Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018

1η Δίαιτα Έρωτας, 2η Δίαιτα Τίποτα

   Στο σημερινό μας άρθρο θα βάλουμε άλλο ένα ξύλο κάτω απ' τη φωτιά που πάνω της καίει η κατσαρόλα του αδυνατίσματος. Θα μιλήσουμε για τη φύση του αδυνατίσματος στη βάση του και τι τελικά ψάχνει ένας άνθρωπος μέσα από το αδυνάτισμα. Θα μιλήσουμε για μύθους και θρύλους μέσα στη δίαιτα και για τους λόγους εκείνους που πολλοί άνθρωποι λένε ότι κάνουν δίαιτα ή για το λόγο που τους επιβάλλει να αδυνατίσουν. Τι τελικά είναι το αδυνάτισμα και τελικά τι θέλουμε εμείς απ' αυτό; Τελικά θέλουμε να αδυνατίσουμε και πως αυτό μεταφράζεται στο χρόνο και πως ο χρόνος αποτυπώνεται πάνω στο αδυνάτισμα.
Χθες και Σήμερα - Ένας Κόσμος Διαφορετικός
    Ένας άνθρωπος έκανε μια δίαιτα το 2007 και έχασε 25κιλά και ξανακάνει δίαιτα το 2017 για να πετύχει αυτά που πέτυχε το 2007. Από το 2007 ως το 2017 έχει πάρει όλο το βάρος που έχει χάσει και 10κιλά επιπλέον. Στα 10χρόνια που πέρασαν, που όπως έχουμε πει και παλιότερα αξίζει να γίνει εκτεταμένη έρευνα πάνω στους μηχανισμούς αντίστασης που αρχίζουν και δημιουργούνται, συμβαίνουν τόσα πολλά πράγματα που δεν μας φτάνουν 10τόμοι γραφής να τους αναφέρουμε. Θα σταθούμε σε ένα σημαντικό στοιχείο που συμβαίνει στο κενό μεταξύ των 10ετών, ο θεραπευόμενος θεωρεί ότι όποτε 'το πάρει απόφαση' θα μπορέσει να το ξανακάνει εύκολα. Με αυτό έχει αφήσει την πρώτη θεραπεία και έτσι νομίζει ότι θα κυλίσει και η δεύτερη. Αυτό τον κάνει ακόμη πιο απρόσεκτο με το βάρος του, καθώς έχει το μαξιλάρι 'όποτε θέλω αδυνατίζω αρκεί να το πάρω απόφαση'. Συμβαίνει όμως και κάτι άλλο μέσα του όμως θα το ανακαλύψει μόνο όταν ξαναμπει σε ρυθμό θεραπείας. Τι είναι αυτό; Οι παλιές έννοιες αυτοπεποίθηση, ομορφιά, σεξουαλικότητα, αυταρέσκεια, ενθουσιασμός, καλλωπισμός παίρνουν μια άλλη μορφή στο χρόνο και αλλάζουν. Στη πρώτη θεραπεία όταν άρχισε να χάνει κιλά, ήρθαν και τον αγκάλιασαν οι παραπάνω έννοιες με θέρμη και στοργή τέτοια που έθρεψαν τη θεραπεία σε βάθος χρόνου. Της έδωσαν διάρκεια και της έδωσαν αυτό το πολύ σημαντικό στοιχείο που ο θεραπευόμενος το χρειάζεται πολύ σε μια δίαιτα, την αντίσταση. Της έδωσαν μια τέτοια ώθηση που πέρασε πολύς χρόνος σχεδόν απαρατήρητος καθώς ο χρόνος κύλισε εύκολα, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό σε μια δίαιτα. Σήμερα όμως οι έννοιες αυτές έχουν την ίδια βαρύνουσα σημασία; Παρατηρούμε ότι οι ίδιοι άνθρωποι που κάποτε έκαναν δίαιτα, έχασαν πολλά κιλά και άλλαξαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, συναντήθηκαν και φλέρταραν ιδιαίτερα έντονα με τις έννοιες που προαναφέραμε. Έννοιες που σήμερα ούτε τους θυμίζουν τίποτα, ούτε τους ασκούν καμία επιρροή στη δίαιτα τους. Σαν να ξέφτισαν στο χρόνο, σαν να έληξαν, σαν να μην τους δόθηκε νέα σημασία και νέα ενέργεια, σαν να μην καλλιεργήθηκαν στο χρόνο, σαν να μην ασκούν καμία γοητεία στο σήμερα.
