Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Οδός Αδυνατίσματος Ώρα Χθες

Ηρώδειο 1864 Henry Βεck
   Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι αυτοί που θέλουν να αδυνατίσουν, αλλά αυτοί που έχουν κάνει πολλές δίαιτες και έχουν απογοητευτεί από τον κύκλο μέσα στον οποίο πολλές φορές βρίσκονται και ξαναβρίσκονται και δεν θέλουν να βλέπουν στα μάτια τους δίαιτα ξανά. Αυτή η κατηγορία είναι η πλέον μεγάλη σε όλο το πλανήτη και συσσωρεύει με μεγάλες ταχύτητες πολύ κόσμο και θα συσσωρεύει με ιλιγγιώδεις ταχύτητες και στο μέλλον πολύ κόσμο. Υπάρχουν σε όλες τις χώρες άνθρωποι που έχουν ένα κοινό παρανομαστή, πολλές δίαιτες, κούραση και θα λέγαμε μια αποφευκτική συμπεριφορά σε ότι θυμίζει δίαιτα. Δεν θέλουν να κάνουν τίποτα σε ότι θυμίζει δίαιτα και αποτοξίνωση και τέτοιες μπούρδες που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα. Αυτοί οι άνθρωποι αν δεν γίνει κάτι τρομερό στην ζωή τους (που δεν θα γίνει), θα αφήσουν την μάταιη τούτη ζωή χωρίς να έχουν καταλάβει τι σκατά ήταν αυτό που είχαν και όλη τους τη ζωή πάλευαν να καταπολεμήσουν και τελικά βρίσκονταν πάντα να είναι χειρότερα απ' ότι πριν. Το ερώτημα για τους περισσότερους θα παραμείνει αδιάφορο και αναπάντητο μιας και δεν θα το λύσουν ποτέ. Κρίμα. Δηλαδή πρέπει να αποδεχτούμε ότι εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων στο κόσμο θα πεθάνουν και όχι μόνο δεν θα χάσουν κιλά, αλλά θα πεθάνουν και δεν θα ξέρουν τι ήταν αυτό το οποίο έπασχαν όλη τους τη ζωή να λύσουν και συνέχεια στην ίδια τάξη έμεναν. Είναι τουλάχιστον ανήθικο. Λύσεις υπάρχουν και δεν είναι καθόλου εύκολες, λες και είναι εύκολο το να ζεις, τίποτα δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον ένα πρόβλημα που μπορεί να παραμένει για δεκαετίες.
Λύσεις για τον 'Παρκαρισμένο' Παχύσαρκο
    Ο άνθρωπος που 20, 30 και 40 χρόνια λύνει και ξελύνει το πρόβλημα του βάρους του, δεν θα αδυνατίσει με τον παραδοσιακό τρόπο του διαιτολογίου και της ζυγαριάς. Ας κάνουμε αυτή την παραδοχή για να πάμε παρακάτω. Πρέπει να του προταθούν νέες λύσεις που θα έχουν στο κέντρο τους ένα μόνο πράγμα, να μάθουν. Τι πρέπει να μάθουν; Πρέπει να μάθουν από τι πάσχουν. Είναι το πρώτο και το βασικότερο και μετά ας χειριστούν την γνώση αυτή όπως θέλουν. Ας κάνουμε ένα διαχωρισμό εδώ όμως για να εξηγήσουμε ότι θεραπεία και γνώση δε πάνε μαζί. Η γνώση προετοιμάζει και η θεραπεία δρα. Δυστυχώς κλαδεύουμε τα κλαδιά και ρίχνουμε δηλητήριο στις ρίζες με τις μεθόδους που χρησιμοποιούμε εδώ και τουλάχιστον 50χρόνια. Αν ο διαιτολόγος πάει να εφαρμόσει μαζί θεραπεία και γνώση, απλά όλο το βάρος θα πέσει στο 'πόσα κιλά έχασα σήμερα', αλλά η γνώση έχει και ένα άλλο μειονέκτημα που δεν έχει η θεραπεία. Μεγαλώνει αργά και δεν προσδίδει άμεσες ευχάριστες εικόνες μεγέθους τέτοιου σαν τα 2 κιλά που έχασες την πρώτη εβδομάδα δίαιτας. Έτσι όταν ο ειδικός θα εξηγεί πως και που παρασιτεί η Παχυσαρκία στην καθημερινότητα και στο τέλος της συνεδρίας υπάρχει η