Σάββατο, 13 Ιανουαρίου 2018

'Να φάω ή να μην φάω' - Το Δίλλημα που δεν είναι Δίλλημα

  Η μέρα ενός ανθρώπου σε δίαιτα κυλάει μέσα σε διλλήματα και απαγορεύσεις, που τις περισσότερες φορές καταλήγουν να κάνουν την αναζήτηση της παλιάς (προ δίαιτας) ζωής επιτακτική ανάγκη. Θα εφαρμοστεί η δίαιτα δεν θα εφορμοστεί, θα αντισταθεί στη σοκολάτα ή δεν θα αντισταθεί, θα φάει τις φακές ή δεν θα τις φάει. Ποιος θα επικρατήσει τελικά; Ποιος θα κερδίσει στη διλεκυστίνδα; Οι άνθρωποι σκεπτόμενοι εντελώς απλοικά νομίζουν ότι είναι διλλήματα ενώ στην ουσία δεν είναι. Άντε την πρώτη μέρα να πεις δεν θα φάω σοκολάτα, άντε και την δεύτερη, την τρίτη μέρα τι θα κάνεις; Θα την φας. Το δίλλημα δεν είναι στην ουσία δίλλημα, είναι ένα φανταστικό εμπόδιο που βάζει ο άνθρωπος ότι δήθεν το παλεύει, δήθεν κάνει αγώνα να αντισταθεί κτλ. Αγώνα κάνει αλλά ο αγώνας του είναι αγώνας καθυστέρησης της αναμενόμενης ώρας άφιξης. Σαν να λέμε το τρένο δεν θα φτάσει στις 1 αλλά στις 1:30, το να καθυστερήσει κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν είναι αγώνας. Ο πόλεμος με την Παχυσαρκία έτσι όπως παρουσιάζεται είναι εν τη γεννέσει του θνησιγενής και άνισος, καθώς έχεις μια ασθένεια που μέσα στη δίαιτα δεν γίνεται μικρότερη, αλλά μεγαλύτερη και πιο ορμητική. Το παιχνίδι είναι χαμένο πριν ακουμπήσουμε καν το διαιτολόγιο και αυτό γιατί το όλο παιχνίδι (που δεν είναι) είναι χαμένο εξ αρχής και φαντάζει ως μια νέα προσπάθεια, ως μια νέα ελπίδα, ως κάτι καινούριο, ως κάτι τέλος πάντων που κάνουμε για να μην παραιτηθούμε απ' το να μην κάνουμε τίποτα.
Κατά βάθος δεν υπάρχει δίλλημα
   Αναρωτιέται ο θεραπευόμενος, μα πως στην αρχή το έκανα και τώρα δεν μπορώ; Μα στην αρχή δεν το έκανες για να χάσεις βάρος αλλλά για να εκτονώσεις τις ενοχές σου. Κάνεις μια θεραπεία που θυμίζει τον σύζυγο που είχε άδικο τσακώθηκε με την σύζυγο και την παίρνει τηλέφωνο γεμάτος ενοχές να της ζητήσει συγνώμη, αυτό είναι η παραδοσιακός λόγος που κάνει κάποιος δίαιτα. Μόλις ο σύζυγος πάρει τηλέφωνο και ζητήσει συγνώμη ή ο θεραπευόμενος εκτονώσεις τις ενοχές του, ηρεμεί και όλα επιστρέφουν στην παλιά (ας πούμε) κανονικότητα. Πάει και η δίαιτα πάει και η επίλυση των βαθύτερων συζυγικών προβλημάτων. Άρα ξεκίνησες δίαιτα γιατί είχες ενοχές και τώρα που εκτονώθηκες ψάχνεις να βρεις μέσα στη μέρα ένα λόγο που θα αντισταθείς στη σοκολάτα και δεν βρίσκεις κανένα και η αλήθεια είναι ότι πραγματικά δεν υπάρχει κανένας. Αυτό που φαντάζει δίλλημα δεν ήταν ποτέ και θα φας τη σοκολάτα και τη πίτσα και το γαλακτομπούρεκο και την κρέπα.
