Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου 2018

Από 100κιλά στα 70 και μετά πάλι στα 100

   Στο σημερινό μας άρθρο θα κάνουμε αναφορά σε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα το 2008 και έχει να κάνει με τη φθορά που έχει υποστεί κάποιος από μια δίαιτα. Στο άρθρο μας θα δώσουμε βάση σε αριθμούς και χρόνους από μια πρώτη δίαιτα σε μια δεύτερη. To άρθρο μας έχει σκοπό να δώσει την ακριβή εικόνα ενός ανθρώπου που βγαίνει από μια θεραπεία και έχει χάσει κιλά. Το προφίλ μέχρι εδώ δείχνει έναν άνθρωπο που είναι επιτυχημένος και βγήκε κερδισμένος από μια δίαιτα, αυτή είναι η μισή αλήθεια καθώς αυτό που έχει αφήσει πίσω της μια δίαιτα θέλει τρομερή διαχείριση κάτι για το οποίο ο πρωταγωνιστής αν δεν έχει εκπαιδευτεί σωστά δεν θα ξέρει τι να κάνει και που πολύ σύντομα θα μετατραπεί σε παταγώδης αποτυχία. Η διαδρομή είναι πραγματική αν και θα ήθελα πολύ να γράψω κάτι άλλο και να δείξω στους αναγνώστες μας ότι είμαι ένας φοβερός και τρομερός επιστήμονας που όποιος έρχεται σε μένα πάντα πετυχαίνει, πράγμα ολότελα ψεύτικο. Το άρθρο μας σκοπό έχει να καταδείξει την κόπωση και την φθορά από μια δίαιτα στη δεύτερη, καθώς όπως έχουμε αναφέρει σε πολλά άρθρα μας, ότι έγινε παλιά σίγουρα δεν θα ξαναγίνει και αποτελεί Ιστορία, η επόμενη προσπάθεια-θεραπεία πρέπει να αντιμετωπιστεί με άλλο τρόπο, εξόχως απαιτητικά τεχνικό που χρίζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης.
Απρίλιος 2008
   Η προσπάθεια ξεκινάει το Μάιο του 2008 και μέχρι το τέλος του 2010 έχουν χαθεί 30κιλά. Μετά από 2,5 χρόνια η πρωταγωνίστρια είναι 30κιλά λιγότερο και από 100κιλά αρχικό βάρος φτάνει κάτω από 70. Η ηλικία της είναι 37 χρονών και είναι μητέρα 2 παιδιών. Η προσπάθεια της είναι τεράστια, η επιμονή της και η δύναμη της δε πρωτοφανής και πρωτόγνωρη. Για όλα αυτά θα ανταμοιφθεί με την πορεία του χρόνου, καθώς αντέστρεψε εντελώς εκείνο το ρολόι που έλεγε 'ζεις σε ρυθμό ζωής που παχαίνει'. Έμείς ως ειδικοί, μέσα στο χρόνο, βλέπαμε έναν άλλο διαφορετικό άνθρωπο να ξεπηδάει μέσα από το παλιό δέρμα, κάτι άλλο κάτι καινούριο που λίγα πράγματα είχαν σχέση με το παλιό πρόσωπο που ξέραμε. Πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από τον τρόπο που άλλαζει, πιθανόν κάτι που και η ίδια δεν περίμενε. Ήταν η πρώτη της δίαιτα και πραγματικά είχαμε όλα εκείνα τα εφόδια που έπρεπε για να πετύχουμε. Στην πρώτη δίαιτα δεν υπάρχουν άμυνες και είναι εκείνοι οι άνθρωποι που προσφέρουν στους ειδικούς την τέλεια διαφήμιση. Η κύρια διαφήμιση μας προέρχεται από άτομα που δεν έχουν ξανακάνει δίαιτα, καθώς τα άτομα αυτά επειδή δεν έχουν σχηματισμένες άμυνες θα χάσουν βάρος. Είναι θα λέγαμε μια εύκολη διαφήμιση, καθώς πως να το κάνουμε διαφημιζόμαστε απ' το αδυνάτισμα των πελατών μας και έρχονται σε εμάς αυτοί που τους βλέπουν. Αν και δεν θα έπρεπε να είναι έτσι δυστυχώς...