Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

Αν θες να παχύνεις κάνε μία ακόμη δίαιτα

   Στο σημερινό μας άρθρο θα αναλύσουμε τι συμβαίνει στο μυαλό ενός ανθρώπου που έχει κάνει πάνω από 1 φορά δίαιτα στη ζωή του. Θα αναφερθούμε σε ενδιαφέρουσες πτυχές που δεν φαντάζεστε και στις ιδιόμορφες συμπεριφορές που αναπτύσσει ο εγκέφαλος τους για να αμυνθεί απέναντι σε αυτό που λέμε δίαιτα και αδυνάτισμα. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτά που έχουμε μάθει ως διαιτολόγοι μπορούν να έχουν μερική εφαρμογή μόνο σε έναν άνθρωπο που κάνει πρώτη φορά δίαιτα, η μεγάλη κατηγορία των ανθρώπων που έχουν κάνει πάνω από 1 δίαιτα ανήκουν σε άλλη κατηγορία θεραπείας που η υπάρχουσα γνώση δεν μπορεί να βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο. Όσο περισσότερες δίαιτες έχει κάνεις κάποιος ο εγκέφαλος του είναι τεχνικά άρτια εκπαιδευμένος και κατάλληλα δομημένος με τέτοιες άμυνες απέναντι στο αδυνάτισμα που είναι πριν από μας για μας. Για να δούμε όμως τι γίνεται στο μυαλό ενός τλαιπωρημένου παχύσαρκου.
Ιδιαιτερότητες
    Η ενέργεια που έχει ένας άνθρωπος που έχει κάνει πρώτη φορά δίαιτα είναι μνημειώδης και ίσως ποτέ ξανά δεν θα έχει. Ας πούμε ότι έχουμε ένα άνθρωπο απέναντι μας που είναι η 4η φορά που θέλει να χάσει τα κιλά. Ορίζουμε 14ήμερες συνεδρίες και γινόμαστε θεατές τους φαινομένου που χωρίς καμία εξαίρεση το έχουν όλοι οι άνθρωποι που κάνουν ξανά δίαιτα. Αν τους ορίσεις π.χ. ημέρα συνεδρίας την Πέμπτη 14Σεπτέμβρη και σήμερα είναι 1η Σεπτέμβρη η προσοχή του θα συρρικνωθεί στις 3 τελευταίες ημέρες πριν τη συνεδρία (11,12,13,). Έχει δηλαδή 3 ημέρες από τις 14 για να χάσει βάρος, κάτι που πολύ δύσκολα θα καταφέρει. Αν ρωτούσες τον ίδιο άνθρωπο να σου πει όταν έκανε την πρώτη του δίαιτα εκεί σίγουρα τα πράγματα θα ήταν αλλιώς. Τότε απ' τις 14ημέρες θα πρόσεχε τις 12 και σήμερα τις 3. Είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε σε ανθρώπους που έχουν κάνει πολλές δίαιτες. Αν οι συνεδρίες ήταν εβδομαδιαίες τότε η προσοχή τους θα συρρικνωνόταν μία ίσως και δύο ημέρες πριν την ημέρα ζυγίσματος, αλλά ο χρόνος που θα αφιέρωναν στη θεραπεία θα ήταν σημαντικά λιγότερος γιατί η πίεση που θα τους ασκούταν να φύγουν απ' τη θεραπεία θα ήταν μεγάλη.
Αδυνάτισμα υπό όρους
    Ένας άνθρωπος που έχει κάνει πολλές δίαιτες και ταλαιπωρείται χρόνια από τα κιλά του δεν έρχεται στη θεραπεία για να χάσει κιλά, αλλά για να διαπραγματευτεί τα κιλά του.  Θα θέσει όρους, θα προστατεύσει τα κιλά του, θα προσπαθήσει να φέρει τη θεραπεία στα μέτρα του, να βάλει δικούς του κανόνες και γενικά θα προσπαθήσει να διατηρήσει ότι έκανε πριν στη ζωή του θέλοντας φυσικά να χάσει και κιλά. Φυσικά έτσι κιλά δεν γίνεται να χάσει, αλλά και εμείς όταν βλέπουμε πάντα να γίνεται το ίδιο πράγμα απορούμε 'μα τι θέλει και έρχεται να φέρει το σπίτι του και τη ζωή του στο αδυνάτισμα'. Αλλά μην απορείτε αυτό γίνεται, ο τύπος αυτού του θεραπευόμενου είναι ο παρκαρισμένος παχύσαρκος που θα είναι πάντα χοντρός που θα πατάει στη βάρκα του αδυνατίσματος για τις ενοχές του και στη βάρκα του 'η ζωή είναι μικρή' για να δικαιολογεί και τα κιλά του. Πολύ λίγοι άνθρωποι που έχουν κάνει πολλές δίαιτες καταφέρνουν να χάσουν κιλά, στο χρόνο τα κιλά τους αυξάνονται πολύ.
Άμυνες
Ένας άνθρωπος που έχει κάνει πολλές δίαιτες έχει φτιάξει άμυνες όχι μόνο πως δεν θα κάνει τη δίαιτα, αλλά και άμυνες τι θα κάνει αν δεν τα καταφέρει. Οι άμυνες αυτές είναι σχηματισμένες μέσα στα χρόνια και κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος στον κόσμο του θεραπευόμενου. Στο τέλος καταλήγει να δημιουργείται ένας φανταστικός άλλος κόσμος χτισμένος πάνω στο 'θα είμαι πάντα χοντρός'. Όσο και αν λέει ότι θέλει να χάσει κιλά, όσο και αν λέει ότι η υγεία του είναι εύθραυστη και πρέπει να χάσει βάρος, οτιδήποτε και αν προβάλλει σαν μια καλή αφορμή να χάσει κιλά η αλήθεια είναι ότι όλα αυτά άμεσα και έμμεσα αποτελούν φιλολογικό πεδίο συζήτησης περισσότερο παρά ικανή για θεραπεία αφορμή. Η ουσία είναι αν παίρναμε τον εγκέφαλο ενός ανθρώπου και τον αναλύαμε συμπεριφορικά θα βλέπαμε ότι κατά 70-80% αυτοεκπαιδεύεται να παραμείνει παχύσαρκος και κατά 20-30% πιστεύει ότι μπορεί να θεραπευτεί. Κάθε νέα δίαιτα που κάνει απλά επιβεβαιώνει το πόσο ωραία είναι να υπερασπίζεται την ωραία παχύσαρκη ζωή του. Όσο περνούν τα χρόνια το 70% γίνεται 90% και φυσικά πως να χάσει ένας άνθρωπος βάρος όταν ασυνείδητα ετοιμάζει το έδαφος για να παραμείνει για πάντα χοντρός; Καμία θερμιδοκεντρική διατροφή δεν μπορεί να αλλάξει την τετελεσμένη πορεία προς το παρκάρισμα της Παχυσαρκίας, ειδικότερα σε ανθρώπους που έχουν κάνει πάνω από 1 δίαιτα. Συμπεριφορικοί τρόποι εξατομικευμένοι σε κάθε προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία μπορούν να δώσουν ελπίδες, αλλά μακριά απ' τα φώτα του πόσες θερμίδες έχουν τα φασολάκια και οι πιπεριές. Αν πάμε να ξαναζεστάνουμε το φαγητό που το έχουμε δοκιμάσει 40φορές και πια έχουμε καταλάβει ότι δεν μας αρέσει, θα 'κάψουμε' εντελώς έστω και τις λίγες ελπίδες που υπάρχουν για θεραπεία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!