Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018

Από Δευτέρα για κάποια Δευτέρα Δίαιτα

   Όταν ένας άνθρωπος μπαίνει σε μια δίαιτα, το πρώτο πράγμα που ψάχνει να βρει είναι τον χώρο εκείνο που θα απλώσει τον απρόσεκτο εαυτό του. Δίαιτες είναι η αναζήτηση ζωτικού χώρου επαναφοράς συμπεριφορών παρελθόντος, με το λιγότερο δυνατό κόστος. Απ' τη στιγμή που ξεκινάει μια δίαιτα γίνεται απόλυτος στόχος το 'πως θα φάω χωρίς επιπτώσεις'. Πως ορίζονται όμως οι επιπτώσεις; Επιπτώσεις είναι, το να πάρεις βάρος, το να μην χάσεις, το να πάρεις ένα αποτέλεσμα που δεν θες να σε γεμίσει ενοχές, να χαλάσει το στόχο σου. Θα κάνετε την εύλογη ερώτηση 'μα απ' τη στιγμή που ξεκινάει μια δίαιτα δεν έχει πάρει και ο άλλος μια απόφαση, πως γίνεται να θες να χάσεις κιλά και να βάζεις και στόχο πότε θα βρεις στιγμή να φας'. Έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές ότι ένας άνθρωπος που ξεκινάει θεραπεία, δεν έχει ως πραγματικό στόχο να χάσει κιλά, αλλά να δει πως θα την βγάλει καθαρή μπρος στο τσουνάμι ενοχών που έχει μέσα του και να ξαναγυρίσει στο όμορφο παρελθόν και να τρώει ότι θέλει. Στόχος δεν είναι καμία αλλαγή ζωής, καμία στροφή και καμία υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, αλλά η όσο πιο ανώδυνη γίνεται επιστροφή σε παλιές συμπεριφορές. Άρα η θεραπεία πάσχει στον ένα και βασικό της σημείο, έχει ως στόχο την επιστροφή στο παρελθόν, όχι σε ένα διαφορετικό μέλλον. Άρα ο περί αλλαγής λόγος είναι για συζητήσεις μεταξύ ανθρώπων που κάνουν φιλολογικές συζητήσεις περί αλλαγής διατροφικών συνηθειών. Οι διατροφικές συνήθειες αν αλλάξουν θα είναι από τύχη και όχι από κάποια επιθυμία για συντεταγμένη αλλαγή, πολύ απλά γιατί αυτή δεν μπορεί να γίνει, αδυνατίζεις για να μπορέσεις να γυρίσεις με φόρα στις παλιές συνήθειες.
Επιστροφή στο Παρελθόν
  Κάνοντας δίαιτα και όσο είσαι εντός των τειχών της, όλη η θεραπεία στήνεται για να βρεις την τρύπα εκείνη που θα βγάλεις το κεφάλι να φας ελεύθερα. Όσο η θεραπεία προχωρά, η ανάγκη μεγαλώνει και 6 μήνες μετά έχεις περάσει στην άλλη όχθη, δηλαδή κοροιδεύεις, λες ψέματα, ανάβεις και σβήνεις ανάλογα με το πως είναι η διάθεση το κουμπί της θεραπείας, με μόνο στόχο να φας χωρίς να έχει επιπτώσεις στη ζυγαριά. Οι επιπτώσεις υπάρχουν απλά δεν θες ο διαιτολόγος να τις δει γιατί είναι μια τρομερά ψυχοφθόρα διαδικασία και δεν θες να την υποστείς. Έτσι προβαίνεις σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θεωρείς αναγκαίες για να μην πραγματοποιηθεί η συνεδρία. Στην αρχή περιμένεις πότε είναι η μέτρηση για να περάσει και να ανασάνεις να φας ότι θες, μετά περιμένεις πότε είναι αργία να μην έχεις συνεδρία, μετά περιμένεις πότε θα είναι οι διακοπές του Καλοκαιριού να είναι το διάστημα μεγάλο μέχρι την επόμενη συνεδρία και μετά συνειδητοποιείς ότι δεν σου πάει η δίαιτα στοπ. Μέχρι τότε έχουν περάσει 5-6μήνες βόλτας από συνεδρία σε συνεδρία και από ακύρωση σε ακύρωση για μια απόφαση που χορεύει μέσα στο θεραπευόμενο από το πρώτο μήνα. Ο σωστός ειδικός θα πρέπει να λέει την αλήθεια και να διακόπτει άμεσα τέτοιου τύπου συνεδρίες και όλες εκείνες τις συνεδρίες που ο ειδικός έχει ντυθεί στα μάτια του θεραπευόμενου το ρόλο της γάτας που κυνηγάει το ποντίκι. Μετά τους 3μήνες (ίσως υπερβάλλω) όλο το παιχνίδι είναι ένα ατελείωτο κυνήγι της γάτας με το ποντίκι, θέλω δε θέλω, θα έρθω δεν θα έρθω, βάλε με την άλλη εβδομάδα, έφαγα δεν έρχομαι και τέτοιου τύπου ψευτοθεραπείες που καίνε πολύτιμο επιστημονικό χρόνο και αρκετά ευρώ που θα μπορούσαν απλά να μην δίνονται σε σπατάλη χρόνου, θα μπορούσαν να δοθούν σε γυμναστική ή  αλλού. Δεν είναι ο ρόλος μας να γινόμαστε υπενθυμίσεις ορέξεων, βουλήσεων και επιθυμιών που δεν είναι δικές μας.
Ζωτικό Παράθυρο
    Αφού στόχος του θεραπευόμενου με την έναρξη της δίαιτας είναι να βρει τον απαιτούμενο χώρο να αναπνεύσει παρελθόν, μήπως αυτό τον αναζωογονεί αρκετά για να ξαναμπεί στη θεραπεία ορμώμενος; Λάθος αυτό είναι η ιδανικότερη συνθήκη για να μολυνθεί η θεραπεία με το μικρόβιο του 'δραπέτη'. Αν ο ειδικός ανήκει στη κατηγορία 'δώσε χώρο στο πελάτη', οι ακυρώσεις και οι αναβολές θα γίνουν ο κανόνας και στο τέλος στις 4 συνεδρίες θα έχει πραγματοποιηθεί η μία. Έτσι η μόλυνση θα προχωρήσει στο πυρήνα της θεραπείας πολύ γρήγορα και πολύ σύντομα η θεραπεία θα σταματήσει. Ακόμη και θεραπείες που έχουν αποτέλεσμα θα καταλήξουν να έχουν μια πορεία τέτοια από ένα σημείο και μετά, του ποντικού και τη γάτας. Είναι ένα μεγάλο λάθος να πιστεύουν οι άνθρωποι ότι το αποτέλεσμα θα τους κρατήσει στη θεραπεία. Στη θεραπεία θα τους κρατήσει κυρίως η γνώση και το πόσες φορές έχουν κάνει δίαιτα στο παρελθόν. Θα αποφύγω να πω την ρήση που πολύ μου αρέσει 'αν θες να μάθεις σκάψε', αλλά θα την παραφράσω για να πω ότι εγώ το σκέφτηκα και θα πω 'αν θες να μάθεις ψάξε', κανείς δεν θα σε σώσει και πρώτος ο εαυτός σου που ακόμη και   9 ζωές να του δοθούν θα λέει 'από Δευτέρα για κάποια Δευτέρα'.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!