Κυριακή, 7 Ιανουαρίου 2018

Από Δευτέρα μια διαφορετική Δίαιτα

    Όταν ένας άνθρωπος ξεκινάει μια θεραπεία μείωσης βάρους έχει ένα ασχημάτιστο, άμορφο και ακαθόριστο συναίσθημα που ονομάζεται 'θέλω να αδυνατίσω', σαν τα κύτταρα που δεν έχουν πυρήνα. Πριν ξεκινήσει μια θεραπεία δεν ξέρει τι είναι αυτό ακριβώς που θέλει και ακόμη περισσότερο δεν ξέρει πως θα είναι όταν θα αδυνατίσει. Πολλές φορές μας λένε άνθρωποι που συνεργαζόμαστε ή μας επισκέπτονται  για πρώτη φορά ΄θέλω να φορέσω τα παλιά μου τζίν, τα παλιά μου ρούχα'. Περιγράφουν πως περίπου είναι ένα συναίσθημα αδυνατίσματος μέσα από διάφορους τρόπους και τα ρούχα αποτελούν έναν σημαντικό τέτοιο τρόπο. Η αλήθεια είναι ότι ένας άνθρωπος πριν ξεκινήσει θεραπεία δεν ξέρει αν θέλει να αδυνατίσει, το ψάχνει. Ο ρόλος του ειδικού είναι ένας τέτοιος ρόλος, να διώξει την ομίχλη που υπάρχει γύρω από τους λόγους που νομίζει ότι κάνει τη θεραπεία και να μείνει με το συναίσιθημα που πρέπει.
Δεν ξέρω τι θέλω
   Πριν ξεκινήσει τη θεραπεία η ακριβής περιγραφή της αίσθησης που έχει είναι 'δεν ξέρω τι θέλω'. Κανείς δεν λέει φυσικά αυτό, όλοι λένε 'είμαι έτοιμος', 'ξέρω τι θέλω', 'τώρα πραγματικά θα κάνω ότι πρέπει' και διάφορες φράσεις που περιγράφουν άλλα πράγματα απ' αυτά που τους ωθούν μέχρι το διαιτολόγο. Οι λόγοι που τους σπρώχνουν μέχρι το διαιτολόγο δεν είναι να αδυνατίσουν αλλά 1000 άλλοι λόγοι πλην αυτού. Ο πραγματικός λόγος δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει και ποτέ αν δεν γίνει η σωστή δουλειά. Δηλαδή μπορεί κάποιος να έχει κάνει 15φορές δίαιτα και να μην ξέρει για ποιο λόγο είναι εκεί και τι ψάχνει μέσα απ' αυτή την οδό. Είναι σαν πυξίδα που δεν μπορεί να δείξει το σημείο του Βορρά. Όλοι οι άνθρωποι που έχουν κάνει θεραπείες μία ή πολλές φορές έχουν μάθει ότι αδυνάτισμα είναι οι ενοχές που έχω επειδή έφαγα τα Χριστούγεννα ή επειδή δεν θα μου κάνει το νυφικό του γάμου. Αυτό δεν είναι αδυνάτισμα, είναι ενοχές που έχεις που καμουφλάρονται μέσα σε μια θεραπεία με μοναδικό σκοπό να εκτονωθούν. Δυστυχώς και εμείς οι διαιτολόγοι ψάχνουμε κόσμο που πραμγατικά να θέλει να μπει στο κόσμο του αδυνατίσματος και να δουλέψει τον εαυτό του, κόσμο που δυστυχώς δεν βρίσκουμε.
