Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018

Διάβασε 1 βιβλίο σήμερα χάσε 1κιλό Αύριο

   Λένε πολλές φορές οι άνθρωποι 'σήμερα αντιστάθηκα στο γλυκό, δεν έφαγα' και εμείς ως ειδικοί αναρωτιόμαστε τι εννοούν αντίσταση. Ποια είναι τα δομικά υλικά της αντίστασης; Από τι αποτελείται; Από ποια πράγματα συντίθεται; Αντίσταση είναι ο άνεμος που φυσάει έξω απ' την πόρτα, είναι κάποια συναισθήματα, είναι ανάλογα τη διάθεση, είναι τύχη, είναι ζαριά, είναι εκδίκηση, είναι μια ανώτερη δύναμη, τι είναι τελικά η αντίσταση; Στο σημερινό μας άρθρο θα κάνουμε αναφορά για ένα απ' τα δομικότερα κεφάλαια στο αδυνάτισμα, αυτό που ο κόσμος έχει ορίσει ως αντίσταση στο φαγητό, στο ποτό, στο γλυκό, στο κρέας, στη ζάχαρη, στο μεγάλο βραδινό, στη πίτσα, στα σουβλάκια... αντίσταση σε ότι παχαίνει. Τι είναι αυτή η αντίσταση και πως δομείται, ποια είναι τα υλικά από τα οποία αποτελείται; Μπορεί να ανέβει ή να κατέβει; Ένα μεγάλο κεφάλαιο στο αδυνάτισμα, ίσως και το μεγαλύτερο στο κομμάτι της μείωσης του βάρους, πρέπει να αναλυθεί γιατί από κάτω του κρύβονται λύσεις που τις χρειαζόμαστε και που θα βοηθήσουν το κόσμο και τους ειδικούς να μπουν πιο βαθιά στην έννοια αδυνάτισμα, Παχυσαρκία. Κάτω απ' το χαλί του αδυνατίσματος κρύβεται ένας μεγάλος άγνωστος κόσμος.
Αντίσταση στο φαγητό
    Σε πολλά μας άρθρα έχουμε αναφέρει ότι οι ενοχές με τις οποίες ξεκινάει ένας άνθρωπος τη δίαιτα του, κάνουν στην αρχή τη δίαιτα να φαίνεται παιχνιδάκι και τη ζυγαριά να υποχωρεί τρέχοντας. Όλα αυτά μέχρι την 6η εβδομάδα που οι ενοχές φεύγουν και είμαστε και πάλι μόνοι. Σε αυτή την περίπτωση ένας έκτακτος λόγος (ενοχές) δίνουν ώθηση στο αδυνάτισμα και στην αντίσταση, γιατί ο θεραπευόμενος την στιγμή εκείνη θεωρεί ότι μπορεί να αντισταθεί εύκολα. Αυτός ο έκτακτος λόγος κάνει την αντίσταση να υψώνεται και να αδυνατίζουμε, τι θα γίνει όμως όταν οι ενοχές φύγουν; Θα πρέπει η αντίσταση να παραμείνει με κάποιον άλλο τρόπο ή δεμένη πάνω σε άλλα συναισθήματα. Στην πορεία όσο ένας άνθρωπος μέσα από το αδυνάτισμα βλέπει το σώμα του να αλλάζει, υψώνονται συναισθήματα αυταρέσκειας, θηλυκότητας, αρρενωπότητας, σεξουαλικότητας, ανδρισμού, ομορφιάς, ευτυχίας, καλλωπισμού κ.α. αυτά είναι συναισθήματα που όσο ανεβαίνουν μέσα στη θεραπεία κάνουν την αντίσταση να υψώνεται και κάνει την αντίσταση στο φαγητό πιο εύκολη υπόθεση. Έτσι όταν μια γυναίκα βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη όμορφο και σέξυ, το βράδι θα αντισταθεί ευκολότερα σε ένα γεύμα με φίλους που θα έχει πολλά φαγητά και εκείνη είναι επιρρεπής σε τέτοια. Μετά από 2μήνες δίαιτας και μείωση βάρους 6-8 κιλά και την αυτοπεποίθηση σε υψηλά επίπεδα η αντίσταση ανεβαίνει και κάνει να φαίνεται εύκολο ένα βραδινό με γιαούρτι. Η αντίσταση είναι συνυφασμένη με πολλά πράγματα στη ζωή μας και κυρίως με την καθημερινή μας όψη απέναντι στον εαυτό μας.
