Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018

Να χάσω κιλά ή να μάθω;

   Στο σημερινό μας άρθρο θα εξηγήσουμε τι πρέπει να ξέρει ένας άνθρωπος όταν μια δίαιτα τελειώσει. Τι πρέπει να του έχει μάθει μια θεραπεία και τι πρέπει να έχει στις αποθήκες του ως εφόδιο για να θεωρείται μια θεραπεία ολοκληρωμένη. Ποια γνώση χρειάζεται ένας άνθρωπος για να μην έχει προβλήματα με το βάρος του; Ποια εφόδια είναι απαραίτητα για να ξέρει τι είναι αυτό το περιβόητο και μεγάλο πρόβλημα που νοσεί σχεδόν το 30% του πλανήτη και λέγεται Παχυσαρκία; Ποιος ο ρόλος του ειδικού στο κομμάτι του να μην ξαναπαχύνει ένας άνθρωπος και πως μπορεί να προφυλάξει από μελλοντικά προβλήματα;
Ειδικός και Γνώση 
    Ένας άνθρωπος που έχει κάνει μία φορά δίαιτα οι στατιστικές μας λένε ότι θα το ξανακάνει πάνω από 2 φορές. Κύριο μέλημα του ειδικού γίνεται να θωρακίσει με γνώση τον θεραπευόμενο που θα του χρησιμεύσει στο μέλλον. Βέβαια είναι αντιθεραπευτικό να λέμε ότι ο άνθρωπος που έχουμε απέναντι μας θα ξαναχρειαστεί διαιτολόγο, αλλά δεν μπορούμε να σφυρίζουμε και αδιάφορα μπρος σε μια καθολική πραγματικότητα. Ο ειδικός πρέπει να σπάσει τη θεραπεία σε 2 σημαντικά κομμάτια α)τη μείωση του βάρους β)γνώση πάνω στην Παχυσαρκία, γνώση και εκπαίδευση πάνω στην θεραπεία της Παχυσαρκίας και γνώση και εκπαίδευση πάνω στην σταθεροποίηση του βάρους. Ο θεραπευόμενος όταν σηκωθεί απ' το τραπέζι της θεραπείας πρέπει να ξέρει τι είναι Παχυσαρκία, πως αντιμετωπίζεται, πως θα σταθεροποιήσει το βάρος που έχασε και τι θα χρειαστεί να κάνει για να μην ξαναπάρει βάρος στο μέλλον. Μια σημαντική γνώση που πρέπει επίσης να έχει, είναι να μάθει και να καταλάβει μέρα με τη μέρα, στιγμή τη στιγμή, πως πέρασε η θεραπεία από πάνω του. Πρέπει να μάθει τις δυναμικές που σχηματίζονται μέσα στη θεραπεία έτσι αν την αναζητήσει ξανά να ξέρει το βάθος του ποταμιού που θα διαβεί. Πόσος χρόνος απαιτείται για να μεταφερθεί αυτή η γνώση; Για να μάθει τα βασικά που χρειάζονται, ο θεραπευόμενος, απαιτούνται περίπου 6μήνες. Σε 6μήνες θα έχει τις απαραίτητες γνώσεις που ένας άνθρωπος πρέπει να έχει για να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ασθένειας του στη μετά τη δίαιτα εποχή, αλλά και στο μέλλον.
