Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Αντί για 106κιλά ζυγίζω 66

Μουσείο Μπενάκη 1935
   Το βάρος της πρωταγωνίστριας μας σήμερα είναι 66 κιλά, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι τα πράγματα καθώς η εξέλιξη του βάρους της ήταν τέτοια που μπορεί κάποιος να πει ότι πραγματικά ξέφυγε από τα δόντια της Παχυσαρκίας. Στις 9 Ιουλίου 2010 το βάρος της Π. ήταν 93κιλά και αποφάσισε να μπει σε πρόγραμμα δίαιτας για να χάσει κιλά καθώς ήταν ένα ιδιαίτερα παχουλό κορίτσι που μόλις είχε δώσει πανελλήνιες.  Πάντα είχε κιλά όσο θυμάται από τα 14 της και μετά και πάντα ήθελε να τα χάσει. Η περίπτωση της είναι ιδιαίτερη καθώς δεν έχασε κατευθείαν το βάρος της, αλλά σε δόσεις. Η πορεία της ήταν η εξής : μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη είχε χάσει 7κιλά, μετά ακολούθησε μια διακοπή μηνών και όταν τα ξαναείπαμε ήταν 7κιλά λιγότερο, δηλαδή 77,5. Ακολουθεί μια θεραπεία μέχρι τέλος Σεπτέμβρη με μείωση βάρους περίπου άλλων 7κιλών. Η Π. ζυγίζει περίπου 70κιλά, δηλαδή 23κιλά λιγότερο απ' ότι στην αρχή. Μάρτιο του 2017 μας ξαναπήρε τηλέφωνο για έναν ακόμη κύκλο συνεδριών με νεότερο βάρος 78κιλά, σήμερα περίπου ένα χρόνο μετά ζυγίζει 66κιλά και συζητώντας συχνά για το παρελθόν μου λέει 'δεν γινόταν να μην χάσω τα κιλά, είμαι πολύ δυνατή και έχω πολύ ανάγκη η εικόνα μου να είναι καλή, με τροφοδοτεί, δεν πιστεύω όπως και να ήταν τα πράγματα ότι σήμερα θα ήμουν χοντρή'. Η απάντηση μου ήταν ότι 'η τύχη και οι συνθήκες σε ευνόησαν σε βαθμό τέτοιο που σήμερα μιλάς από μια θέση ισχύος, αλλά αρκούσε μόνο ένα μικρό τσακ στο χρόνο για να είναι τα πράγματα εντελώς διαφορετικά σήμερα'. Το βάρος της σήμερα που είναι μειωμένο το οφείλει σε ένα γαϊτανάκι πραγμάτων που ποτέ δεν θα μπορέσει να καταλάβει πόσο κοντά από τη φωτιά πέρασε και δεν κάηκε ή κάηκε λίγο, σε αντίθεση με πλείστες άλλες περιπτώσεις ανθρώπων.
Ένα διαφορετικό Σενάριο
9 Ιουλίου 2010 αρχικός βάρος 93 κιλά και καμία προσπάθεια για μείωση βάρους δεν γίνεται ή  μεταφέρεται η μείωση βάρους για 12μήνες μετά. Το βάρος όσο περισσότερο μένει τόσο περισσότερο δημιουργεί συνθήκες αποδοχής του, που δεν ξέρεις αν 12μήνες μετά η απόδοση σου θα είναι ίδια με 1 χρόνο νωρίτερα. Αν έκανε μια θεραπεία 12μήνες μετά το πιθανότερο ήταν να ζύγιζε 97 κιλά, δηλαδή να χρειαζόταν και περισσότερο χρόνο να χάσει βάρος και για περισσότερο χρόνο να απομακρύνει αισθήματα σεξουαλικότητας, θηλυκότητας. Το ψυχικό κοκτέιλ θα άλλαζε κατευθείαν σύνθεση και θα μιλάγαμε για απολύτως άλλες συντεταγμένες. Επίσης να εξηγήσουμε ότι επιμονή, υπομονή, δύναμη και άλλα στοιχεία που οι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι κάποια πάγια