Τρίτη, 2 Ιανουαρίου 2018

Όλες οι δίαιτες κρατάνε 6 εβδομάδες

Μάικλ Ροκφέλερ με φυλές στη Νέα Γουινέα
  Φανταστείτε το σαν κύκλο και μετά θα καταλάβετε ότι δεν είναι έτσι όπως το φαντάζεστε. Όλα θα ήταν αλλιώς αν όλοι που ερχόντουσαν στις θεραπείες της Παχυσαρκίας είχαν ως δεδομένο ότι πρέπει να ολοκληρώσουν όλη την θεραπεία τους για να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες να πάρουν κιλά. Θα ήταν όλα διαφορετικά αν ξεκινούσαν τις θεραπείες τους και ήξεραν ότι αν δεν κάνουν σωστά το κύκλο της θεραπείας όχι μόνο θα πάρουν κιλά, αλλά και περισσότερα. Τώρα έρχονται φτάνουν μέχρι τη μέση, κουτσοχάνουν μερικά κιλά και αφού άδοξα τελειώνει όλο αυτό απλά ξαναπαίρνουν τα κιλά που έχασαν. Όλα θα ήταν διαφορετικά αν η θεραπεία περιείχε και τη σταθεροποίηση σαν επιμέρους κομμάτι της θεραπείας εξόχως σημαντικό.
Κύκλος
    Ο τρόπος που εφαρμόζονται οι θεραπείες για την επίλυση την Παχυσαρκίας θυμίζουν έντονα το σχήμα του κύκλου. Όπου και αν μπεις ο προορισμός είναι να πας στην αρχή του κύκλου, χοντρός και πάλι και ξανά μανά δίαιτα. Να διαγράψεις έναν όμορφο ωραίο κύκλο και να ξαναεπιστρέψεις λίγο χειρότερα απ' ότι ξεκίνησες και με μερικά χρονάκια χαμένα. Τα συναισθήματα που θα πατήσεις λίγο πολύ γνωστά, καθώς γνωστά και οι αντιδράσεις πάνω στα συναισθήματα. Ο κύκλος δεν θα φερθεί με ευγένεια και με σεβασμό στην προσπάθεια μιας και σε κανένα του σημείο δεν θα σταματήσει, καθυστερήσει ή αλλάξει ταχύτητα. Θα τηρήσει πιστά την πορεία του. Οι άνθρωποι που κάνουν δίαιτες διαγράφουν κύκλους με πιστή αντιγραφή μεταξύ των. Καμία αλλαγή, καμία διαφορετικότητα και καμία διαφοροποίηση μεταξύτων ανθρώπων δεν βλέπουμε. Οι άνθρωποι που έρχονται σε μας θέλουν να νομίζουν ότι είναι διαφορετικοί, κάνουν πραγματική προσπάθεια και ότι η δική τους προσπάθεια είναι πραγματικά πολύ μεγάλη και δεν τα παρατούν εύκολα. Η αλήθεια είναι ότι κάτω υπό συγκεκριμένες συνθήκες πίεσης οι αντιδράσεις είναι ίδιες με ακρίβεια ημέρας. Οι δίαιτες είναι ομόκεντροι κύκλοι με μια βαρετή πορεία που πάντα καταλήγει στο ίδιο σημείο με το ίδιο αποτέλεσμα.
