Πέμπτη, 4 Ιανουαρίου 2018

Μετά από 8μήνες δίαιτας έχασα 10κιλά αναβλητικότητας

   Ρωτάει μια γυναίκα τη φίλη της 'πόσο καιρό κάνεις δίαιτα', απαντά '8μήνες', επόμενη ερώτηση 'πόσα κιλά έχεις χάσει', απαντά η φίλη της '10κιλά', η γυναίκα βγάζει το εξής συμπέρασμα 'μόνο 10κιλά, δηλαδή ούτε 1 κιλό το μήνα, λίγα δεν είναι'. Τελικά είναι ή δεν είναι σε 8μήνες 10κιλά μείωση βάρους καλή; Ποιος τελικά καθορίζει ποια θεραπεία είναι επιτυχημένη ή αποτυχημένη; Πόσα κιλά πρέπει να έχουν χαθεί για να πει η γυναίκα της ιστορίας μας 'μπράβο έχασες τόσα όσα έπρεπε'. Δίαιτες και αριθμοί, αριθμοί και δίαιτες σε ένα ατελείωτο γαιτανάκι ρόλων και στην γωνία η κυρία Παχυσαρκία να γελάει και να λέει 'μπράβο το πήγατε εκεί που ήθελα, θα περιμένω λίγο αλλά ξέρω ότι αργά ή γρήγορα θα έρθετε στην αγκαλιά που τόσο πολύ έχετε επιθυμήσει'.
Δίαιτα και Χρόνος
    Οι άνθρωποι μετρούν τα κιλά με το χρόνο και αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος μιας και για να μπορούσε να γίνει αυτό θα έπρεπε να φοράνε συνέχεια τον ίδιο ρόλο και να λένε 'είμαι σταθερά ο ίδιος άνθρωπος, δεν έχω σκαμπανεβάσματα οπότε μπορώ να προσέχω σταθερά το ίδιο και να έχω σταθερή μείωση βάρους'. Αυτό δεν συμβαίνει όμως και έτσι κανείς δεν μπορεί ούτε να εγγυηθεί σε κανένα πόσο θα χάσει αλλά ούτε και πόσο χρόνο θα διαρκέσει μια προσπάθεια. Ας πάρουμε όμως το χρόνο και ας τον κάνουμε μικρά κομμάτια και ας τον αναλύσουμε. Η προσπάθεια των 8μηνών είναι αμιγώς προσπάθεια αδυνατίσματος; Έχουμε μιλήσει και σε παλιότερα μας άρθρα ότι ο χρόνος όσο περνάει ο καιρός πολώνεται. Δηλαδή για πράδειγμα αν έχουμε 14ήμερες συνεδρίες με τον θεραπευόμενο, όσο περνάει ο καιρός ο χρόνος προσοχής συγκεντρώνεται στις ημέρες που είναι κοντά στις συνεδρίες. Δηλαδή όσο πλησιάζει η ζυγαριά ανεβαίνει και η προσοχή και όσο περνάνε οι μέρες μειώνεται και άλλο ο χρόνος προσοχής. Ξεκινάει δηλαδή με 12ημέρες προσοχής και καταλήγει με 4, δηλαδή προσέχει το 1/3 του χρόνου. Αν τον βάλουμε σε 8μήνες το χρόνο αυτό θα δούμε ότι από τους 8μήνες έχει προσέξει 2,5μήνες. Πόσα κιλά θα μπορούσαμε να χάσουμε σε 2,5μήνες; Περίπου 6κιλά, ίσως και λίγο περισσότερο. Αν κάποιος χάσει περισσότερο βάρος θα είναι η εξαίρεση, γιατί οι περισσότεροι δεν θα προλάβουν να το δούν μιας και νωρίτερα θα έχουν σταματήσει τη θεραπεία.
