον που εκβάλλει πάντα στο παρελθόν;


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!