Δεν μπορώ να αντισταθώ
    Τι σημαίνει η φράση 'δεν αντιστάθηκα και έφαγα'; Μήπως εκεί μέσα κρύβεται κάτι βαθύτερο; Μήπως όταν κάποιος δεν μπορεί να αντισταθεί, πίσω του υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούν να σηκώσουν τείχος αντίστασης; Ποιος μπορεί να αντισταθεί καλύτερα ο άνθρωπος που είναι άνεργος και βλέπει το μέλλον του δυσοίωνο ή αυτός που αμοίβεται καλά και οργανώνει την νέα του εκδρομή στο Βερολίνο; Μπορεί να αντισταθεί καλύτερα μια γυναίκα που είναι σε μια σχέση που βαλτώνει ή μια γυναίκα που αισθάνεται ότι είναι απόλυτα θηλυκή και σέξυ; Αισθάνεται μεγαλύτερη αντίσταση ένας άνθρωπος που έχει όνειρα για το μέλλον του ή αυτός που απλά περιμένει να περάσει ο χρόνος και όπως τον βρει; Η αντίσταση στο φαγητό είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση και καθόλου απλή. Είναι στοιχείο της προσωπικότητας μας που δουλεύεται μαζί με άλλα χαρακτηριστικά. Είναι προέκταση της αυτοθεώρησης μας που σε βάθος χρόνου αλλάζει ανάλογα τις συνθήκες. Όταν λέμε 'δεν αντιστάθηκα',  εννοούμε ότι παρκάραμε λίγο τον εαυτό μας για κάποιους λόγους και βλέπουμε, ίσως ανατραπεί η συνθήκη αυτή στο μέλλον ίσως όχι. Για να ανατραπεί και να υψώσουμε σταθερά και συνεχεί ύψη αντίστασης πρέπει να αντλήσουμε δυνάμεις από μέσα μας. Δυνάμεις που εκπαιδεύονται και μεγαλώνουν μέρα με τη μέρα μαζί μας. Μορφή αντίστασης είναι ο μόρφωση μας, η εκπαίδευση μας, η επίσκεψη σε ένα Μουσείο, το νόημα ενός βιβλίου που διαβάσαμε, η ανταπόκριση στα ερωτικά μας συναισθήματα, η αίσθηση επιθυμητότητας, η κοντινή επαφή με το ερωτικό μας κομμάτι, η ζωγραφική, η επιτυχία, οι στόχοι, η εργασία, τα όνειρα, η αίσθηση βελτίωσης, η αίσθηση εκπλήρωσης στόχων, όλα αυτά συνθέτουν αυτό που αποκαλούμε προφίλ της αντίστασης. Η αντίσταση δεν είναι μια ζαριά που ρίχνεις και είτε έρθουν εξάρες ή άσσοι και ανάλογα και θα φας. Η αντίσταση είναι μια η ακαριαία απόφαση που παίρνει ο οργανισμός μας, ανάλογα με τα εφόδια που έχει χτίσει ως τη στιγμή εκείνη.
Ποιο μέλλον αδυνατίζει;
    Αν το βάρος των ανθρώπων που είναι παχύσαρκοι δεν μειώνεται ή ανεβαίνει ή των ανθρώπων που δεν είχαν προβλήματα βάρους και παίρνουν κιλά, τότε αυτό σημαίνει ότι κάποιος κρίκος που τους συνδέει με την βελτίωση τους έσπασε και η αντίσταση κατεύρευσε. Είναι μια ειλικρινής στάση που κρατάει ο οργανισμός μας απέναντι μας. Σαν να σου λέει 'αν δεν θες να βελτιωθείς, δεν θέλω και γω, πήγαινε πάρε απ' το ταμείο ότι έδωσες'. Άνθρωποι που αντιστέκονται εύκολα στις προκλήσεις σημαίνει ότι έχουν χτίσει μέσα στο χρόνο ισχυρά ψυχικά αναχώματα που δύσκολα προσβάλλονται από μαύρες τρύπες που οι στιγμές μπορεί να φέρουν. Σε εκείνο το στιγμιαίο της απόφασης 'να φάω ή να μην φάω', εύκολα αντιστέκονται, αλλά δύσκολα έχουν χτίσει αυτό το απόρθητο φρούριο μέσα στα χρόνια. Αντίσταση είναι η ζωή τους γι΄ αυτό φαίνεται και εύκολο. Έχουν πάρει τις αποφάσεις τους, ξέρουν τι θέλουν και θα το υπηρετήσουν μέχρι το τέλος. Αύριο το πρωί αν ακούσετε στην τηλέοραση να λένε το διάβασμα αδυνατίζει, η μόρφωση αδυνατίζει, η ζωγραφική σε βοηθάει να χάσεις κιλά, η αυτοπεποίθηση αδυνατίζει, η ομορφιά αδυνατίζει, θα ξέρετε τους λόγους που αυτό είναι σωστό. Αντίσταση είναι το ισχυρό εκείνο δέσιμο της προσωπικότητας μας με εκείνο το βελτιωμένο καλύτερο μέλλον μας και αυτό αδυνατίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!