Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου 2017

Κατά βάθος το βάρος μας το επιλέγουμε

   Αν και θα μας συνέφερε να λέμε 'η κακιά η μοίρα μας έφερε σε μια κατάσταση να είμαστε χοντροί'. Αυτό τελικά δεν ισχύει, γιατί αν τα πράγματα θα ήταν έτσι θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν χρειάζεται να ζήσουμε καθόλου, ούτε να εκπαιδεύσουμε συμπεριφορές, δεν χρειάζεται καν να υπάρξουμε καθώς κάποια ανώτερη δύναμη έχει διαλέξει για εμάς το βάρος μας. Καμία ανώτερη δύναμη όμως δεν ώθησε κανένα να παχύνει, εκτός αν θεωρείται ανώτερη δύναμη η προσωπικότητα σας; Το βάρος μας το επιλέγουμε μέσα στα χρόνια και είναι ο καμβάς των χρωμάτων της ζωής μας. Στα βάρος πάνω έχουν αποτυπωθεί καταστάσεις που μας έχουν προσδιορίσει και 'μεγαλώσει' ως προσωπικότητες και οντότητες. Στο σημερινό μας άρθρο θα πούμε την άποψη μας για το βάρος των ανθρώπων. Είναι τελικά κάτι που εμείς διαλέγουμε ή μας ορίζεται ως μοίρα και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα; Εϊναι επιλογή το βάρος ή μια κατάσταση που ασυνείδητα μας πάει όπου αυτό θέλει χωρίς να ορίζουμε τις πράξεις μας;
 Επιλέγω το βάρος μου
    Επιλέγω το βάρος μου είναι μια πολυδιάστατη κατάσταση και δεν αφορά μόνο το ότι παίρνω κιλά, αλλά ότι δεν χάνω κιόλας. Ως ειδικός αυτό που βιώνω μέσα από τις θεραπείες που κάνουν οι άνθρωποι για να χάσουν κιλά είναι, κάθε επόμενη δίαιτα δυσκολότερη γιατί ο θεραπεύομενος κλείνει σαν στρείδι την θεραπευσιμότητα του σε βαθμό ανάλογο με το πόσες φορές έχει κάνει δίαιτα. Κάθε επόμενη φορά θέλει όλο και λιγότερο να χάσει κιλά και είναι όλο και λιγότερο διαθετειμένος να περάσει τη γραμμή που λέει 'αν θες να χάσεις κιλά πρέπει να αλλάξεις', κάθε φορά λιγότερο αδυνάτισμα. Η αλλαγή όσο περνάνε τα χρόνια μπορεί να διατηρεί μια αίγλη και μια φωτεινότητα, αλλά ως ικανότητα μέσα μας μειώνεται πολύ. Εν μέρει δηλαδή βλέπω ανθρώπους που σε γενικές γραμμές του ονομάζω αποφασισμένοι δήθεν αναποφάσιστοι. Έρχονται για θεραπεία αλλά δεν θα κάνουν και πολλά γι' αυτή, προέχει να περνάνε όπως τους αρέσει την καθημερινότητα τους.