Αν δηλαδή πάνε σε έναν ειδικό 20άτομα που έχουν κάνει πολλές δίαιτες, η διαφήμιση που θα εισπράξουμε θα είναι αρνητική καθώς δύσκολα αυτοί οι άνθρωποι θα χάσουν βάρος. Κανείς δεν θα επισκεπτόταν έναν ειδικό για ενημέρωση, χαρτογράφηση, εκπαίδευση σε θέματα Παχυσαρκίας και βάρους, δεν έχει αναπτυχθεί τέτοια κουλτούρα ακόμη, αν και τα πράγματα αλλάζουν καταιγιστικά. Η πρωταγωνίστρια μας έχασε 30κιλά και η διαφήμιση που εισπράξαμε ήταν πρωτοφανής, αλλά όσο ευτυχισμένοι αισθανόμασταν από το γεγονός αυτό, τόσο μικροί δαίμονες μας έκαναν να μην μπορούμε να ευχαριστηθούμε 100%. Η επόμενη μέρα έχει φοβερές απαιτήσεις, θα μπορέσει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θα καεί στη φλόγα της επιτυχίας της; Από πλευράς μας της είχαμε εξηγήσει τι την περιμένει και τι θα χρειαστεί να κάνει για να μην πάρει βάρος. Βέβαια όταν είσαι 'Θεός' λίγα πράγματα σε νοιάζουν απ' το τι γίνεται 'εκεί κάτω', βλέπετε δεν είχε ξαναζήσει το χάνω βάρος και ξαναπαίρνω αυτό που έχασα. Στο μυαλό ενός ανθρώπου που χάνει κιλά δεν υπάρχει καθόλου η εικόνα και η υποψία ότι θα ξαναπάρει το βάρος που έχασε. Αυτό είναι ένα μεγάλο αρνητικό. Η πρωταγωνίστρια θα έβγαινε σιγά σιγά από την θεραπεία με αργή αποθεραπεία, εβδομαδιαίες συνεδρίες, 14ήμερες, μηνιαίες και σταδιακή απεμπλοκή από τη θεραπεία με αραιότερες και αραιότερες συνεδρίες. Στο τέλος του 2010 με ένα ξαφνικό τηλέφωνο διακόπτει την θεραπεία της απότομα και η συνέχεια παρακάτω.
Σεπτέμβρης 2017
    Στο τέλος του Σεπτέμβρη 2017 δεχόμαστε ένα τηλέφωνο απ' την πρώταγωνίστρια για εκ νέου θεραπεία. Η επίσκεψη από κοντά κατέδειξε τα εξής: νεότερο βάρος 97κιλά. Μετά από 6,5χρόνια είχε ανακτήσει πλήρως το βάρος που είχε χάσει (απορώ πως και δεν είχε ανακτήσει περισσότερο) και ήθελε να χάσει πάλι βάρος. Είχαν περάσει 9,5χρόνια απ' την πρώτη της προσπάθεια. Στο ενδιάμεσο μας εξομολογήθηκε είχε περάσει και ένα φοβερό επεισόδιο με κρίση αναιμίας καθώς όταν έβλεπε ότι έπαιρνε ραγδαία βάρος, προχώρησε σε ακραίες λύσεις τρώγοντας πολύ λίγο ή μονοφαγικά, πράγμα που την οδήγησε στο νοσοκομείο με αιμοληπτικές ανάγκες. Αμέσως καταλάβαμε ότι δεν ήθελε να ραγίσει ή να χάσει το είδωλο που είχε δομήσει μέσα της, το είδωλο που κατασκεύαζε όσο έχανε βάρος. Δεν ήθελε να χάσει την αυταρέσκεια και τον θαυμασμό των ανθρώπων που την έβλεπαν να αδυνατίζει και προχώρησε σε ακραίες λύσεις. Το βάρος της σήμερα πήγε πίσω στο 2008, περίπου 10χρόνια χαμένα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ενδιάμεσα της μίας θεραπείας με την άλλη δομείται και ένας αμυντικός μηχανισμός που είναι ανάλογος της θεραπείας που προηγήθηκε. Η θεραπεία που της δόθηκε ήταν μεγάλη γιατί το βάρος της ήταν υψηλό και έτσι είχε διάρκεια και έντονη κόπωση, έτσι ο αμυντικός μηχανισμός που θα δημιουργηθεί θα είναι και ισχυρός. Ο νέος κύκλος συνεδριών ήταν 14ήμερος και είχε ως εξής : 1η μέτρηση 97 κιλά, τέλος Δεκέμβρη 95κιλά και αρχές Γενάρη 98κιλά. Ο νέος κύκλος διήρκησε 3,5μήνες με 9 συνεδρίες που απέτυχε παταγωδώς και όχι μόνο δεν χάθηκε βάρος, αλλά αντίθετα προστέθηκε και 1κιλό. Στη 1η συνεδρία χάθηκε 1,1κιλά και στη 2η 1,3κιλά και κάπου εδώ το αδυνάτισμα τέλειωσε. Όλες οι υπόλοιπες μετρήσεις ήταν αρνητικές και απλά έφεραν το πρόσημο της πρόωρης κόπωσης και του πανίσχυρου αμυντικού μηχανισμού που είχε ξυπνήσει για τα καλά.
