Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Είμαι 100κιλά και θέλω να αδυνατίσω

   Κάθεται σήμερα μια γυναίκα απέναντι μας που ζυγίζει 100κιλά και επιθυμεί να αδυνατίσει, τι πρέπει εμείς ως διαιτολόγοι να κάνουμε; Σε ποιες πιθανές ερωτήσεις πρέπει να απαντήσουμε; Ποια ερωτήματα βασανίζουν τον πελάτη που κάθεται απέναντι μας; Ποια πράγματα πρέπει να γνωρίζει στην 1η συνεδρία; Πρέπει απ' την αρχή να είμαστε ρεαλιστές ή να κόψουμε την αλήθεια σε κομμάτια και να την δώσουμε σιγά σιγά; Ποιο τρόπο πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για την διαχείριση του περιστατικού και πόσες πιθανότητες έχει να χάσει το βάρος που επιθυμεί;
Περιγραφή της θεραπείας
    Η γυναίκα μας κάνει την πρώτη ερώτηση που είναι και η πιο κλασική, 'πόσο χρόνο θέλω για να χάσω 20κιλά', η απάντηση είναι τουλάχιστον 12μήνες, αλλά και σε αυτή την απάντηση υπάρχουν διαβαθμίσεις. Αν είναι η πρώτη δίαιτα χρειάζονται από 8-12μήνες, αν είναι η δεύτερη ο χρόνος περίπου διπλασιάζεται και αν είναι η τρίτη ακόμη δυσκολότερα. Αν πούμε ότι είναι η πρώτη της δίαιτα που είναι και η πιο εύκολη περίπτωση θα αδυνατίσει γρηγορότερα. Τον πρώτο μήνα θα χάσει 4-5κιλά, το δεύτερο 3κιλά, το τρίτο 2-3κιλά και από τον τέταρτο μήνα και έπειτα 1- 1,5 κιλό το μήνα. Έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι προσπαθεί και ακολουθεί τις οδηγίες μας. Μπορεί σε μια θεραπεία να υπάρξουν ατυχήματα τα οποία μπορεί να σταματήσουν τη θεραπεία ή να την καθυστερήσουν, αυτά είναι μεγάλα πλήγματα που συνήθως δεν σταματούν απλά τη θεραπεία, την εκτροχιάζουν. Τα μικρά κενά στη θεραπεία πάντα γίνονται μεγάλα, έτσι το σταμάτα-ξεκίνα, το πήρα ρεπό 1μήνα ή διάφορα τέτοια σενάρια που πραγματεύονται το χρόνο, πάντα μα πάντα έχουν αρνητική συνέχεια. Η επόμενη ερώτηση που θα απαντήσουμε είναι πόσο θα κρατήσει η συντήρηση του μειωμένου βάρους. Εδώ η απάντηση είναι ότι με συνεδρίες 1 φορά το μήνα ή 1 φορά στις 6 εβδομάδες τέλος δεν υπάρχει, απλά ορίζεται χρόνος εξόδου τη στιγμή που ο θεραπευόμενος αισθάνεται σίγουρος ότι μπορεί να χειριστεί τα πράγματα. Οι συνεδρίες έχουν αραιώσει σε βαθμό μεγάλο και τίποτα δεν θυμίζει την αρχή, αν ο θεραπευόμενος ως τότε έχει σταθεροποιήσει το βάρος του και δεν έχει πάρει καθόλου βάρος, τότε η θεραπεία μπορεί να σταματήσει.
Δυσκολίες στη θεραπεία
   Θα εξηγήσουμε στη κυρία ότι η θεραπεία χωρίζεται σε διάφορες περιόδους, η 1η περιόδος και η πιο εύκολη είναι οι πρώτοι 2μήνες με την μεγαλύτερη απώλεια βάρους. Η μείωση βάρους μετά τον 2ο μήνα πέφτει στο μισό και μετά τον 4ο μήνα στο 25% σε σχέση με την αρχή. Επίσης ο ειδικός μπορεί να εξηγήσει ότι από 3 στις 4 θετικές μετρήσεις στην πορεία η μείωση βάρους θα μεταβληθεί 1,5 στις 4 μετρήσεις. Η κόπωση και η αντίσταση στη θεραπεία όσο περνάει ο καιρός θα αυξάνεται και οι καλές μετρήσεις θα μειώνονται. Η επιθυμία του οργανισμού να πάρει το βάρος που έχασε θα υπερβαίνει ως δύναμη την επιθυμία να χάσει βάρος και η σύγκρουση όσο περνούν οι εβδομάδες θα μεγαλώνει. Επίσης η ομορφιά, η σεξουαλικότητα, η θηλυκότητα, η αλλαγή του σώματος και η ευεξία θα είναι πολύτιμα καύσιμα στη θεραπεία αλλά μέχρι ενός σημείου, ίσως μέχρι τον 6ο-8ο μήνα από εκεί και μετά οι προτεραιότητες θα αλλάξουν. Αν δεν είναι η πρώτη δίαιτα, ο κορεσμός από τις έννοιες που αναφέραμε θα έρθει στο τέλος του 1ου μήνα. Πρέπει επίσης να εξηγήσουμε τη διαφορά μεταξύ της 1ης, 2ης, 3ης δίαιτας και να τονίσουμε ότι αν δεν είναι η 1η της δίαιτα ότι αυτή η νέα θεραπεία θα διαφέρει πολύ απ' την πρώτη και ότι ξεκινώντας οι πιθανότητες είναι χαμηλές και χρειάζεται πολύ μεγάλη δουλειά για να ανέβουν. Το σημαντικότερο επίσης είναι οι συχνότητα των συνεδριών που είναι και το πιο σημαντικό στοιχείο, ο ειδικός πρέπει να τονίσει ότι χωρίς συνεδρίες δεν υπάρχει θεραπεία και πρέπει να εξηγήσει ότι μετά από μερικούς μήνες ενώ ο κανόνας στην αρχή θα είναι 'δεν χάνω συνεδρία', αυτό θα μεταβληθεί σε επιθυμία 'ζυγίζομαι όποτε προσέχω', πράγμα που θα καταστρέψει τη θεραπεία αν ο θεραπευόμενος έρχεται όποτε θέλει. Οι δυσκολίες που θα συναντήσει θα είναι μεγάλες, αλλά στο τέλος θα είναι ένας άλλος άνθρωπος όχι μόνο επειδή θα έχει αδυνατίσει, αλλά γιατί θα έχει εκπαιδεύσει ένα κομμάτι του εαυτού του και αυτό θα είναι ένα απ' το πιο δύσκολα πράγματα που έχει κάνει στη ζωή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!