στοιχεία που δεν θα υποστούν καμία αλλαγή στο χρόνο όπως και να χει, είναι μια λανθασμένη άποψη. Καθημερινά τα συναισθήματα μπαίνουν σε μια μεγάλη διαπραγμάτευση και η σύνθεση τους αλλάζει στιγμή τη στιγμή. Δεν είναι μόνο η δύναμη που έχουμε να κάνουμε δίαιτα, αλλά και η καθημερινή αντίσταση που υψώνουμε απέναντι στη λαιμαργία και τη βουλιμία. Αν η Π. ζύγιζε ένα χρόνο μετά και το συναίσθημα της ήταν 'η απόσταση μεγάλωσε απ' το στόχο' κανείς δεν μπορεί να ήξερε πως θα ήταν σήμερα και πρώτα δεν θα το ήξερε η ίδια. Αν έκανε 12μήνες μετά δίαιτα θα είχε 4-5 κιλά περισσότερα και αν το έκανε 24μήνες μετά μπορεί να ζύγιζε 105κιλά, η απόσταση θα μεγάλωνε και άλλο. Όσο η απόσταση απ' το στόχο μεγαλώνει, μεγαλώνει και η απόσταση από την σεξουαλικότητα θηλυκότητα, η οποία δεν μπορεί να σου γεννήσει καλά στοιχεία και αυτοπεποίθηση που την χρειάζεσαι για να αντισταθείς στη Παχυσαρκία. Αν αυτά τα στοιχεία δεν γεννηθούν εγκαίρως και δεν αισθανθεί ο θεραπευόμενος ότι αρχίζουν και βάζουν πλάτη στις αντιστάσεις του, επέρχεται ταχύτερη κόπωση και έξοδος. Αυτά τα στοιχεία αν δεν γεννηθούν σε ένα έγκαιρο σημείο η θεραπεία βαλτώνει και ας απέχει 2κιλά ή 3 εβδομάδες από το να πάρουν σκυτάλη. Τόσο κοντά μπορεί να περάσει κάποιος από το αδυνάτισμα, αλλά και απ΄ το μη αδυνάτισμα.
Τα κενά μεταξύ των θεραπειών
    Από την πορεία του βάρους της θα σταθούμε σε ένα σημαντικό στοιχείο. Στο πρώτο κενό που έκανε όταν επέστρεψε δεν είχε πάρει βάρος, αλλά είχε χάσει πράγμα που σημαίνει 2 πράγματα α)ότι πρόλαβε η μείωση βάρους να σηκώσει θετικά στοιχεία από μέσα της β)επειδή ήταν η πρώτη της δίαιτα δεν είχαν σχηματιστεί αμυντικοί σχηματισμοί και έτσι όχι μόνο στο πρώτο κενό δεν πήρε αλλά έχασε κιόλας. Στο δεύτερο κενό που κάνει, ήταν 8 κιλά περισσότερο, πράγμα που δείχνει ότι μικροί αμυντικοί μηχανισμοί έκαναν την εμφάνιση τους. Η απόσταση που κρατάει το νέο της βάρος από το επιθυμητό είναι και το σημαντικότερο στοιχείο που κάνει πάντα την θεραπεία προσβάσιμη και εφικτή. Δηλαδή όταν ξεκινά τον τρίτο γύρο θεραπείας και ζυγίζει 78κιλά διατηρεί μια στενή επαφή με το επιθυμητό βάρος, γιατί τα πράγματα θα ήταν αλλιώς αν ήταν 90κιλά. Η ελπίδα έχει διαφορετική όψη όταν η επαφή με το στόχο είναι πιο κοντά. Η πορεία της Π. δείχνει ότι πολλά στοιχεία ήταν υπέρ της για να μπορεί σήμερα να χαίρεται που ζυγίζει 66κιλά αντί 106. Ένα πλέγμα συγκυριών, χρόνου, τύχης και προσπάθειας έκαναν την υπόθεση αδυνάτισμα να φαίνεται σήμερα σαν αποτέλεσμα που δεν μπορούσε να ήταν αλλιώς, αλλά ο ειδικός ξέρει καλά ότι το 106κιλά ήταν πάρα πολύ κοντά, τόσο κοντά σαν τις ματιές που ρίχνετε δίπλα σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!