Δίαιτα σε δόσεις
    Ο καλύτερος τρόπος να αξιολογούμε μια προσπάθεια είναι τμηματικά, καθώς ένας άνθρωπος μέσα σε μια διατροφή περνάει μέσα από χίλια κύματα και η απόδοση του άλλες φορές πέφτει πολύ και άλλες φορές λιγότερο. Επίσης σε μια θεραπεία μπορεί ένας άνθρωπος να πάρει και βάρος κάτι το οποίο δεν υπολογίζεται σε μια θεραπεία, καθώς οι περισσότεροι νομίζουν ότι στη δίαιτα μόνο χάνεις κάτι που δεν ισχύει καθόλου. Η ίδια η δίαιτα δημιουργεί αντίρροπες δυνάμεις και δυνάμεις αντίστασης στην ίδια τη θεραπεία κάτι που επίσης δεν λαμβάνεται υπόψη. Αν πάρουμε ένα άνθρωπο που για 12μήνες έκανε μια θεραπεία μείωσης βάρους θα δούμε ότι η θεραπεία του έχει μια πολυπρόσωπη δομή, ίσως και διαφορετική μεταξύ λίγων ημερών, πράγμα που μεταφέρεται στη θεραπεία άμεσα. Αυτό κάνει την θεραπεία να έχει μια τεράστια διακύμανση μεταξύ των ημερών καθώς η δίαιτα έχουμε συνηθίσει (ενώ δεν πρέπει) να αριθμοποιείται. Παράδειγμα: αν περάσεις εντός δίαιτας μια δύσκολη περίοδο θα τον υπολογίσεις ως χρόνο δίαιτας που δεν είναι. Έτσι μικρές ή μεγάλες στιγμές που δεν υπολογίζεται ως χρόνος δίαιτας συμπεριελαμβάνονται εσφαλμένα ως χρόνος δίαιτας. Το κακό με τη θεραπεία μείωσης βάρους είναι ότι όλα αριθμοποιούνται ενώ με άλλες ειδικότητες όχι και οι άνθρωποι έχουν μάθει να αριθμοποιούν την απόδοση τους ζυγίζοντας λεμόνια σε ουγκιές και χρυσό σε γαλόνια. Επίσης να πούμε ότι το 80% του χρόνου της δίαιτας είναι χρόνος άμυνας, δηλαδή διαχείρισης συναισθημάτων δίαιτας και καθημερινότητας, είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτό το 80% να ανέβει.
Η σωστότερη απάντηση
    Ο θεραπευόμενος περνά από πολλά κύματα μέσα σε μια θεραπεία που τις περισσότερες φορές είναι φουρτουνιασμένα. Συνήθως αυτό που κάνει είναι στη πρώτη δυσκολία 'αδειάζει το καράβι', αλλά αυτό τον κάνει να είναι στο ίδιο σημείο μιας και ποτέ δεν θα συμβιβαστεί με το ότι είναι χοντρός , ξανά και ξανά δίαιτα, μετά από 3,5,7 χρόνια ξανά και ξανά δίαιτα. Η δίαιτα είναι πολλοί μικροί θάνατοι άλλες φορές θορυβώδεις και άλλες φορές σιωπηλοί. Ο θεραπευόμενος αλλάζει τόσα πολλά πρόσωπα στη θεραπεία που το τελευταίο πράγμα που ενδιαφέρει τον ειδικό του αλλά και τον ίδιο είναι αν έχασε μισό, 1 ή 3 κιλά το Φλεβάρη. Η άποψη μας είναι ότι αυτό που δεν πρέπει να κάνει σε μια θεραπεία είναι να την παγώσει ή να την διακόψει. Δηλαδή θέλουμε να ξεκινήσει μια θεραπεία και να την ολοκληρώσει γιατί αν δεν το κάνει θα είναι σε μια μόνιμη 'από Δευτέρα δίαιτα'. Θα πρέπει αυτό που πάντα να μένει στον άφρο είναι η επιθυμία να δοθεί επιτέλους ένα τέλος σε αυτό το πράγμα. Αυτό που νομίζει ότι θα συμβεί αν αφήσει τη προσπάθεια για αργότερα, μια ευκαιρία ακόμη δηλαδή, θα είναι μια ευκαιρία 3,5,7 χρόνια μετά με 80% λιγότερες πιθανότητες να πετύχει και χαμένος χρόνος δηλαδή και πιο λίγες πιθανότητες να πετύχει. Γιατί όχι τώρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!