Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Η τέλεια Δίαιτα είναι προέκταση της καθημερινότητας

Pablo Picasso
  Πως πρέπει ο ειδικός να οργανώνει τη θεραπεία ενός ανθρώπου που θέλει να χάσει κιλά; Ποιο είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να λάβει ο θεραπευόμενος υπόψιν του; Πως πρέπει να χειριστούν οι ειδικοί την πρώτη συνεδρία και πως πρέπει να απλώσουν το 'χαλί' της θεραπείας; Γιατί οι πρώτες συνεδρίες είναι πολύ σημαντικές για την θεραπεία;
Η πρώτη συνεδρία
    Στην πρώτη συνεδρία πρέπει να τονιστούν οι κανόνες που η θεραπεία πρέπει να έχει και αυτό για να μπορεί ο θεραπευόμενος να γνωρίζει αν ο ειδικός του κάνει ή όχι. Η φιλοσοφία και η μορφή που η θεραπεία θα έχει, πρέπει να είναι προιόν επιλογής και όχι ενοχών που δημιουργήθηκαν επειδή τα Χριστούγεννα ο πρωταγωνιστής έφαγε πολύ. Η πρώτη συνεδρία πρέπει να έχει τη μορφή μιας κουβέντας και φιλικής συζήτησης που στόχο πρέπει να έχει την ενημέρωση του θεραπευόμενου για το πως θα είναι η θεραπεία. Νέο ραντεβού και νέα συνεδρία δεν θα οριστεί για να μπορέσει ο θεραπευόμενος να διαλέξει αν ο ειδικός του ταιριάζει και αν μπορεί να υπάρξει σύμφωνα με τους όρους που ο ειδικός θα θέσει. Πολλοί άνθρωποι μετά την πρώτη συνεδρία δεν ξαναπήραν τηλέφωνο και αυτό για τον ειδικό είναι μια καλή είδηση καθώς δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένοι ή αλλιώς τα περίμεναν και αλλιώς ήταν. Η τακτική του να είναι πιεστικός ο ειδικός και να θεωρεί δεδομένη την αποδοχή της θεραπείας της οποίας γνώση δεν έχει ο θεραπευόμενος είναι μετέωρο βήμα σε σχοινί με δεμένα μάτια.
Αμοιβαία αποδοχή
   Η θεραπεία πρέπει να λειτουργεί στη βάση μιας αμοιβαίας προσπάθειας για τον κοινό στόχο, αν αυτό δεν υπάρχει η σχέση πρέπει να σταματήσει άμεσα και για να γίνουμε πιο σαφείς πρέπει ο ειδικός να σταματά άμεσα μια θεραπεία που πελαγοδρομεί και δεν αγαπά τον εαυτό της. Δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα όταν ο ειδικός κυνηγάει τον θεραπευόμενο να έρθει στη συνεδρία και αυτό συμβαίνει στους περισσότερους όταν περάσουν 2 μήνες δίαιτας. Ο ειδικός πρέπει να αποφασίζει γρήγορα, να είναι ρεαλιστής και να ζυγίζει καλά τις ελπίδες που μπορεί να τοποθετήσει σε μια προσπάθεια. Το αδυνάτισμα δεν είναι μια θεραπεία που ο χρόνος μετρά ορθολογικά και προς το συμφέρον του θεραπευόμενου. Αν η θεραπεία χάσει το timing που μέσα σ' αυτό μπορεί να ανθίσει, γρήγορα ξεραίνεται και τελειώνει. Επίσης ο ειδικός ξέρει ότι όταν έρχεται ένας άνθρωπος και μας ζητάει να χάσει κιλά, έρχεται με μια ταχύτητα που αν πατηθεί το κουμπί της θεραπείας π.χ. Δευτέρα 12 Σεπτέμβρη, έχει πολύ λίγο χρόνο αυτή να γεννήσει και να επωάσει την ικανότητα της για θεραπεία, δεν μπορεί να χαθεί χρόνος. Κάθε ημέρα που περνάει μετράει αρνητικά και η αίσθηση ότι το καράβι δεν πάει πουθενά μπορεί να έρθει πολύ γρήγορα. Στη δίαιτα δεν μπορεί ο χρόνος να λειτουργήσει θετικά, μόνο εκτός θεραπείας (υπό προυποθέσεις) και δεν μπορείς να πεις αυτό που θα μπορούσες να πεις σε άλλες περιπτώσεις πάντα έχεις χρόνο να καταφέρεις πράγματα. Η δίαιτα είναι στα καλύτερα της την πρώτη ημέρα που ξεκινάει, από εκεί και κάτω μετρημένη με αριθμούς, αλλά και χωρίς, ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Η κάθε επόμενη ημέρα είναι χειρότερη της προηγούμενης. H ανάγκη να κατέβεις απ' αυτό το δαιμονισμένο χωρίς φρένα τρένο γίνεται τόσο δυνατή στη πορεία που ξεπερνάει ακόμη και αυτό που πολλοί νομίζουν φάρμακο στη θεραπεία, το κίνητρο. Δηλαδή βλέποντας τον εαυτό σου ότι αδυνατίζεις θα πεις 'ωραία μ' αρέσει δίνομαι σε αυτό και ανεβάζω ρυθμό', αυτό είναι τεράστιο λάθος η πορεία δεν ανεβαίνει απλά καθυστερεί να κατέβει και αυτό είναι μια σοβαρή αλήθεια που εμείς οι ειδικοί πρέπει να μελετήσουμε πολύ. Γιατί ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα και γιατί ενώ υπάρχει το αδυνάτισμα η πορεία συνεχίζει και φθίνει. Αυτό πολύ δύσκολα θα φανεί μέσα στη θεραπεία μιας και η ζυγαριά κατεβαίνει και όλα δείχνουν καλά, ώσπου ανεξήγητα και ενώ βάρος έχει χαθεί η θεραπεία ολισθαίνει και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ενώ ο άνθρωπος αδυνατίζει η ανάγκη του να μην πιέζεται και να φύγει απ' τη θεραπεία είναι μεγαλύτερη.
Συμπέρασμα
   Το αδυνάτισμα είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία και ο ειδικός πρέπει να καθαρίζει το τοπίο και να βάζει τον θεραπευόμενο στο δωμάτιο που λέγεται θεραπεία. Η αποδοχή της θεραπείας δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και πριν ακόμη πατηθεί το κουμπί της θεραπείας πρέπει να σκεφτεί καλά ο πρωταγωνιστής αν το επιθυμεί. Η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει μόνο σε κλίμα αποδοχής και επιθυμίας. Αν η επιθυμία τελειώσει ή σέρνεται, δεν υπάρχει κανένας λόγος να συνεχιστεί, πρέπει να σταματά και να υπάρχει και στάδιο ομαλής μετάβασης πάλι στη καθημερινότητα χωρίς θεραπεία (για να μην πάρει κιλά), στάδιο που ποτέ δεν γίνεται και κοστίζει ακριβά. Η ανάσα του αδυνατίσματος είναι ζεστή και μέρα με τη μέρα μεταβάλλεται σε 1000 διαφορετικά πράγματα, αν τυχό ειδικός και θεραπευόμενος δεν θέλουν τα ίδια πράγματα το τέλος θα έρθει πριν τη λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!