Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018

Ο βασικός Εχθρός της Δίαιτας

   Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για το μηχανισμό αντίστασης στο αδυνάτισμα. Ένα θεμελιώδες κεφάλαιο στο αδυνάτισμα και στην θεραπεία της Παχυσαρκίας που δεν είναι γνωστό στον περισσότερο κόσμο, παρ΄όλα αυτά ρυθμίζει το βάρος καθοριστικά κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας αλλά και μετά απ' αυτή, παίζει δηλαδή ρόλο εντός και εκτός θεραπείας. Ο μηχανισμός αντίστασης είναι ο λόγος που ένας άνθρωπος ενώ θέλει πολύ να χάσει βάρος δεν το καταφέρνει γιατί έχει χτιστεί ένα τεράστιο τείχος γύρω απ' τη συμπεριφορά του που θα καθορίσει την πορεία της θεραπείας (όποτε και αν αυτή αναζητηθεί), καίρια. Το σημερινό μας άρθρο μας βάζει σε έναν βαθύ άγνωστο κόσμο, αυτό της αντίδρασης του οργανισμού στο 'φάρμακο' που του δίνουμε. Ο μηχανισμός αντίστασης είναι κάτι που αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο στην διαιτολογία μιας και συνδέει κατευθείαν την γνώση με την θεραπευσιμότητα. Όταν λέμε θεραπευσιμότητα εννοούμε, την δυνατότητα ενός ανθρώπου να χάσει βάρος. Σε αυτό υπάρχει μια τρομερά μεγάλη διαβάθμιση καθώς ο διαιτολόγος πρέπει να είναι άριστος γνώστης της δυνατότητας θεραπείας του πελάτη του. Ας πούμε ότι έρχεται ένας άνθρωπος σε μας που θέλει να αδυνατίσει, εμείς πρέπει να του εξηγήσουμε σε πιο στάδιο θα τον βρει η θεραπεία, τι πιθανότητες έχει να τα καταφέρει και ποιους εχθρούς θα συναντήσει στη διαδρομή αυτή. Πόσο θεραπεύσιμη είναι η περίπτωση του, πράγμα που θα καθορίσει σε βαθμό πολύ μεγάλο πόσο υψωμένος είναι ο μηχανισμός αντίστασης του.
Μηχανισμός Αντίστασης
    Πως λειτουργεί ο μηχανισμός αντίστασης; Ο μηχανισμός αντίστασης είναι η αντίδραση του οργανισμού απ' τη στιγμή που πατάμε το κουμπί της δίαιτας. Αν είμαστε τυχεροί ως ειδικοί να αναλάβουμε περιστατικό που κάνει πρώτη φορά δίαιτα, εκεί ξέρουμε ότι ο μηχανισμός αντίστασης δεν υπάρχει, άρα το περιστατικό πάει μόνο του και εμείς θα εισπράξουμε μιας πρώτης τάξεως διαφήμιση που αυτό σημαίνει λεφτά. Αλλά αυτό είναι η εξαίρεση γιατί συνήθως θα αναλάβουμε περιστατικά που έχουν κάνει πάνω από 4 δίαιτες, άρα ο μηχανισμός αντίστασης είναι διαμορφωμένος άριστα για να 'πνίξει' κάθε ελπίδα θεραπείας. Ο μηχανισμός αντίστασης είναι ένας σκληρός δίσκος που έχει αποθηκεύσει όλα τα αρνητικά συναισθήματα που παρήγαγε η προηγούμενη -ες δίαιτα-ες και είναι έτοιμος να τα πετάξει όλα μαζί στην αρένα της θεραπείας χωρίς να χρειάζεται ή να περιμένει η ίδια η θεραπεία να τα ωριμάσει-μεγαλώσει. Σαν μια φωνή να σου λέει 'μην περπατήσεις γιατί σε μερικά μέτρα θα πέσεις, αλλά εσύ δεν έχεις περπατήσει ακόμη, αλλά αισθάνεσαι τον πόνο που ένα πέσιμο προκαλεί ακόμη και αν είσαι στη θέση σου ακίνητος'. Ο μηχανισμός αντίστασης σε κάνει να πονάς, να υποφέρεις και να μετεωρίζεσαι μεταξύ θεραπείας και  εξόδου χωρίς να