Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

Θέλετε να αδυνατίσετε σήμερα ή 10χρόνια μετά;

   Στο σημερινό μας άρθρο θα μιλήσουμε για τις ακυρώσεις στις συνεδρίες και πόσο κοστίζει αυτό στο αδυνάτισμα. Έχουμε πει πολλές φορές ότι μέσα σε μία θεραπεία που εξελίσσεται ο θεραπευόμενος έχει περίπου 3 και πολύ δύσκολα 4 'ευκαιρίες'. Όταν λέμε ευκαιρίες εννοούμε, κενά εντός της θεραπείας που μεταφέρουν ή διακόπτουν τη ροή μιας θεραπείας. Σε παλιό μας άρθρο είχαμε σημειώσει ότι κάθε ακύρωση κοστίζει ένα κιλό (πάνω) στη ζυγαριά, σήμερα θα πάμε τα πράγματα λίγο παρακάτω και θα αναλύσουμε με λεπτομέρειες γιατί η κάθε ακύρωση είναι τόσο μεγάλο κακό στη θεραπεία.
Ακύρωση στις Συνεδρίες
    Ακυρώνουν συνήθως συνεδρίες άνθρωποι που έχουν κάνει πάνω από μία δίαιτα, σε περιπτώσεις εκείνες που η πίεση στη ζυγαριά γίνεται αφόρητη και δεν θέλουν να γίνουν θεατές ενός κακού αποτελέσματος στη ζυγαριά. Όταν ξεκίνησε ο πρωταγωνιστής να ακυρώνει συνεδρίες προφανώς ο διαιτολόγος δεν του έβαλε στοπ ή όρους και αυτό συνεχίστηκε και θα συνεχιστεί μέχρι του σημείου ο ειδικός να θέσει στοπ ή η θεραπεία να τελειώσει. Ο ειδικός δεν θα το κάνει εύκολα αυτό γιατί θα χάσει το πελάτη, δηλαδή λεφτά και ο θεραπευόμενος θα τον διαλέγει για τον λόγο αυτό, επειδή τα όρια τα βάζει ο πρωταγωνιστής και όχι ο ειδικός. Όταν επιλέγει πότε και πόσες συνεδρίες θα πραγματοποιηθούν ο θεραπευόμενος είναι μοιραίο η θεραπεία να οδηγηθεί σε κατάσταση 'σήμερα 2 Φλεβάρη πρόσεξα κλείσε ραντεβού να έρθω να ζυγιστώ να δω πόσο έχασα'. Η προσωπική μου άποψη και η προσωπική μου γραμμή στο θέμα αυτό είναι πάνω από 2 ακυρώσεις η θεραπεία είναι νεκρή και πρέπει να σταματήσει. Ο όρος αυτός πρέπει να τίθεται πριν ξεκινήσει η θεραπεία για να ξέρει ο θεραπευόμενος ποιοι είναι οι όροι για να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις. Η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί και με ακυρώσεις και με αναβολές φυσικά, απλά περιμένοντας το αναπόφευκτο τέλος της. Ο ειδικός αν θέλει να βοηθήσει τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάζεται πρέπει να θέτει κανόνες με τους οποίους ο ίδιος πρώτα ωφελεί τους θεραπευόμενους και έπειτα τον εαυτό του.
Οι Συνεδρίες δεν πρέπει να έχουν κενά
    Κενά μεταξύ των θεραπειών είναι ο θάνατος του αδυνατίσματος. Αν ακυρωθεί μια συνεδρία στην αρχή το κακό δεν είναι μεγάλο, αλλά όσο περνάει ο καιρός η ανάγκη της συνεδρίας μεγαλώνει γιατί η τάση απόσχισης από την θεραπεία μεγαλώνει. Η τάση απόσχισης από την θεραπεία μεγαλώνει γιατί η ανάγκη του οργανισμού να επιστρέψει στην προτέρα της δίαιτας κατάστασης μεγαλώνει. Έτσι σε κάθε κενό ο θεραπευόμενος δεν συνδέεται με την κατάσταση που άφησε πριν την ακύρωση, αλλά πολύ πιο πίσω. Ο θεραπευόμενος βρίσκεται να αντιμετωπίσει ένα διπλό κακό α)ψυχολογικά πάει η θεραπεία πολύ πίσω από άποψη ρυθμού και ζωντάνιας β)η τάση απόσχισης μεγαλώνει. Ο θεραπευόμενος που δεν γνωρίζει ούτε την ασθένεια, ούτε τον εαυτό του σε συνθήκες θεραπείας (και γι' αυτό κύρια ευθύνη φέρει ο ειδικός του), θα σκεφτεί το εξής απλοϊκό 'αν ακυρώσω τη συνεδρία θα επιστρέψω και θα έχω χάσει βάρος μιας και θα έχω περισσότερο να ανακάμψω'. Ο χρόνος δηλαδή νομίζει ότι κυλάει ρυθμισμένος σε χρόνο αδυνατίσματος, αλλά ο χρόνος έχει ρυθμιστεί σε χρόνο απόσχισης και απουσία συνεδριών δεν υπάρχει χρόνος. Έρχεται μετά από την ακύρωση και ζυγίζει περισσότερο και δεν ξέρει γιατί και κανείς δεν ασχολείται μ' αυτό, έτσι περνάει και έρχεται η επόμενη και η επόμενη ακύρωση, μέχρι να σηκωθεί ένα τηλέφωνο και κάποιος να πάρει την απόφαση που έπρεπε να έχει παρθεί πολύ νωρίτερα.
