Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Η πρώτη Δίαιτα πάντα πετυχαίνει

    Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε 2 περιπτώσεις ανθρώπων που ξεκινούν μια θεραπεία μείωσης βάρους. Το πρώτο δείγμα που θα αναλύσουμε αφορά έναν άνθρωπο που θα κάνει την πρώτη δίαιτα του και δεν έχει ξανακάνει ποτέ πριν και το δεύτερο δείγμα είναι ένας άνθρωπος που ξεκινάει να κάνει την δεύτερη του δίαιτα και έχει πίσω του 1 θεραπεία όπου έχασε 25κιλά σε 12μήνες. Στόχος του σημερινού μας άρθρου να τονίσουμε τη σημαντικότητα της πρώτης θεραπείας και ότι οι ελπίδες για μείωση βάρους όσο περνάει ο καιρός γίνονται και λιγότερες όχι γιατί μεγαλώνουμε και ο μεταβολισμός 'πέφτει', όπως λένε πολλοί, αλλά επειδή ένας τεράστιος μηχανισμός άμυνας υψώνεται και στην πορεία των ετών η κάθε επόμενη δίαιτα τον κάνει ανυπέρβλητα ισχυρό και τον πρωταγωνιστή αδύναμο να χάσει βάρος.
Περίπτωση 1η
   Έχουμε απέναντι μας έναν άνθρωπο που δεν έχει κάνει ποτε δίαιτα και ξεκινάει αδυνάτισμα για να χάσει 30κιλά. Η θεραπεία επειδή είναι η πρώτη του φορά θα είναι πολύ ευκολότερη απ' ότι αν το επαναλάβει στο μέλλον καθώς ο πιο καθοριστικός παράγοντας , η άμυνα του οργανισμού του δεν έχει σχεδιάσει, διαμορφώσει, δημιουργήσει μηχανισμούς άμυνας απέναντι σε αυτό που λέμε δίαιτα. Για να δούμε με αριθμούς όμως τη θεραπεία μέχρι τους 6μήνες, χρόνος που ο θεραπευόμενος μπορεί να τον ξεπεράσει εύκολα και να πάει και πιο πολύ στο χρόνο. Τον πρώτο μήνα θα χάσει, 5,5 κιλά, τον δευτερο 3κιλά, το τρίτο 2,5 κιλά και από 1,5-2κιλά τους άλλους 3μήνες. Σύνολο 14-17κιλά τους πρώτους 6μήνες θεραπείας. Οι πιθανότητες να συνεχίσει είναι πολύ μεγάλες μιας και ο ενθουσιασμός του είναι ιδιαίτερα μεγάλος και βλέποντας το σώμα του να αλλάζει πιστεύει ότι η ζωή του θα αλλάξει οριστικά και ότι δεν θα πάρει ποτέ ξανά στη ζωή του βάρος. Μέχρι τους 6μήνες δεν έχει συναντήσει ιδιαίτερα εμπόδια και όλα γίνονται κάπως βελούδινα και ανώδυνα. Η βουλιμία ως διά μαγείας έχει κοπεί, η πείνα ξεπείνασε, τα κιλά πέφτουν βροχή, ο ενθουσιασμός καλπάζει και η ζυγαριά επιβραβεύει. Μόνο θετικά συναισθήματα καταγράφονται και τίποτα αρνητικό δεν μπορεί να ορθώσει ανάστημα μπρος στο δρόμο για την περιβόητη αλλαγή. Ο μηχανισμός άμυνας σχεδόν δεν υπάρχει και δεν δυσκολεύει τον πρωταγωνιστή. Οι μέρες περνούν πολύ γρήγορα και όλοι οι μεγάλοι εχθροί κοιμούνται, ότι πρέπει για να τροφοδοτηθεί η προσπάθεια. Η πρώτη προσπάθεια συνήθως είναι η πιο μεγάλη σε διάρκεια και η πιο παραγωγική σε κιλά και αυτό δίνει εμμέσως και μια απάντηση γιατί οι επόμενες δεν διακρούν πολύ ή γιατί εξαντλείται γρήγορα η υπομονή μας. Η απάντηση είναι απλή, δεν υπάρχουν εχθροί.