Τίποτα δεν είναι σαν Χθες
   Ακούμε σήμερα ανθρώπους να λένε 'ο άντρας μου με βλέπει και μου λέει πως είσαι έτσι', 'το κάνω για λόγους υγείας', 'το κάνω για μένα να νιώσω γυναίκα', 'αν σήμερα είμαι 90κιλά πως θα είμαι αύριο', 'θέλω να βγω έξω να φλερτάρω και να ερωτευτώ'. Όλοι αυτοί οι λόγοι είναι υπαρκτοί, αλλά στη δεύτερη προσπάθεια για αδυνάτισμα έχουν ένα ξεφτισμένο, ελάχιστο λόγο επιρροής. Αυτό δίνει στον ειδικό ένα πολύ ισχυρό μήνυμα ότι τα όπλα αυτή τη φορά θα είναι λιγοστά και τελικά είναι λιγοστά, καθώς οι δεύτερες, τρίτες και τέταρτες δίαιτες καταρρέουν πολύ γρήγορα και η ενναλαγή ειδικών γίνεται σαν τα καλοκαιρινά πουκάμισα. Με τις αναμνήσεις δεν αδυνατίζεις, καθώς η ανάσυρση ή προσπάθεια παλιών εικόνων από την πρώτη δίαιτα δεν έχει καμία αίγλη και καμία ώθηση δεν δίνει. Έτσι και εμείς πήραμε το μάθημα μας, όταν ο άνθρωπος αδυνατίζει τη πρώτη φορά κατά τη διάρκεια βλέποντας τον εαυτό του να αλλάζει αυτό τον τρέφει με αρκετή αυτοπεποίθηση που κάποιες φορές δίνει στη θεραπεία τρομερή ορμή. Αυτή την ορμή μετά τη πρώτη φορά δεν θα την ξαναβρεί σε καμία επόμενη θεραπεία, αν και όλες οι επόμενες προσπάθειες θα είναι μετενσάρκωση της πρώτης. Θα ήταν ένα μεγάλο ψέμα να πιστέψει ο ειδικός και να στηρίξει τη θεραπεία πάνω σε δόγματα τύπου 'το κάνω για την υγεία μου', 'το κάνω για να νιώσω γυναίκα', 'το κάνω για να με ερωτευτούν', κτλ. Ξέρουμε καλά ότι αυτές οι αφορμές δεν μπορούν να γίνουν ποτέ αποτέλεσμα, ο ειδικός πρέπει να προχωρήσει απερίσπαστος στο ρεαλιστικό έργο του και να μην φοβάται να λέει την αλήθεια, ακόμη και αν χρειάζεται να πει ιδιαίτερα σκληρά λόγια. Κανείς ειδικός δεν έχει το δικαίωμα να βάζει τον θεραπευόμενο μέσα σε μια θεραπευτική δίνη που δεν ξέρει ποιος είναι ποιος.
Μάθημα Δίαιτα
   Η Δίαιτα μας δίνει ένα ισχυρό μάθημα που πρέπει να το καταλάβουμε ειδικοί και θεραπευόμενοι. Στο κενό μεταξύ της μίας δίαιτας και της άλλης ο θεραπευόμενος αν δεν αναβαθμίσει τις έννοιες Προσωπικότητα, Αυτοπεποίθηση, Εγώ, Θέλω, Αυταρέσκεια, Ομορφιά, Αισθητική, Σεξ, Έρωτας, Αγάπη και έρθει με την παλιά συνταγή να χάσει βάρος νομίζοντας ότι αδυνατίζοντας θα του αρέσει ο εαυτός του και θα συνεχίσει, θα εισπράξει ένα τεράστιο ολοστρόγγυλο μηδενικό από τη θεραπεία. Αυτό στην επόμενη θεραπεία θα είναι μια αποτυχημένη συνταγή και γι' αυτό στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν υπάρχει αδυνάτισμα. Ο θεραπευόμενος στη πρώτη θεραπεία συναντήθηκε με την Ομορφιά αλλά στο Σήμερα η έννοια αυτή δεν θα του ασκήσει καμία γοητεία καθώς στο νέο ραντεβού που θα δοθεί τα πρόσωπα γνωρίζονται και κανείς δεν ασκεί γοητεία στον άλλο. Έτσι η νέα θεραπεία μόλις περάσει η περίοδος των ενοχών και ψάχνει την επόμενη μέρα αυτή δεν υπάρχει και η θεραπεία καταρρέει. Δεν υπάρχει καύσιμο στο τεπόζιτο της θεραπείας και όλα σταματούν εκεί. Μόνο στην πρώτη θεραπεία οι παραπάνω έννοιες μπορούν να κατακτήσουν ισχυρό χώρο, οι επόμενες απαιτούν πολύ δουλειά και ιδιαίτερο βηματισμό. Οι επόμενες δίαιτες είναι οι ενοχές τους. Αναζητείται καύσιμη ύλη για το τεπόζιτο του αδυνατίσματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!