Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2018

Μην ξεκινήσετε δίαιτα αν δεν ξέρετε τις επιπτώσεις της

Οδός Αθηνάς 1963
  Στο σημερινό μας άρθρο θα σημειώσουμε ποιος είναι ο πραγματικός στόχος του οργανσιμού όταν βρίσκεται σε δίαιτα. Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν πολλές φορές ότι ο στόχος του ανθρώπου που ξεκινάει μια δίαιτα είναι κυρίως και πρώτα να εκτονώσει τις ενοχές του και όχι να χάσει κιλά. Αν ο στόχος να χάσει κιλά προκύψει στη πορεία είναι κάτι που συμβαίνει αλλά σπάνια. Εδώ διαχωρίζουμε ποιος ο στόχος του ανθρώπου και ποιος ο στόχος του οργανισμού και θα εξηγήσουμε παρακάτω τι ενοούμε μιας και σήμερα θα ασχοληθούμε με τον στόχο που θέτει ο οργανισμός μας από τη στιγμή που θα ξεκινήσει μια δίαιτα και έπειτα.
Ποιος ο στόχος του οργανισμού μας;
   Ο στόχος του οργανισμού μας απ' την ημέρα που ξεκινάει η δίαιτα είναι να επιφέρει ομοιόσταση, δηλαδή να φέρει τα πράγματα σε μια ισορροπία. Αυτό δηλαδή που λένε πολλοί κόλλησε η ζυγαριά είναι ο στόχος που θέλει ο οργανισμός μας να πετύχει απ' την πρώτη μέρα. Η δίαιτα μετά την 6η εβδομάδα πολύ γρήγορα φθίνει γιατί ο μηχανισμός ανάκτησης της ισορροπίας ισχυροποιείται, μνετά από μερικές εβδομάδες τα αποτελέσματα γίνονται σποραδικότερα και σποραδικότερα. Άρα εξ αρχής έχουμε έναν σημαντικό αντίπαλο τον ίδιο μας τον οργανισμό που θέτει ως στόχο να εξισορροπήσει αυτό που κάνουμε. Είναι τελικά αντίπαλος όμως ο οργανισμός μας σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε ή εμείς παρεμβαίνουμε στην ισορροπία του και του χαλάμε την ησυχία; Μάλλον το δεύτερο ισχύει και καθίσταται πρωταρχικός στόχος η ανάκτηση και πάλι της ηρεμίας και της ισορροπίας. Μπορεί ο πρωταγωνιστής να έχει θέσει μεγάλους στόχους αλλά δεν θα συμβεί αυτό που ο ίδιος έχει ορίσει ως στόχο, αλλά αυτό που ο οργανισμός του έχει ορίσει ως δικό του. Ο θεραπευόμενος κινείται σε δύο διαφορετικά τοπία χωρίς να το καταλαβαίνει α)να χάσει βάρος β) και να μην χάσει βάρος. Θα κερδίσει αργά και σταθερά το δεύτερο και αυτό γιατί όπως καταλαβαίνετε η ικανότητα ανάκτησης της ισορροπίας υπερβαίνει οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα.
Ο πρωταγωνιστής 
     Ο πρωταγωνιστής μέσα σε αυτό το πολύ θολό και επαμφοτερίζον τοπίο ψάχνει διαρκώς να βρει το δρόμο του, που είναι να χάσει κιλά. Οι δυνάμεις της εξισορρόπησης όσο διαρκεί η θεραπεία αυξάνονται καθημερινά και σταδιακά ρίχνουν την απόδοση του θεραπευόμενου, αποτέλεσμα που δημιουργεί απορία από πλευράς του που πολλές φορές οδηγείται σε συμπεράσματα ότι πρέπει να φάει λιγότερο για να συνεχίσει να χάσει, ότι κάτι δεν κάνει καλά, ότι ο μεταβολισμός κάτι έπαθε. Δεν είναι τίποτε απ' τα παραπάνω, οι δυνάμεις εξισσορόπησης είναι πάντα πιο δυνατές, οι τάσεις εξισορρόπησης αποτυπώνονται στη ζυγαριά ως ένα συνεχώς και μικρότερο αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Κοινώς η ζυγαριά στην πορεία σταματά να πέφτει και αυτό είναι ένα κοινότυπο αποτέλεσμα που δεν γνωρίζει πρόσωπα, καταστάσεις και δεν έχει καμία ηθική ανοστολή να φερθεί σε όλους με τον ίδιο τρόπο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι δίαιτες είναι απόλυτα λάθος σχεδιασμένες πάνω σε σαθρές βάσεις. Αγνοείται η αντίδραση του οργανισμού σε μια δίαιτα, η οποία είναι και η βασική συνθήκη στο αδυνάτισμα. Ο τρόπος που ο διαιτολόγος λειτουργεί είναι επειδή ξέρω πόσες θερμίδες έχει η τσιπούρα έκλεισα το κεφάλαιο αδυνάτισμα. Επίσης δεν λαμβάνεται καθόλου υπόψιν πως αναπνέει-εξελίσσεται μια δίαιτα μέσα στις εβδομάδες, καθόλου και ποτέ. Έτσι συνεπώς ο διαιτολόγος παρεμβαίνει κάθετα στη ζωή και την διατροφική καθημερινότητα του θεραπευόμενου, δημιουργεί συνθήκες ταραχής και εγείρει ισχυρές δυνάμεις ανάγκης επιστροφής στη προτέρα καθημερινότητα. Η θεραπεία πελαγοδρομεί και αν ο ειδικός δεν παρέμβαινε καθόλου (με αυτό το σκεπτικό) σίγουρα τα πράγματα μπορεί να μην ήταν καλύτερα, αλλά δεν θα ήταν χειρότερα. Αυτός που θα ακουμπήσει αυτό το μηχανισμό πρέπει να ξέρει άριστα πως να τον χειριστεί αλλιώς να τον αφήσει στην ησυχία του.
Λύση
    Ο ειδικός πρέπει να ξέρει καλά που πάει το καράβι και τι συμπεριφορά θα έχει στη φουρτούνα. Όταν ξεκινήσεις να κάνεις δίαιτα αν δεν βαδίσεις σωστά θα βγεις εξαιρετικά χαμένος. Η μοναδική λύση είναι ο ειδικός να ακουμπάει το μηχανισμό όσο του επιτρέπεται και ποτέ παραπάνω καθώς διεγείρει ισχυρές δυνάμεις ανάκτησης του αρχικού βάρους. Αυτό απαιτεί χρόνο που ο θεραπευόμενος είτε θέλει είτε δεν θέλει πρέπει να τον αφιερώσει γιατί θα παλεύει μια ζωή με τις σάρκες του και κάθε χρόνο θα είναι και βαρύτερος. Εκτός και αν αυτό επιθυμεί, δικαίωμα του να επιθυμεί και του οργανισμού να επιθυμεί επίσης. Ο ειδικός είναι ο ακρογωνιαίος λίθος που θα συνδέσει την επιθυμία του θεραπευόμενου με την πραγματικότητα και την δίαιτα. Πρέπει να οδηγήσει το καράβι με τέτοιο τρόπο που α)να μην δημιουργήσει μεγαλύτερο κακό β)να οδηγήσει το καράβι στο λιμάνι και να το παρκάρει σωστά γ)να μάθει στον θεραπευόμενο από τι πάσχει και τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά της ασθένειας του δ)να θεραπεύσει οριστικά και να κόψει τα πόδια σε εκείνες τις πιθανότητες που θα επαναφέρουν τον οργανισμό σε κατάσταση βαριάς ασθένειας και πάλι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!