έχεις ξεκινήσει να κάνεις τίποτα. Σκέφτεται για σένα, αισθάνεται για σένα, επιλέγει για σένα και εσύ απλά καταπίνεις τις αποφάσεις που ο μηχανισμός αντίστασης θα παράγει. Έτσι όταν μια δίαιτα ξεκινάει με τις πρώτες εβδομάδες έρχεται ένα μεγάλο πιάτο απ' τον πόνο που θα φέρει η δίαιτα στα επόμενα στάδια και τα πετάει στα μούτρα του θεραπευόμενου και του λέει 'μην συνεχίσεις μιας και θα υποφέρεις, σταμάτα τώρα'. Είναι χαρακτηριστικό ότι άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές δίαιτες λόγω του ότι ο πόνος που θα φέρει ο μηχανισμός αντίστασης έρχεται σχεδόν με την έναρξη της θεραπείας, δεν μένουν στη θεραπεία πάνω από 1-2 εβδομάδες και αυτό γιατί ο Μ.Α. μαζεύει όλα τα αρνητικά απ' όλες τις δίαιτες και τα συσσωρεύει μέσα σε λίγες μέρες, έτσι στη θέα τους ο θεραπευόμενος τρέχει. Η δίαιτα για κάποιον που έχει κάνει πάνω από 4 δίαιτες κρατάει το πολύ 2 εβδομάδες, καθώς βιώνουν το συσσωρευμένο πόνο όλων των προηγούμενων προσπαθειών, έτσι ο Μ.Α. κόβει κάθετα και ολοκληρωτικά κάθε ελπίδα που πάει να γεννηθεί.
Η Πρώτη Δίαιτα
    Η μοναδική θεραπεία που θα πετύχει είναι η πρώτη, καθώς ο Μ.Α. δεν υπάρχει έτσι ο θεραπευόμενος θα προχωρήσει χωρίς ουσιαστικούς εχθρούς. Θα αδυνατίσει και θα το λέει όλη του τη ζωή πόσο καλή ήταν εκείνη η δίαιτα. Βέβαια θα προσπαθήσει να ξανακάνει ότι είχε κάνει και τότε πολλές φορές μετέπειτα στη ζωή του, αλλά δεν θα τα καταφέρει, πάντα όμως θα θυμάται εκείνη τη καλή δίαιτα που είχε κάτι μαγικό μέσα της και είχε δώσει το περιβόητο αποτέλεσμα. Δεν είχε κάτι μαγικό, ούτε κάτι ουράνιο, απλά δεν είχε σχηματιστεί ο Μ.Α. Ποτέ ξανά καμία δίαιτα δεν θα είναι σαν την πρώτη, ακόμη και αν μεταξύ της μίας και της άλλης έχουν περάσει 10χρόνια. Ο Μ.Α. είναι υπεύθυνος για το σύντομο χρόνο που αφιερώνουν οι άνθρωποι στις θεραπείες τους, ο Μ.Α. είναι υπεύθυνος για το μεγάλο κενό μεταξύ της μιας θεραπείας και της άλλης (το λιγότερο 3-4 χρόνια) και ο Μ.Α. είναι ο κύριος υπεύθυνος που οι ευκαιρίες που έχει ένας άνθρωπος να χάσει κιλά σε όλη του τη ζωή είναι 3, με την τρίτη να έχει πιθανότητες κάτω από 20% να πετύχει. Οι άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές δίαιτες είναι σχεδόν από πριν έτοιμοι να αποτύχουν καθώς κουβαλούν μέσα τους έναν αόρατο πανίσχυρο μηχανισμό έτοιμο να τους πνίξει σε συνθήκες δίαιτας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο, σχεδόν απίθανο να αδυνατίσει ένας άνθρωπος που έχει κάνει πάνω από 3 δίαιτες στη ζωή του, αλλά αυτό είναι η δική μου προσωπική άποψη. Πολλοί άνθρωποι θα πουν ότι ίσως ο έρωτας, ίσως η αγάπη, ίσως η υγεία, ίσως το νυφικό, ίσως το μαγιό, ίσως...ίσως...θα αποτελέσουν ισχυρές αφορμές για αδυνάτισμα. Τα πλοκάμια που έχει απλώσει μέσα, πάνω, κάτω, δεξιά, αριστερά ο Μ.Α. είναι τόσο παντού που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αναγέννησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!