Η διαδρομή 
   Πως μπορούμε να οδηγήσουμε το θεραπευόμενο μέχρι εκεί; Καταρχήν πρέπει να καταλάβει τι τον έφερε μέχρι τη θεραπεία και μετά να αρχίσουμε να χτίζουμε μέσα του το συναίσθημα 'αδυνατίζω'. Αυτό το συναίσθημα πριν ξεκινήσει τη θεραπεία δεν υπάρχει και δεν θα γεννηθεί ποτέ αν δεν γίνουν οι απαραίτητες ασκήσεις εκπαίδευσης. Μπορεί ο θεραπευόμενος να έχει κάνει πολλές θεραπείες και να μην έχει μάθει ποτέ το αδυνάτισμα. Υπάρχουν 1000συναισθήματα που δεν αφήνουν τον θεραπευόμενο να δει τι γίνεται γύρω του και τι χρειάζεται να κάνει. Αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο θα κινείται μεταξύ συναισθημάτων που θα είναι πολύ βραχύβια και θα δίνουν στη θεραπεία ένα τόνο πάμε όπου φυσάει ο άνεμος. Μία θα κάνουμε δίαιτα για το νυφικό, μία για το μαγιό, μία γιατί φάγαμε πολύ τα Χριστούγεννα, μία γιατί είδαμε την χοληστερίνη να ανεβαίνει και χίλιους άλλους λόγους που σκοπό έχει να τη βγάλουμε καθαρή για μερικές μέρες και να διώξουμε λίγο πιο μακριά στο χρόνο εκείνο το συναίσθημα του φόβου. Αυτό δεν έχει σχέση με αδυνάτισμα, αλλά με παιχνίδι και γι' αυτό έχουμε τόσο τραγικά αποτελέσματα με το βάρος των ανθρώπων παγκοσμίως. Μετά την ανάπαυλα του φόβου το βάρος εκρήγνυται προς τα πάνω. Έτσι οι άνθρωποι μετά από τις θεραπείες που δεν έχουν σχέση με αδυνάτισμα αλλά με παιχνίδι παχαίνουν ακόμη περισσότερο.
Τι σημαίνει αδυνατίζω;
    Η θεραπεία ξεκινάει μέσα από μια δίαιτα που σκοπό έχει να φέρει τον άνθρωπο κοντά στο αδυνάτισμα. Τι σημαίνει λοιπόν αδυνάτισμα; Εκπαίδευση πάνω στην καθημερινότητα από τις παλιές επιλογές στις νέες, με σκοπό να μείνουν. Εξοικείωση με το νεότερο βάρος και διαρκειοποίηση της επιθυμίας για αλλαγή, δηλαδή προσπαθούμε το συναίσθημα 'αλλάζω' και 'επιθυμώ διαρκώς να βελτιώνομαι', να μένει ανέπαφο μέσα στη θεραπεία και να μην βαριέται τον εαυτό του. Όταν ξεκινάει κάποιος θεραπεία θέλει απλώς να διώξει τις ενοχές του, αυτό κρατάει 6εβδομάδες, όταν αυτές περάσουν η θεραπεία θα αναζητήσει την επόμενη μέρα, αν η επόμενη μέρα είναι όμως διαχείριση των συναισθημάτων που οι πρώτες 6 εβδομάδες έχουν φέρει δεν είναι η επόμενη μέρα αλλά η προηγούμενη, πράγμα που πάλι θα κάνει τη θεραπεία να χάσει τη ζωντάνια της. Εκεί πρέπει να βάλουμε τις βάσεις του αδυνατίσματος με ασκήσεις που εκπαιδεύουν τον θεραπευόμενο πάνω στη διαχείριση του βάρους μέσα στην καθμερινότητα. Η πορεία πάει συνεχώς πιο βαθιά και εξειδικεύεται, ο θεραπευόμενος πρέπει όταν η θεραπεία θα έχει τελειώσει να έχει μάθει τον εαυτό του καλύτερα μέσα από το πρίσμα του βάρους και της καθημερινότητας. Η θεραπεία μετά την 6η εβδομάδα γίνεται στατική και βαριά, περιμένουμε επειδή χάσαμε μερικά κιλά πριν μερικές εβδομάδες να έχουμε τόση χαρά που αυτή η χαρά να έχει διάρκεια όση χρειάζονται τα κιλά για να χαθούν, ο λεγόμενος 'ενθουσιασμός' που ποτέ δεν έρχεται. Μέχρι το τέλος του 3ου μήνα η θεραπεία έχει σιχαθεί τον εαυτό της. Ο θεραπευόμενος πρέπει να καταλαβαίνει ότι η θεραπεία μέσα του αποκτά κίνηση και ζωή, όπως ο Παρθενώνας που οι σχεδιαστές του μέσα απ' τις αυλακώσεις στους κίονες προσέδιδαν κίνηση στο δημιούργημα τους ακόμη και αν αυτός ήταν κατασκευασμένος από βαριά, ακούνητα, στατικά υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!