Πως είναι ο κύκλος; 
    Οι πρώτες 6 εβδομάδες με πτωτική τάση θα μπορούσαν να ονομαστούν ο κύκλος των ενοχών, που σχεδόν πάντα κρατούν 6 εβδομάδες και ανάλογα τις ενοχές προσφέρουν και διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι επόμενοι 2μήνες είναι η διαχείριση των χαμένων κιλών στην μετά ενοχών εποχή, το συναίσθημα που επικρατεί είναι άμυνα και μια σχετικά αίσθηση επιτυχίας που τροφοδοτεί λίγο ακόμη το συναίσθημα 'χάνω κιλά'. Μέχρι εδώ είναι το αδυνάτισμα από δω και μετά ο άνθρωπος-δίαιτα μεταμορφώνετε σε κάτι άλλο από θεραπευόμενο και λυσσαλέα προσπαθεί να τινάξει από πάνω του την πίεση που οι συνεδρίες και η ζυγαριά ασκούν. Στις περισσότερες (για να μην πω όλες) δίαιτες το 85% του αποτελέσματος έχει επιτευχθεί στο 1/4 του συνόλου της προσπάθειας. Τα υπόλοιπα 3/4 είναι προετοιμασία για έξοδο απ' τη θεραπεία, με τους αριθμούς να μας προκαλούν ταραχή με το πόσο εμμονικοί είναι. Αν και αν θέλουμε να γίνουμε ακόμη πιο σχολαστικοί εκείνες οι πρώτες 6 εβδομάδες είναι ο σκελετός που πάνω του θα πατήσει η θεραπεία για να σχηματίσει την προσωπικότητα της. Οι πρώτες 6 εβδομάδες έχουν πρόσωπο και συναισθήματα που πραγματικά βγαίνουν προς τα έξω για πρώτη φορά. Συναισθήματα που θα αργήσει πολύ να τα ξεχάσει ο θεραπευόμενος και να βρει άλλα τόσο έντονα που να οδηγήσουν την θεραπεία. Μετά από τις 6 εβδομάδες πάλι πνίγεται σε συναισθήματα κοινότυπα, βαρεμάρας, καθημερινότητας, πλήξης και κόπωσης. Αυτά τα συναιθήματα του είναι πολύ οικεία και πάλι κάνει το ίδο λάθος να νομίζει ότι μπορεί να τα νικήσει. Δεν θα τα νικήσει ποτέ, πάντα ο κύκλος θα είναι έτσι με τον ίδιο τρόπο, με τα ίδια συναισθήματα και με το ίδιο τέλος. Η Παχυσαρκία είναι ασθένεια καθημερινότητας και καμοφλάρεται κάτω απ' αυτά τα συναιθήματα, έτσι κιλά και μια βαρετή καθημερινότητα πάνε μαζί. Αυτός που θα καταφέρει να χάσει κιλά θα είναι αυτός που θα βρίσκει σε κάθε του ημέρα νόημα, που θα χαίρεται να περιμένει να έρθει η κέθε ημέρα. Έτσι όταν θα του ζητηθεί να μπει σε θεραπεία, θα μπορεί να προσέχει σταθερά καθημερινά και να διατηρεί την απόδοση του ψηλά μιας και καταπολέμα το κύτταρο της Παχυσαρκίας. Η ανία, η πλήξη είναι παχύσαρκα συναισθήματα και έχουν πολλές θερμίδες.
Βαριέμαι - Κουράστηκα
   Ένας διαιτολόγος για κάθε φορά που έχει ακούσει τη λέξη 'θερμίδες' έχει ακούσει 10φορές περισσότερο τη λέξη 'κουράστηκα' και 'βαριέμαι'.  Να μην ξεχνάμε ότι ο στόχος του κύκλου είναι να βαρεθείς και να κουραστείς. Δεν έχει άλλο δρόμο απ' όπου πρέπει να περάσεις. Έτσι έχεις μια ασθένεια που σου θυμίζει ότι αυτός που χθες βαριόταν να ξυπνήσει γιατί ήταν Δευτέρα, αυτός ο άνθρωπος πρέπει εκείνη την Δευτέρα να την νοηματοδοτήσει και να την κάνει σημαντική και σπουδαία, γιατί τη Παχυσαρκία θα την αντιμετωπίσει με τα ίδια όπλα όπως και τη Δευτέρα. Ή μήπως επειδή κάποια Δευτέρα θα φορέσει μαγιό ο χρόνος απο κει και πίσω ως διά μαγείας θα γίνει σημαντικός; Χαχα καλό το αστείο σου. Ο κύκλος όταν πάει να στρίψει και να ανοίξει τη νέα του πορεία, αφήνει τον θεραπευόμενο, αφυδατωμένο από ενέργεια, κουρασμένο, έχει σιχαθεί τη δίαιτα, δεν θέλει να ξαναδεί στη ζωή του θερμίδες και έτοιμο να πάρει όλα τα κιλά που έχασε (έχει ξεκινήσει ήδη να παίρνει) συλ λίγα περισσότερα. Μα δεν θα αλλάξει ποτέ η πορεία αυτού του κύκλου; 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!