μέτρηση, ούτε βλέμμα δεν θα ρίξει σε αυτά που θα του λέμε. Αλλά και πως θα του ζητάμε να καταλάβει κάτι που δεν το έχει ζήσει, περάσει, βιώσει, επιβεβαιώσει; Πρέπει ο σπόρος αυτός που θα ρίξουμε να ωριμάσει και αυτό απαιτεί χρόνο και ίσως (δεν πρέπει να το πω αυτό) και μερικές αποτυχημένες δίαιτες στη πλάτη να έβαζαν παραπάνω πλάτη στη γνώση. Ένας άνθρωπος που βλέπει στη τηλεόραση το επόμενο 'πιες το ρόφημα στο σπίτι και θα αδυνατίσεις στο γραφείο', προφανώς είναι το ευκολότερο θύμα. Σε αυτό τον άνθρωπο πρέπει να δημιουργήσουμε νέες ελπίδες μέσα από τη γνώση. Ο άνθρωπος αυτός έχει μηδαμινές ελπίδες να χάσει βάρος και είναι ξεζουμισμένος, αλλά μπορεί να χτίσει μόνος του ελπίδες μία, μία. Μόνο μία μέθοδος και ένας τρόπος να χάσει ένας άνθρωπος βάρος που έχει κάνει πολλές προσπάθειες και έχει αποσυρθεί απ' την καταπολέμηση του προβλήματος του, να γεννηθούν νέες ελπίδες που μόνο η γνώση μπορεί αν προσφέρει. Η γνώση μπορεί να φυτέψει ελπίδες και να γεννήσει τρόπους και μεθόδους, που μπορεί να μην αναζητηθούν αμέσως, αλλά και χρόνια αργότερα. Είναι σημαντικό από μόνο του ένας άνθρωπος να μάθει τι έχει και τι πρέπει να κάνει, πόσο μάλλον να ξεκινήσει τη μάχη απέναντι του. Το να μάθει είναι μια ξεχωριστή μέθοδος και απαιτεί χρόνο, χρόνος ο οποίος δεν θα αγκαλιαστεί από απώλεια κιλών.
Τι πρέπει να προτείνει ο Ειδικός; 
    Ο ειδικός πρέπει να είναι πολύ ευέλικτος και να προσαρμόζεται ταχύτατα στις απαιτήσεις του θεραπευόμενου. Ο άνθρωπος που έχει κάνει πολλές δίαιτες δεν μπορεί να χάσει κιλά με τις παλιές μεθόδους, έχουν αποτύχει. Πρέπει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και να προτείνει θεραπείες με άλλες κατευθύνσεις, σχεδιασμένες πάνω σε δύο βασικά πράγματα α)δεν πρέπει το βάρος να ανέβει μέσα από τη θεραπεία β)η θεραπεία δεν πρέπει να προσθέσει βάρος στο ήδη βαρύ κλίμα που έχουν δημιουργήσει οι προηγούμενες αποτυχίες. Η θεραπεία αν πάει να πατήσει στο παλιό μοντέλο, θα αποτύχει παταγωδώς, πρέπει να σχεδιαστεί μια θεραπεία που θέλει τόλμη και ανοιχτό μυαλό από όλες τις πλευρές. Αυτό θα φέρει ανασφάλεια στον θεραπευόμενο που οτιδήποτε φεύγει από τη δίαιτα που ξέρει θα του την προκαλεί και ας ξέρει ότι το μοντέλο αυτό δεν θα πιάσει. Ο ειδικός πρέπει να δείξει τόλμη και ευστροφία για να ανοίξει νέους δρόμους που δεν έχουν σχέση με τους παλιούς. Ο μοναδικός δρόμος που μπορεί να γεννήσει ελπίδες είναι αυτός. Ο νέος τρόπος πρέπει να πατάει σε δύο βασικούς άξονες για να μπορέσει να φέρει νέο αέρα α)να μην έχει καμία σχέση με τις παλιές θεραπείες β)να μην έχει διαιτολόγιο και ζυγαριά. Εκεί μέσα πρέπει ο ειδικός να χτίσει την πρόταση του. Πρόταση που δεν μπορεί να πάρει μορφή πριν ειδικός και θεραπευόμενος αλληλεπιδράσουν, θα είναι μια θεραπεία που θα σχεδιαστεί εκείνη τη στιγμή, θα είναι ζωντανή, θα αναπνέει και θα εισβάλλει στην καθημερινότητα του θεραπευόμενου, όπως η Παχυσαρκία. Η Παχυσαρκία μπορεί να θεραπευτεί, η ατολμία όχι.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!