Κιλά και Γνώση
   Ένας ειδικός επιλέγεται και η πελατεία του συνήθως είναι από ανθρώπους που είδαν άλλους ανθρώπους που έχασαν βάρος και πήραν το τηλέφωνο και πήγαν στον ειδικό. Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος μιας και ένας ειδικός δεν πρέπει να επιλέγεται σύμφωνα με το πόσο κιλά κιλά έχουν χάσει οι πελάτες του, αλλά με πόσο βοήθησε τους πελάτες του να χάσουν βάρος, αλλά και πόσο τους βοήθησε να μην ξαναπάρουν ή να ελέγξουν αυτό το μεγάλο πρόβλημα της ζωής του. Ένας ειδικός  διαφημίζεται συνήθως από ανθρώπους που έχασαν βάρος, τις περισσότερες φορές είναι η πρώτη τους δίαιτα που συνήθως είναι κάπως αυτόματη και εύκολη, δηλαδή όπως και να χει θα χάσουν κιλά. Το πραγματικά μεγάλο τεστάρισμα θα έρθει όταν αναλάβει περιστατικά που έχουν κάνει πολλές δίαιτες και είναι παρκαρισμένοι και χωρίς ελπίδες, άνθρωποι που δεν μπορούν να σε διαφημίσουν γιατί συνήθως δεν έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και έχουν πολύ λίγες πιθανότητες να χάσουν βάρος. Αν όμως εκείνη τη πρώτη φορά μπολιαστεί και με την απαραίτητη γνώση τότε η θεραπευσιμότητα μιας δίαιτας ανεβαίνει. Συνήθως ένας ειδικός που αναλαμβάνει περιστατικό από άλλο διαιτολόγο μπορεί να καταλάβει αν ο προηγούμενος έκανε καλή δουλειά ή απλά άφησε τα πράγματα να κυλίσουν σαν τα νερά του ποταμού απ' την πρώτη συνεδρία. Όπως έχουμε υποστηρίξει και σε παλιά άρθρα μας επειδή 2-3 ευκαιρίες θα έχει ένας άνθρωπος στη ζωή του να χάσει κιλά παίζει τεράστιο ρόλο τη πρώτη φορά(που θα είναι και η πιο αποτελεσματική) να μάθει από τι πάσχει και μέσα από ποια προσωπεία θα παρουσιαστεί και θα παρουσιάζεται η ασθένεια του στο μέλλον.
Η Αλήθεια
    Ας πάρουμε την υποτείνουσα 2 βασικών θεμάτων στο αδυνάτισμα α)τα κιλά που χάθηκαν β)η γνώση μέσω της εκπαίδευσης που έγινε. Ποιο πιστεύεται ότι είναι πιο απαραίτητο στοιχείο για έναν άνθρωπο που στατιστικά ξέρουμε ότι θα ξανακάνει δίαιτα; Φυσικά το δεύτερο. Κιλά και να χάσει αν δεν έχει θωρακίσει με γνώση τον εαυτό του πάντα θα είναι έρμαιο της ασθένειας του. Ως διαιτολόγος πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να εκπαιδευτούν επιθυμούν ή δεν επιθυμούν να χάσουν κιλά, στο θέμα Παχυσαρκία. Πρέπει οι άνθρωποι να κάνουν ειδικά σεμιναριακά μαθήματα που θα αφορούν την ασθένεια και τη θεραπεία. Πρέπει να κάτσουν στο θρανίο 6μήνες και να μάθουν πράγματα που θα τους χρειαστούν για πάντα. Πρέπει από το σχολείο και μέσα απ' τις οικογένειες να μιλήσουν ειδικοί, για το πολύ μεγάλο αυτό θέμα, αλλά απ' τη σωστή πλευρά και απ' αυτή τη πλευρά που θα είναι χρήσιμη ως εφόδιο και γνώση. Όχι πόσες θερμίδες έχουν τα φασόλια και η καρμπονάρα.  Πρέπει οι ίδιοι οι άνθρωποι που πάσχουν από Παχυσαρκία να ρωτούν τους ειδικούς τους επίμονα από τι πάσχουν και τι είναι η θεραπεία στην οποία υποβάλλονται. Είναι ένα εφόδιο που θα το πληρώσουν πολύ ακριβά αν δεν το πάρουν. Αν εκείνη τη πρώτη φορά ο άνθρωπος είχε θωρακιστεί με γνώση οι πιθανότητες να ξαναπάρει βάρος και 5% και 10% να έπεφταν εκατομμύρια άνθρωποι θα ήταν υγιέστεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!