Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018

Διατροφοκτόνες Λιποαποθηκευτικές Ζυγαριές

  Στο σημερινό μας άρθρο θα κάνουμε μια τολμηρή βουτιά στα νερά του χρόνου και θα αναλύσουμε πως κυλάει ο χρόνος σε μια δίαιτα. Τι εννούμε όταν λέμε έχασα 10κιλά σε 6μήνες ή έχασα 5 κιλά το πρώτο μήνα που έκανα δίαιτα; Μικρές λεπτομέρειες που συνθέτουν το παζλ της θεραπείας της Παχυσαρκίας, αλλά καθοριστικές λεπτομέρειες. Να ξεκαθαρίσουμε επίσης ότι η θεραπεία εξαρτάται από πλείστες άλλες λεπτομέρειες που δεν αφορούν τις θερμίδες, τις τροφές, το είδος του διαιτολογίου και το πόσος χρόνος έχει περάσει από τη μέρα που ξεκινήσαμε μια δίαιτα.
Έπρεπε να έχω χάσει...μετά από τόσους μήνες δίαιτας
    To μεγαλύτερο λάθος που ακούω στους δρόμους, στα μαγαζιά, στις καφετέριες, στο δρόμο, παντού είναι η κλασική ερώτηση 'μετά από 6 μήνες έχεις χάσει μόνο 10κιλά;'. Ελπίζω μετά από 10χρόνια (λίγο είναι) να αλλάξει η μορφή αυτής της εκνευριστικής ερώτησης. Ενώ όλοι μετράνε τις μέρες δίαιτας σαν να μετράνε τα ένσημα για σύνταξη 'έχεις 30χρόνια εργασίας άρα 9000ένσημα', η θεραπεία μετρά το χρόνο εντελώς διαφορετικά. Καταρχήν γιατί κάποιος ο οποίος είναι 120κιλά δεν έχανε και μόνος του κιλά και ταλαιπωρείται 20χρόνια; Άρα βήμα 1ο δίνουμε οντότητα και κίνηση στο χρόνο. Πως το κάνουμε αυτό; Ορίζουμε συνεδρίες, οι οποίες δίνουν κίνηση στο χρόνο, αν δεν ορισθούν συνεδρίες ο χρόνος αδυνατίσματος απλά δεν θα υπάρξει, δεν θα γεννηθεί ποτέ. Άρα ορίζουμε συνεδρίες π.χ. 1η και 14Μάρτη, έτσι ορίζεται χρόνος μέσα στον οποίο πρέπει ο θεραπευόμενος να ακολουθήσει τις οδηγίες τις οποίες του ορίζει ο ειδικός του. Έχουμε υποστηρίξει σε πολλά άρθρα μας ότι αν στις 14ημέρες δοθεί και διαιτολόγιο λίγη σημασία έχει μιας και το 90% της θεραπείας θα έρθει όταν αποκτήσει κίνηση ο χρόνος μέσω του ορισμού ημερομηνίας συνεδριών. Αν το διαιτολόγιο έλυνε το θέμα του βάρους, 1 δισεκατομμύριο διαιτολόγια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ακόμη και στατιστικά θα είχαν κάποια επιτυχία αν η θεραπεία εξαρτώταν απ' αυτό. Αφού ορίσουμε συνεδρίες και σύμφωνα με το άρθρο μας 'Οι 3 Διαστάσεις της Δίαιτας', μέσα σε 14ημέρες (που είναι ο χρόνος της επόμενης συνεδρίας) κάτω από 7 ημέρες είναι εκείνες που ο πρωταγωνιστής προσέχει και όσο περνάει ο χρόνος καταλήγουν από τις 14ημέρες μόνο οι δύο που προηγούνται της ζυγαριάς είναι προσεκτικές. Η προσοχή καταλήγει να είναι το 1/5 των ημερών του χρόνου απ' την προηγούμενη ως την επόμενη συνεδρία. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και όταν οι συνεδρίες είναι εβδομαδιαίες, μόνο που η προσοχή πέφτει γρηγορότερα. Άρα σε 6μήνες ο χρόνος προσοχής συρρικνώνεται πολύ και αν βάλουμε μέσα ακυρώσεις, αναβολές, διακοπές κ.α. ο χρόνος 6μήνες είναι πολύ λίγος, ίσως 30 ή 45 ημέρες προσοχής.
