Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2018

Πως μπορώ να χάσω κιλά;

   Μια δίαιτα που δεν είναι δίαιτα. Μια δίαιτα που δεν έχει κανόνες, που δεν πιέζει το θεραπευόμενο να είναι στις συνεδρίες του, μια δίαιτα που απλά διαλέγει ο πρωταγωνιστής τη θεραπεία του. Έρχεται όποτε θέλει, έρχεται όποτε νομίζει και γενικά μια δίαιτα που τη φόρμα την βάζει ο θεραπευόμενος και όχι ο ειδικός. Το βασικό ερώτημα είναι 'θα πιάσει, θα έχει αποτέλεσμα'. Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε την αντίθετη συμπεριφορά απ' αυτή που συνήθως αναλύουμε στα άρθρα μας. Δεν θέτει ο ειδικός τους κανόνες, αλλά διαλέγει ο θεραπευόμενος τη συχνότητα και το είδος της θεραπείας, ο ειδικός απλά θα περιοριστεί στο να δώσει ένα διαιτολόγιο. Ποια η έκβαση μιας τέτοιας θεραπείας;
1ος Μήνας Θεραπείας
   Ο ειδικός δεν θέτει κανόνες και απλά λέει στον θεραπευόμενο 'για να βρεις λύση στο πρόβλημα σου πρέπει να είσαι κάθε εβδομάδα εδώ, να ζυγίζεσαι και να παίρνεις το διαιτολόγιο εβδομάδας, από εκεί και πέρα αφήνω εσένα να ορίσεις το πόση θεραπεία θες, διάλεξε εσύ τι θες για τον εαυτό σου, εγώ δεν σου θέτω κανένα όριο και κανόνα'. Ο πρώτος μήνας θα κυλίσει με ευλαβική τήρηση των συνεδριών και αυτό γιατί δεν έχει ακόμη αισθανθεί ο θεραπευόμενος την πίεση της ζυγαριάς. Μετά τις 6 εβδομάδες το σκηνικό αλλάζει γρήγορα και ραγδαία, κάπου εκεί έρχεται η πρώτη ακύρωση, στο τέλος του δευτέρου μήνα έχουν πραγματοποιηθεί 2 συνεδρίες και έχουν ακυρωθεί οι άλλες 2. Η πίεση ανεβαίνει πολύ και ο θεραπευόμενος πάντα πριν τη συνεδρία μπαίνει στο δίλημμα που δεν είναι δίλημμα 'να πάω ή να μην πάω', 'να φάω όπως θέλω ή να προσέξω και να πάω να ζυγιστώ'. Ο πρώτος μήνας κυλάει εύκολα γιατί απλά δεν έχει ακόμη ανέβει η πίεση και δεν υπάρχει δίλημμα, έτσι αυτό κάνει τα πράγματα ευκολότερα και η ζυγαριά πέφτει εύκολα. Αυτό όμως ποτέ δεν κρατάει πολύ, περίπου 3-4 εβδομάδες μέχρι να εκτονωθούν οι ενοχές της αρχής. Είναι πολύ δύσκολο ο ειδικός να φτιάξει ένα πλαίσιο το οποίο θα είναι πέρα απ' τις ενοχές, εξαιρετικό δύσκολο και δίαιτα είναι η διάρκεια των ενοχών μας. Θέλει πολλά χρόνια δουλειάς, πολύ μόρφωση, πολύ εμπειρία και τη κοινωνία σύμμαχο. Αν μπορεί να υπάρξει αδυνάτισμα με ενοχές αμφιβάλλω ιδιαίτερα, να υπάρξει αδυνάτισμα χωρίς ενοχές το βλέπω πολλά χρόνια αργότερα και με ένα πολύ πιο εκπαιδευμένο 'κοινό'. Αφού περάσουν οι 4 πρώτες εβδομάδες και η πίεση ανέβει είναι σχεδόν σίγουρο ότι στις 4 επόμενες εβδομάδες όλα θα έχουν τελειώσει. Μέση διάρκεια θεραπείας 8 εβδομάδες (έτσι θα λέμε), με αποτέλεσμα που περιορίζεται στις 4 εβδομάδες.