Ποιος ο ρόλος της συνεδρίας;
    Ας πούμε ότι οι συνεδρίες είναι 14ήμερες, ο πρωταγωνιστής έχει χάσει 15κιλά μετά από 8μήνες δίαιτας και θέλει να χάσει άλλα 10. Μετά από τόσους μήνες η θεραπεία έχει αποκτήσει έντονα αποσχιστικά στοιχεία και αν οι συνεδρίες είναι 14ήμερες ο θεραπευόμενος μόλις περάσουν οι 7 ημέρες χάνεται μέσα στο χρόνο και ψάχνει να βρει τον εαυτό του και το δρόμο του. Η συνεδρία καθίσταται εξαιρετικά αναγκαία καθώς δίνει πνοή ζωής στη θεραπεία και της δίνει ταυτότητα και κατεύθυνση. Φανταστείτε σαν καράβι που συχνά χάνει τον καπετάνιο του. Η συνεδρία είναι σαν επανατοποθέτηση στη σωστή πορεία, διαλύεται η σύγχυση και ο θεραπευόμενος ξαναφοράει το ρόλο του. Ναι καλά διαβάσατε ο θεραπευόμενος μέσα στη θεραπεία, πολύ συχνά βγαίνει απ' το ρόλο του και ο ειδικός είναι εκεί να τον τοποθετεί ξανά και ξανά μέσα σε αυτόν. Η απώλεια μιας συνεδρίας ειδικά μετά μήνες θεραπείας σε πάει πάρα πολύ πίσω, χάνεις τόσο πολύ έδαφος που θα χρειαστούν 4-5 επόμενες συνεδρίες για να ξαναβρείς ρυθμό και μέσα σε αυτές τις 4-5 συνεδρίες μπορεί να χάσεις και άλλος έδαφος. Μια ακύρωση συνεδρίας χαλά την αρχιτεκτονική του χρόνου και εκδικείται το θεραπευόμενο. Αν κοντά στην 1η ακύρωση συνεδρίας έρθει και 2η η θεραπεία θέλει μήνες να βρει ρυθμό και αυτούς τους μήνες θα χαθεί πάρα πολύς χρόνος και θα χαθεί εντελώς ο ρυθμός. Ο ρυθμός σε μια δίαιτα αν διαρραγεί δεν μπορεί εύκολα να ανακτηθεί, ίσως είναι το πιο πολύτιμο στοιχείο που πρέπει να προστατεύεται. Δύο ακυρώσεις αναδύουν έντονη οσμή τέλους της θεραπείας, οι ελπίδες να ορθοποδήσει η θεραπεία είναι λίγες που μια τρίτη ακύρωση θα τις τελειώσει. Ο μοναδικός χαμένος ο θεραπευόμενος που με τόσο απλό τρόπο και άθελα του δεν ξέρει τι μεγάλο κακό έχει προκαλέσει στον εαυτό του. Ο ίδιος νομίζει ότι απλά έχει ακυρώσει μια συνεδρία, αλλά κατά βάθος έχει μεταφέρει τη πιθανή θεραπεία του 5-10χρόνια μετά. Ο ειδικός πρέπει να του έχει εξηγήσει από πολύ νωρίς πόσο κοστίζουν όλα αυτά σε χρόνο και κόπο, για να ξέρει ότι μία ακύρωση μπορεί να φέρει μια καταστροφή απίστευτου μεγέθους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!