Τι σημαίνει αντιστέκομαι;
    Όλοι εμείς νομίζουμε ότι αντιστέκομαι σημαίνει ότι υπάρχει όντως μια δύναμη τέτοια που ή θα μας συγκρατήσει ή όχι. Έτσι αφού δεχόμαστε ότι υπάρχει αντίσταση ή μη, αποδεχόμαστε και ότι δεν μπορούμε να συγκρατηθούμε. Ψέμα. Δεν υπάρχει κατά βάθος καμία αντίσταση απέναντι σε κάτι, υπάρχουν άλλοι τομείς που φέρνουν αντίσταση π.χ. στη σοκολάτα, στο θυμό, στο καυγά, ε οτιδήποτε. Ποτέ δεν υπήρξε δίλλημα να φάω ή να μην φάω, υπάρχουν λόγοι για τους οποίους το να φάω τη σοκολάτα φαντάζουν ισχυρότεροι απ' το να μην τη φάω ή να θέλετε να το πούμε τίμια, οι λόγοι του να μην φάω τη σοκολάτα φαντάζουν αδύναμοι μπρος σε αυτούς που ωθούν στο να την φάω. Παράδειγμα: Αν η καθημερινότητα, η ζωή σου, η δουλειά σου και η προσωπικότητα σου αισθάνεται ευτυχία, πληρότητα και ηρεμία οι προυποθέσεις του να αντισταθείς στη σοκολάτα αυξάνονται πολύ, αν συμβαίνει το αντίθετο πως να αντισταθείς στη κρέπα με μπόλικη μερέντα; Η αντίσταση δεν είναι μια κλειστή διαδικασία που κρίνεσαι και αν αποτύχεις απλά είσαι φαγάνας, είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα. Η αντίσταση δεν υπάρχει ως έτσι, αλλά ως μια συνολική οντότητα που εκβάλλει στον έλεγχο ή μη έλεγχο της τροφής. Κάντε ένα απλό πείραμα στον εαυτό σας και θα δείτε ότι έχω περίπου δίκιο. Αναρωτηθείτε και ψάξτε εκείνες τις στιγμές στο παρελθόν που καταφέρατε να χάσετε βάρος ή το ελέγξατε ή αντισταθήκατε (όπως θα λέγατε εσείς) σε ποια φάση της ζωής ήταν; Κάντε ακόμη ένα πείραμα στον εαυτό σας, αναρωτηθείτε, όταν είδατε μια παράσταση που σας άρεσε πολύ, μια ταινία, ένα βιβλίο, μια στιγμή ευτυχίας με το παιδί σας, μια όμορφη συντροφική στιγμή, μια στιγμή που είπατε πράγματα που δεν τολμούσατε για χρόνια, δεν είναι το τελευταίο πράγμα που σας νοιάζει το φαγητό μετά; Δεν πάει λίγο στην άκρη; Δεν παρκάρεται λίγο αυτό το αίσθημα; Δεν αισθάνεται να δυναμώνετε και να μπορείτε να αντισταθείτε στα πάντα, δεν αισθάνεσται απόλυτα δυνατός να κάνετε τα πάντα;
Αισθάνομαι Δυνατός
   Τις στιγμές που βγαίνετε μέσα από φάσεις-περιόδους που αισθάνεστε δυνατός δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας απασχολήσει η διατροφή και η υγεία σας. Πάντα έτσι γίνεται. Τις περισσότερες φορές επειδή το συναίσθημα 'αισθάνομαι δυνατός' δεν είναι ένα οξύ και άμεσο συναίσθημα όπως οι ενοχές, δεν θα αναζητήσετε εύκολα διαιτολόγο, αν και εκείνη τη στιγμή είναι η καταλληλότερη. Θα το κάνετε μόνοι σας, θα γραφτείτε στο γυμναστήριο, θα κατεβάσετε μια δίαιτα και για μερικές μέρες αυτό που λέμε αντίσταση (που θα είναι ψηλά), δεν θα ακουμπάτε τίποτα, απ' αυτά που έχετε μπροστά σας, γιατί αντλείτε δύναμη από αλλού, όχι ότι αντιστέκεστε και καταβάλλετε μεγάλη ενέργεια, απλά γίνεται μόνο του. Έτσι γίνεται πάντα, ίσως εκείνη την περίοδο να χάσετε μερικά κιλά, αλλά σίγουρα χωρίς ρυθμό και καθοδήγηση η δύναμη αυτή θα πάει χαμένη, γιατί σύντομα θα χαθείτε μέσα στην καθημερινότητα. Η αλήθεια λοιπόν είναι η παρακάτω, πηγαίνετε στο διαιτολόγο επειδή έχετε ενοχές και όχι όταν αισθάνεστε δυνατοί και κατά βάθος όλοι οι λόγοι που σας κάνουν να αντιστέκεστε στο φαγητό έρχονται από άλλους τομείς της ζωής σας που δεν έχουν σχέση με το φαγητό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!