Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2017

Τι είναι η Χολίνη;

   Η Χολίνη παράγεται στο συκώτι και είναι μια χημική ουσία που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον μεταφορά των λιπιδίων. Είναι πρόδρομος ένωση του νευροδιαβιβαστή ακετυλοχολίνη και βασικό συστατικό της λεκιθίνης. Η λεκιθίνη είναι το σημαντικότερο φωσφολιπίδιο για τον άνθρωπο, γιατί είναι συστατικό των κυτταρικών μεμβράνων. Η Χολίνη συντίθεται με τη βοήθεια της Β12 και του φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ μαζί με την Χολίνη μετατρέπουν το αμινοξύ ομοκυστείνη σε μεθειονίνη, προστατεύοντας τον οργανισμό από καρδιοαγγειακά νοσήματα. Η Χολίνη χρησιμοποιείται θεραπευτικά στη ρύθμιση της χοληστερόλης, σε θεραπεία ασθενειών όπως μανιοκατάθλιψη, νόσο Alzheimer, σύνδρομο Tourette, λιπώδες ήπαρ, διαταραχή μνήμης και υπέρταση. Η Χολίνη αποτελεί δομικό χαρακτηριστικό του παράγοντα ενεργοποίησης των αιμοπεταλίων και του πλασμαλογόνου(φωσφολιπίδιο των καρδιακών μυικών μεμβρανών). Υψηλές συγκεντρώσεις Χολίνης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση συγκόλλησης αιμοπεταλίων και θρομβώσεων. Το ημερήσιο και ασφαλές διατροφικό όριο θεωρούνται τα 3500mgr ημερησίως, ενώ δυσάρεστα συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν από τα 10000mgr και πάνω ημερησίως. Πλούσιες πηγές Χολίνης είναι ο κρόκος αυγού(1700mgr/100gr), ρεβίθια (780mgr), φακές (710mgr), ρύζι (650mgr), συκώτι (550mgr). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!