Μια θεραπεία χωρίς Πλαίσιο 
   Οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν το πλαίσιο θεραπείας και το καταλαβαίνω απόλυτα, μπορούν να βρουν 1000άλλους τρόπους πως θα χάσουν κιλά, αλλά στη πραγματικότητα μόνο ένας τρόπος υπάρχει να χάσεις βάρος, αντιστρέφεις τον τρόπο με τον οποίο πάχυνες. Μια θεραπεία χωρίς πλαίσιο είναι αφημένη στα ένστικτα, αυτά θα ελέγχουν τη θεραπεία και πάντα οι δήθεν επιλογές που οι άνθρωποι νομίζουν ότι υψώνονται ως διλήμματα τύπου 'να φάω ή να κρατηθώ, να συγκρατηθώ σήμερα, πρέπει να κόψω το φαγητό, σήμερα δεν θα φάω σοκολάτα, δεν θα παραγγείλω σουβλάκια κ.α.', δεν είναι διλήμματα, ούτε επιλογές, είναι ψευτοδιλήμματα που σχεδόν έχουν μονόδρομες επιλογές που θα ενδώσει σε όλες. Ένας άνθρωπος που αφήνεται να διαλέξει τη θεραπεία του, θα διαλέξει σύμφωνα με μόνο με 1 'πλαίσιο', πως θα πονέσει λιγότερο ή πως θα πιεστεί λιγότερο. Επειδή η δίαιτα είναι μια θεραπεία με τρομερή άμεση και έμμεση πίεση, αν αφεθεί στα ένστικτα με μια διακριτική παρουσία ειδικού η απόφαση θα είναι μονόδρομος και οι αποφάσεις εύκολες 'δεν θα κάνω τίποτα που μου προκαλεί πίεση'. Αν πάει να συγκριθεί η δίαιτα με άλλα πράγματα όπως 'τα κατάφερα στη δουλειά μου, στο σπίτι μου, πέρασα δυσκολίες τα κατάφερα, θα τα καταφέρω και να χάσω κιλά', θα διαπραχθεί ένα μεγάλο ατόπημα καθώς η δίαιτα είναι κάτι άλλο, δεν είναι η συνέχεια της επιτυχίας της ζωής.
Η επιλογή του Ειδικού
    Οι επιτυχίες του ειδικού και η διαφήμιση έρχονται συνήθως από κόσμο που έκανε, κάνει πρώτη φορά δίαιτα (που εκεί τα πράγματα είναι εύκολα) και αυτοί μας διαφημίζουν και φέρνουν κόσμο ο οποίος ανακυκλώνεται κτλ, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς οι ίδιοι άνθρωποι που έχασαν τη πρώτη φορά βάρος, για συναισθηματικούς λόγους επειδή θα πάρουν και θα ξαναπάρουν θα έρθουν πιθανότατα πάλι σε εμάς και έτσι γεμίζουν οι ώρες μας με συνεδρίες που απλά θα ανακυκλώνονται με ελάχιστα αποτελέσματα στη ζυγαριά, που μετά την 1η τους προσπάθεια θα θελήσουν να επαναλάβουν το ίδιο με τότε. Το παιχνίδι όμως με τότε θα έχει αλλάξει δραματικά, πράγμα που δεν θα έχουν καταλάβει (λόγω της ατολμίας του ειδικού) και αυτό θα γίνει γνωστό στο τέλος του 1ου μήνα που θα αρχίσουν οι πρώτες ακυρώσεις και οι πρώτες αναβολές και δικαιολογίες. Η νέα τους προσπάθεια θα είναι εντελώς διαφορετική, γεμάτη με αντιστάσεις και πίεση, πράγμα που ο ειδικός επειδή από την πρώτη φορά έχει δεθεί συναισθηματικά και έχει εισπράξει και την διαφήμιση που του έχει φέρει το αδυνάτισμα του πελάτη θα είναι δύσκολο να θέσει όρους και να θεραπεύσει πραγματικά. Εκεί ελέγχει απόλυτα τη θεραπεία ο θεραπευόμενος που αν πάει ο ειδικός (που είναι καθήκον του) να του πει την αλήθεια ή να θέσει όρους, προφανώς θα απογοητευτεί πολύ και θα φύγει, άρα λιγότερα λεφτά. Συνεπώς γιατί να χαλάμε τις καρδιές μας κάτσε να κάνεις το κύκλο σου να εκτονωθείς και έλα ξανά να πληρώσεις να κάνεις πάλι το κύκλο σου. Σε 3μήνες έχουν γίνει 7-8 συνεδρίες απ' τις 12 με αποτελέσματα πενιχρά. Παρόλα αυτά ο ειδικός θα θεωρείται καλός γιατί κάποτε (που το έργο του ήταν εξαιρετικά εύκολο) βοήθησε κάποιον να αδυνατίσει μια φορά και άλλες 10 να κυνηγάει την ουρά του και όλα αυτά για να μην μπουν όροι, κανόνες και να γίνουμε πραγματικά χρήσιμοι σε ανθρώπους που το έχουν εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη και μην είναι δικοί μας πελάτες. Ο ειδικός που θα διαλέξουμε θα καθορίσει τις γνώσεις γύρω απ' το βάρος μας (εμμέσως το βάρος μας) τα επόμενα 10-15 χρόνια και ίσως και για πάντα, οπότε αξίζει να τον επιλέξουμε προσεκτικά και με γνώμονα σφαιρικό και όχι τα κιλά που έχασε ο ξάδερφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!