Καθημερινότητα
    Παίρνεις 2κιλά, τα δέχεσαι παίρνεις άλλα 2 τα δέχεσαι, ξυπνάς και έχεις πάρει 20κιλά, αλλά βλέπεις ότι η καθημειρνότητα σου έχει μια τέτοια ταχύτητα που αν έχεις να διαλέξεις μεταξύ καθημειρνότητας και δίαιτας, σίγουρα θα διαλέξεις να ζεις όπως ζούσες μιας και δεν μπορείς να δεις τι καλό μπορεί να προσφέρει ένα καλύτερο βάρος. Έχεις επιλέξει το βάρος σου, αλλά το μυστικό δεν είναι εκεί, το μυστικό είναι ότι έχεις διαλέξει το βάρος σου μέσα από μικρές διεργασίες και μικρά πράγματα που μέσα στα χρόνια έγιναν συμπεριφορές και κιλά. Ποτέ δεν μπορούσες να φανταστείς όταν ξεκινούσε όλο αυτό ότι ένα πρωί θα ξημέρωνε και δεν θα μπορούσες να κάνεις τίποτα. Όλα ξεκίνησαν από δικές σου επιλογές, αλλά ξέρεις ποιο είναι το κόλπο, ότι οι επιλογές καταλήγουν να γίνονται στάσεις και έπειτα συμπεριφορές που αποκτούν βαθιές ρίζες στη ζωή μας. Η καθημερινότητα που έχεις χτίσει θα ορίσει το βάρος σου για τα επόμενα πολλά χρόνια, σαν αποτύπωμα που δεν μπορείς να πετάξεις από πάνω σου. Δύο πράγματα πας να αλλάξεις και αμέσως τρέχεις στο καταφύγιο σου και λες 'σιγά τι θέλω εγώ τώρα να χάσω 20κιλά καλά είμαι όπως είμαι' και βλέπεις ότι μπορεί σε ένα άνθρωπο να έχεις ζητήσει να τρώει 1 φρούτο την ημέρα και είναι ικανός να στείλει όλη τη θεραπεία στο καλό για 1 φρούτο την ημέρα ή για 4 φύλλα μαρούλι. Η καθημερινότητα χτίζει ένα 'καβούκι' ατομικού κόσμου αδιαπέραστο.
Ξαναεπιλέγεις το βάρος σου
    Μία φορά διάλεξες το βάρος σου και τώρα έρχεται και η δεύτερη. Ο ειδικός σου συστήνει όπως έχτισες το κόσμο μέσα από μικρές ενέργειες και συμπεριφορές να το ξεστήσεις και να τον χτίσεις απ' την αρχή. Πάλι σιγά σιγά μέσα από δρόμο που ξέρεις την καθημερινότητα, αλλά εσύ θες να χάσεις γρήγορα για να ενθουσιαστείς που χάνεις γρήγορα. Δεν θες να αντιστρέψεις την διαδικασία που πάχυνες αλλά να βρεις κάτι δικό σου, μη σεβόμενος τον εαυτό σου και τη ζωή σου. Θα αποτύχεις με μαθηματική ακρίβεια. Δεν θες μέσα από την καθημερινότητα να στήσεις νέες συμπεριφορές και να πας τη ζωή σου λίγο παραπέρα. Έχεις ξαναδιαλέξει. Δεν θες να ξεκινήσεις πάλι απ' το μηδέν, με μικρές σίγουρες προσπάθειες να εισάγεις μικρές αλλαγές, να μπορέσεις να τις κάνεις και αύριο και μεθαύριο και για 1 μήνα και 2 και 3 και 4 και να ξυπνάς ένα πρωί και να λες είμαι 10κιλά λιγότερο αλλά δεν είναι μόνο αυτό έχω πραγματικά αλλάξει την καθημειρνότητα μου πάνω σε στέρεες ιγιείες βάσεις. Γιατί λέμε πολλές φορές και εμείς οι διαιτολόγοι πόσο ρόλο παίζουν οι συνδυασμοί των τροφών και άλλα τέτοια αλλά αν είχαμε πραγματικά ανθρώπους που θα αραίωναν τα 4 καλαμάκια που για χρόνια τρώνε κάθε βράδι, αυτό δεν χρειάζεται ούτε συνδυασμούς τροφών να ξέρεις ούτε τίποτα. Παρατηρούμε λοιπόν να συμβαίνει το εξής, πάνε σε διαιτολόγο αραιώνουν τα καλαμάκια από 5 φορές την εβδομάδα σε 2 και παρακαλάνε πότε θα τελειώσει η δίαιτα να γίνουν 6. Αυτός ο νέος κόσμος δεν θα δημιουργηθεί ποτέ και 2 φορές έχεις επιλέξει το βάρος σου. Βέβαια θα ήταν καλύτερα και πιο βολικά να πούμε 'τελικά το βάρος με διάλεξε'. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!