Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου 2018

Θέλω να χάσω κιλά μόνος μου

   Στο σημερινό μας άρθρο θα πούμε τη γνώμη μας για το αμφιλεγόμενο κομμάτι του αδυνατίσματος 'κιλά χωρίς διαιτολόγο, αδυνάτισμα χωρίς διαιτολόγο'. Είναι εφικτό να χάσει κάποιος κιλά χωρίς να πάει σε διαιτολόγο; Πόσο καιρό μπορεί να κάνει μια διατροφή και πόσα κιλά μπορεί να χάσει με μια προσωπική δίαιτα; Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε το θέμα με αριθμούς που τόσο πολύ αρέσουν στους ανθρώπους να βλέπουν.
Οι πρώτες εβδομάδες μιας ατομικής δίαιτας
   Όσο η τεχνολογία προχωράει το αδυνάτισμα θα κλείνεται περισσότερο πίσω απ΄ τις πόρτες του σπιτιού μας. Το αδυνάτισμα σε μερικά χρόνια θα είναι μια εφαρμογή που θα κατεβαίνει στο κινητό μας και θα σκέφτεται εμάς για εμάς. Σήμερα ακόμη φαντάζει δύσκολο, αλλά σε μερικά χρόνια όχι. Στο παράδειγμα μας έχουμε μια κυρία 35ετών που θέλει να χάσει 15κιλά και αποφασίζει μετά τα Χριστούγεννα να ξεκινήσει μια δίαιτα μόνη της στο σπίτι από μια διατροφή που έχει κατεβάσει απ' το Διαδίκτυο. Η πρώτη εβδομάδα ξεκινά και σχεδόν θα περάσει πολύ εύκολα και απαρατήρητα, είναι τα πιο εύκολα κιλά που μπορούν να χαθούν και τα πρώτα 2κιλά μόλις μας άφησαν. Πείνα, βουλιμία, κόπωση, βαρεμάρα και συναφή δεν υπάρχουν και η δεύτερη εβδομάδα καταφθάνει. Στη δεύτερη εβδομάδα άλλο 1κιλό φεύγει και στο σύνολο 3. Τη δεύτερη εβδομάδα ανεβαίνουν κάπως οι δυσκολίες, λίγο περισσότερη πείνα, λίγο περισσότερο βουλιμία, λίγες παρασπονδίες (αγαπημένη λέξη των ανθρώπων), 2 κομμάτια σοκολάτα, τέλος πάντων το κιλό φεύγει και η τρίτη εβδομάδα έρχεται γρήγορα. Η τρίτη εβδομάδα αλλάζει αρκετά σε απόδοση σε σχέση με τις πρώτες καθώς δεν θα χαθεί βάρος και η εισαγωγή σε αυτό που οι άνθρωποι αποκαλούν 'κόλλημα' μόλις έγινε. Ουσιαστικά η διατροφή που κατέβηκε απ' το Διαδίκτυο έχει υποκειμενική διάρκεια περίπου 1μήνα και από άποψη κιλών που χάθηκαν 2 εβδομάδες. Τι άφησε πίσω της η δίαιτα; 3 κιλά λιγότερα και μια μικρή βουλιμία που τώρα ξεκινάει. Τα 3 κιλά σε 2 εβδομάδες θα ξαναμπούν και οι ελπίδες μετά τις γιορτές για αλλαγή και τέτοια μπορούμε να πούμε ότι κράτησαν 1 μήνα. Δεν είναι άσχημα όταν θέλει να χάσει κάποιος 3-5κιλά, αλλά τι γίνεται στη περίπτωση που θέλει να χάσει 20 και 30; 
Γιατί δεν μπορεί να χάσει κάποιος κιλά μόνος του; 
    Χρόνος, το βασικότερο μέγεθος που το προσπερνάμε εύκολα. Ο Χρόνος κυλάει μόνο όταν τεθεί τέλος, δηλαδή ζυγαριά, ο χρόνος δηλαδή κυλάει μόνο όταν τεθεί χρόνος συνεδρίας. Αν δεν δοθεί τέλος, τότε δεν μπορεί να υπάρξει αρχή και ενδιάμεσος χώρος. Είναι σαν να πετάμε τον άνθρωπο σε έναν άγνωστο ακατάστατο χώρο και να του λέμε βάλε τάξη στο απέραντο που σε κατακλύζει, με πάντα ανοιχτή τη διέξοδο να φύγει. Αυτό που θα κάνει είναι να τα αφήσει όλα ακατάστατα και να φύγει. Ο άνθρωπος που πάει να χάσει κιλά μόνος του πετάει τον εαυτό του σε ένα χώρο που όπως και αν είναι ότι και αν είναι πρέπει να συντονίσει τον εαυτό του σε ρυθμό δίαιτας. Ο χρόνος είναι μια απέραντη αρένα, που αν δεν οριστούν συνεδρίες, για ποιο λόγο να ξεκινήσει σήμερα δίαιτα και όχι μετά από 3 χρόνια; Θα το κάνει για λίγο, αλλά όσο προχωράει θα βλέπει ότι είναι τόσος μεγάλος ο χώρος που πρέπει να συμμαζέψει που καλύτερα είναι να τα αφήσει όπως είναι και να πιάσει τη γωνία της καθημερινότητας του και να κάνει ότι έκανε. Η θέληση είναι ένα μέγεθος που μπορεί συναισθηματικά πριν τις γιορτές να λέμε έχουμε μπόλικη να κάνουμε δίαιτα, αλλά αυτό που πρέπει να βάλουμε σε τάξη είναι απέραντο και η θέληση δεν αρκεί ή τελειώνει γρήγορα. Ο χρόνος αν δεν τοποθετηθούν συνεδρίες είναι ένα ακίνητο μέγεθος στον θεραπευόμενο, νομίζει ότι είναι κολλημένος εκεί σε μια Δευτέρα, ο ειδικός πρέπει να θέσει σε κίνηση τον χρόνο μέσα του και πρέπει να τον θέσει σε κίνηση 'αδυνάτισμα'. Εδώ εμμέσως δίνουμε και μια απάντηση γιατί εκείνη περιβόητη Δευτέρα που τόσο θέλουμε να έρθει και ποτέ δεν έρχεται 'Δίαιτα από Δευτέρα'. Δεν θα έρθει ποτέ αυτή η Δευτέρα παιδιά, θα έρθουν οι άλλες. Ένας άνθρωπος που ξεκινάει να κάνει μόνος του δίαιτα παλεύει με τον εαυτό του. Χρόνος δεν υπάρχει, στόχοι δεν υπάρχουν, γιατί τώρα και γιατί όχι αύριο, έλεγχος, κίνητρα, δεν υπάρχει τίποτα. Το μοναδικό θετικό που μπορεί να φέρει όλο αυτό είναι μια πρόσκαιρη χαρά που κρατάει μερικές ημέρες, αλλά δεν ανατροφοδοτείται. Αυτό που λένε μερικοί ότι μπορεί να 'μ'αρέσω και να συνεχίσω' είναι από ανθρώπους που δεν έχουν κάνει δίαιτα ούτε μόνοι τους ούτε παρουσία ειδικού να δουν τι είναι και τι χρειάζεται.  Έτσι άδοξα μια δίαιτα που ξεκινάει από το Διαδίκτυο στο σπίτι τελειώνει για να έρθει μια άλλη που θα κάνει περίπου τον ίδιο κύκλο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!