Χρόνος - Κίνηση - Δίαιτα
   Αν οριστεί συνεδρία μετά από 14ημέρες κατευθείαν νεκρώνει ο χρόνος της αρχής του 14ημέρου γιατί φεύγει ο φόβος της ζυγαριάς, έτσι επειδή η δίαιτα έχει καταντήσει μια ζυγισματοκεντρική διαδικασία οι πρώτες 5ημέρες είναι νεκρές, απορροφούν τους κραδασμούς που έχει γεννήσει η πίεση για προσοχή(ζύγισμα). Έτσι έχοντας τη ζυγαριά ορίσει κάπου στο χρόνο κατευθείαν παράγουμε πίεση και χρόνο που πρέπει αυτή η πίεση να απορροφηθεί. Αυτός ο χρόνος είναι αυτός που έπεται της μέτρησης. Κλασική περίπτωση 'ζυγίστηκα, να κανονίσουμε να βγούμε έξω να φάμε με φίλους'. Με αυτό το τρόπο βγάζουμε μόνοι μας τους οφθαλμούς μας. Ένα επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο χρόνος δίαιτας ορίζεται αντίστροφα απ' ότι νομίζουμε, δηλαδή αν η σκέψη ήταν ορθολογική θα λέγαμε 'έχουμε 14ημέρες προσοχής ξεκινάμε από σήμερα να προσέχουμε και μετράμε 1,2,3,4,5...'. Αυτό όμως που συμβαίνει είναι ο χρόνος μετράει απ' το πότε είναι η μέρα ζυγίσματος δηλαδή π.χ. μέρα ζυγίσματος 14Μάρτη, άρα 14,13,12,11,10,9,8..., αυτό όμως σημαίνει ότι ο χρόνος δεν είναι ευχάριστος χρόνος που περνάει και κυλάει βρίσκοντας εμάς προσεκτικούς αλλά χρόνος που έρχεται απ' το μέλλον να ορίσει το παρόν, δηλαδή το τι θα κάνουμε σήμερα εξαρτάται απ' το πότε είναι η μέτρηση. Αυτός δεν είναι απλωμένος χρόνος που κυλάει και εμείς τον έχουμε πάρει αγκαλιά και πάμε, αλλά εντελώς διαφορετικά. Κόβουμε ένα κομμάτι του χρόνου, το απομονώνουμε και το συναισθηματικοποιούμε, ορίζουμε προσεκτικό χρόνο, απρόσεκτο και ενδιάμεσο και ο χρόνος απλά κυλάει αντίστροφα. Μέχρι πάλι να μας δοθεί νέα ημερομηνία 14ημερών και ξανά πάλι από το πότε είναι η μέτρηση απομονώνουμε το 14ήμερο και το μοιράζουμε συναισθηματικά και τμηματικά για να μπορέσουμε να το διαχειριστούμε. Αυτό μοιραία θα φέρει ένα πολύ κακό αποτέλεσμα, επειδή οι μέρες προσοχής όσο περνάει ο καιρός θα γινονται και λιγότερες, η αίσθηση του χρόνου στο μυαλό του θεραπευόμενου θα συρρικνωθεί εξαιρετικά πολύ. Δηλαδή με το που ζυγιστεί ο χρόνος θα έχει περάσει τόσο γρήγορα που θα έχει έρθει το επόμενο ζύγισμα, τρομερά συρρικνωμένος χρόνος. Αυτό θα αυξήσει τη πίεση στον θεραπευόμενο με τον καιρό τρομερά πολύ και θα καταλήξει να είναι μόνο πίεση πράγμα που φλερτάρει καθολικά με το τέλος της.
Συμπεράσμα
   Κάπως έτσι, όπως γράψαμε παραπάνω, η λέξη δίαιτα έχει καταλήξει να σημαίνει μόνο πίεση και τίποτε άλλο. Όποτε θέλει κάποιος να κάνει δίαιτα αυτόματα παίρνει μια βαθιά ανάσα και λέει 'αχ βαχ τι θα περάσω'. Όταν σκέφτεται τη δίαιτα του έρχεται ένα χαστούκι πίεσης, πριν καν ξεκινήσει ακόμη και κατευθείαν τον έχει πιάσει άγχος. Η πίεση του έχει αφήσει τέτοιες αρνητικές εικόνες που θέλει μετά βδελυγμίας να την αποφύγει. Όπως καταλαβαίνετε η θεραπεία δεν είναι απλά αμολάμε μια ζυγαριά, μπάμιες, λάχανο και γιουβέτσι και λύθηκε το πρόβλημα. Οι παραδοσιακοί τρόποι έχουν αποτύχει παταγωδώς και όχι μόνο αυτό, οι επιπτώσεις που έχουν αφήσει πίσω είναι τραυματικές και δύσκολα επουλώσιμες. Ο ειδικός που θα προτείνει μια θεραπεία μόνο επειδή θα ανακοινώσει μια ημερομηνία ζυγίσματος και θα δώσει ένα διαιτολόγιο με τροφές, έχει κατευθείαν γεννήσει ένα μεγάλο πρόβλημα. Όταν ο θεραπευόμενος και ο ειδικός τραβήξουν το χαλί της θεραπείας κάτω του απλώνεται ένας απίστευτα μεγάλος κόσμος, τόσο μεγάλος που δεν ξέρουμε τίποτα. Έχουμε να κάνουμε τόσα πολλά που δεν είμαστε καν στην αρχή.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!