Περίπτωση 2η
    Ο πρωταγωνιστής ετοιμάζεται να ξεκινήσει την δεύτερη θεραπεία του, καθώς σήμερα ζυγίζει 120κιλά. Στην πρώτη του θεραπεία είχε ξεκινήσει 110κιλά, είχε χάσει 25κιλά σε 12μήνες. Έχουν περάσει περίπου 7χρόνια από τότε και η απόφαση έχει παρθεί πριν τις διακοπές Χριστουγέννων. Πως άραγε θα πάει αυτή η προσπάθεια; Τον πρώτο μήνα θα χαθούν 4 κιλά, το δεύτερο 2,5 κιλά, το τρίτο 1,5 κιλό και οι επόμενοι 3μήνες θα κυλίσουν με απώλεια από 0-1 κιλό. Σύνολο 6μήνες μετά 8-10κιλά. Το ιδιαίτερο που εμείς οι διαιτολόγοι βλέπουμε πως ο μηχανισμός άμυνας έχει 'αγκαλιάσει' τον πρωταγωνιστή είναι η διαφορά των 4 πρώτων εβδομάδων που είναι πολύ μεγάλη και ειδικότερα από την αλλαγή 1η στη 2η εβδομάδα, η απόδοση πέφτει σχεδόν 50% και παραμένει χαμηλά μέχρι το τέλος. Μόνο η 1η εβδομάδα είναι ίδια περίπου σε μείωση βάρους με την 1η δίαιτα καμία άλλη. Μέσα στο κενό των 8 ετών ο οργανισμός μας άρχισε να δημιουργεί τον μηχανισμό άμυνας απέναντι σε αυτό που λέμε δίαιτα. Ο χρόνος των 8ετών μπορεί να φαντάζει πολύς, αλλά με την έναρξη της θεραπείας κατευθείαν ο μηχανισμός άμυνας ξεκινάει να υψώνει τις άμυνες του. Από εδώ και μετά κάνει αισθητή την παρουσία του παντού. Η βουλιμία στο τέλος του πρώτου μήνα είναι ιδιαίτερα ισχυρή, η πείνα δείχνει μετά από λίγο καιρό ασυγκράτητη, η ζυγαριά κολλάει, τα κιλά δεν πέφτουν, η θεραπεία δεν είναι όπως η πρώτη, μήπως φταίει το διαιτολόγιο, μήπως φταίνε οι τροφές, μήπως φταίει η ηλικία, μήπως φταίει ο θυρεοειδής. Οι εχθροί πολλοί και ισχυροί και όσο η θεραπεία προχωράει γίνονται ισχυρότεροι, δεν θυμίζει σε τίποτα την 1η φορά. Μα γιατί είναι τόσο δύσκολη και διαφορετική αναρωτιέται ο πρωταγωνιστής; Από τον 3ο μήνα θέλει να τα παρατήσει, αλλά από ματαιδοξία επειδή την πρώτη φορά τα είχε καταφέρει δεν θα την αφήσει. Είναι ο ίδιος άνθρωπος αλλά τα πάει τόσο μέτρια που δεν μπορεί να το εξηγήσει. Από τις 7ημέρες είναι απρόσεκτος τις 5, τρώει τα σαββατοκύριακα, ακυρώνει τις συνεδρίες του (κάτι που δεν έκανε την 1η φορά), αισθάνεται μεγάλη πίεση, πεινάει μετά το φαγητό, τρώει μεγαλύτερα βραδινά, βγαίνει και τρώει ασυγκράτητα με φίλους, παραγγέλνει τα βράδια συχνά και δείχνει Ξ Ε Ν Ο Σ. Η θεραπεία πολύ δύσκολα θα συνεχίσει μετά τους 6μήνες αν και απ' τον 4ο μήνα σέρνεται. Τόσο άλλος...
Συμπέρασμα
    Η κάθε επόμενη δίαιτα είναι χειρότερη της προηγούμενης και πρέπει να δοθεί πολύ μεγάλη σημασία στην 1η φορά, αποτρέποντας την πιθανότητα να υπάρξει δεύτερη. Τα χρόνια ξεθωριάζουν τις άμυνες που ο οργανισμός υψώνει για να μην ξαναγίνει δίαιτα, αλλά όχι τόσο πολύ όσο νομίζουμε και επιτέλους δεν χρειάζεται 20χρόνια να περάσουν για να πέσουν οι άμυνες και εμείς αυτά τα 20χρόνια τι θα κάνουμε, απλά θα περιμένουμε; Όσο πιο λίγες δίαιτες κάνουμε τόσο λιγότερο πειράζουμε τον μηχανισμό άμυνας και τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να χάσουμε κιλά στην επόμενη προσπάθεια. Οι περισσότεροι άνθρωποι ουσιατικά μία δίαιτα έχουν κάνει στην ζωή τους και έχει πάει καλά, η 1η δίαιτα. Ο μηχανισμός άμυνας όσο περνάνε τα χρόνια και έχουμε καταγράψει στο ενεργητικό μας πολλές δίαιτες γίνεται πανίσχυρος. Όλοι οι άνθρωποι ξεκινούν με ελπίδα και πιστεύουν ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουν και μόλις περάσουν 2μήνες η θεραπεία σέρνεται. Κάθε άνθρωπος πρέπει πριν ξεκινήσει να κάνει μια σοβαρή κουβέντα με τον ειδικό του και να του εξηγήσει τι είναι αυτό που λέμε δίαιτα και τι χρειάζεται να κάνει και πόσες πιθανότητες έχει να πετύχει. Κάθε επόμενη δίαιτα μας 'καίει' και με μεγάλη λύπη μας δηλώνουμε πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα αδυνατίσουν ποτέ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!