Σημαντικές Πληροφορίες
    Η πρωταγωνίστρια μας πριν ξεκινήσει η νέα θεραπεία νόμιζε ότι αρκεί να πατηθεί το κουμπί της θεραπείας και όλα θα πάνε όπως παλιά. Αυτό της προσέφερε και ένα τέλειο άλλοθι καθ όλο το κενό μεταξύ της παλιάς θεραπείας και της επόμενης του στυλ 'όποτε θέλω το κάνω και μπορώ να το κάνω όπως παλιά'. Αυτό της προσφέρει ένα τέλειο άλλοθι μέσα στην καθημερινότητα της καθώς λειτουργεί βάση ενός σκεπτικού 'μπορώ να φάω όσο θέλω σήμερα καθώς ανά πάσα ώρα και στιγμή όποτε θέλω μπορώ να αδυνατίσω μιας και το έχω ξανακάνει'. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο συναίσθημα μιας και μέσα στη καθημερινότητα αθωώνει συμπεριφορές, αλλά προδικάζει και το μέλλον. Με την έναρξη της νέας θεραπείας και καθώς μπήκε δίχως να έχει διδαχθεί και θυμάται τίποτα απ' τις παλιές συνεδρίες μας, που προς το τέλος είχαν μόνο συζήτηση περί συντήρησης και διαχείρισης του μειωμένου βάρους, η νέα θεραπεία ήρθε και την βρήκε αδύναμη. Μετά από 1μήνα ο μηχανισμός άμυνας του οργανισμού την συνέτριψε καθολικά. Δεν της επέτρεψε να ελπίσει καθόλου μετά τον πρώτο μήνα θεραπείας. Στη πρώτη συνεδρία που είχαμε το Σεπτέμβρη του 2017 της είπα ότι 'μην νομίσεις ότι θα είναι όπως τότε, δεν θα μοιάζει τίποτα με τότε, θα είναι κάτι άλλο και πολύ σύντομα θα το καταλάβεις'. Στην ίδια θέση είναι πάρα πολλοί άνθρωποι στον κόσμο που πιστεύουν ότι όποτε θέλουν θα το πιάσουν όπως κάποτε και θα τα καταφέρουν, σκέψη που δεν αργεί να τους αθροίσει στους μόνιμα παχύσαρκους και στους πιο δύσκολα θεραπεύσιμες περιπτώσεις. Η πρωταγωνίστρια μας, από την απόλυτη διαφήμιση του πρότυπου τους αδυνατίσματος, πέρασε πολύ γρήγορα σε έναν άνθρωπο που είναι Παχύσαρκος 10χρόνια και με ελάχιστες πιθανότητες να τα καταφέρει στο μέλλον. Δεν κατάλαβε την πρώτη φορά(μέσα από την εκπαίδευση) πόσο εύκολα από έναν άνθρωπο που μπορεί να χάσει εύκολα βάρος, μπορεί να γίνει ένας απ' αυτούς στους οποίους έδινε συμβουλές κάποτε πως να χάσουν κιλά και την κοιτούσαν σαν να μιλάει την γλώσσα Ούρντου. Υποτίμησε την ασθένεια της, τόσο όσο αυτή χρειάζεται για να την νικήσει, αλλά τα δύο πιο σημαντικά πράγματα που έφεραν την εξέλιξη αυτή ήταν δύο και πρέπει να τα επαναλάβουμε φωναχτά. α)Δεν σταματάς μια θεραπεία απότομα και χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, ένα λάθος που κοστίζει πολλά χρόνια ασθένειας και τεράστιο συναισθηματικό κόστος β)Το πόσα κιλά θα έχεις παραπάνω θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο ευθεία θα κοιτάς την ίαση σου, αλλά και πόσο καιρό θα διαρκέσει η θεραπεία σου και αν διαρκέσει καιρό, σε περιμένει ένας αμυντικός μηχανισμός που απ' την αρχή θα σε σφίγγει όπως ο πύθωνας τα θύματα του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!