Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου 2017

Μετά τις Γιορτές μόνο Δίαιτα

  Οι γιορτές έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν δεν είναι η καλύτερη περίοδος για αποφάσεις με τα θέματα βάρους μας. Θα είναι αποφάσεις που θα εμφορούνται απ' το κλίμα 'κάτι μεγάλο πρέπει να κάνω μετά τις διακοπές', είναι περισσότερο ανάγκη ανανέωσης εσωτερικής που τα παίρνει όλα μαζί της. Υπάρχει μια μεγάλη εσωτερική ανάγκη, για πολλούς και διαφόρους λόγους να αισθανθεί ο άνθρωπος διαφορετικά, να αλλάξει, να ανανεωθεί, κάτι να κάνει για να θέσει ένας τέλος στα παλιά και μια νέα αρχή σε νέα πράγματα. Έτσι μετά από κενά, διακοπές, γιορτές, αργίες πάντα ο άνθρωπος έχει αυτή την τεράστια ανάγκη, κάπως έτσι ξεκινάει και το αίσθημα 'πρέπει να κάνω δίαιτα, πρέπει να αλλάξω το σώμα μου'. Αυτό το συναίσθημα όμως δεν θα είναι μόνο του μέσα στις γιορτές, γιατί θα έρθει και θα συναντηθεί και με ένα άλλο συναίσθημα που θα κάνει το ποτάμι να φουσκώσει και άλλο. Τις ενοχές. Ενοχές που θα προκύψουν από τα παραφουσκωμένα γεύματα των γιορτών. Ανάγκη για αλλαγή και ενοχές θα φτιάξουν το νέο προφίλ του υποψήφιου για αδυνάτισμα. Είναι ο υποψήφιος του Γενάρη, που είναι και το πιο ευρέως διαδεδομένο είδος υποψήφιου για αδυνάτισμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, μιας και η άλλη κατηγορία του Σεπτέμβρη είναι σαφέστατα μικρότερη. Η κατηγορία του Ιανουαρίου αφορά περισσότερα άτομα γιατί σχηματίζονται πιο πολλές ενοχές απ' αυτή του Καλοκαιριού λόγω φαγητού και επιλογών. Αν ρωτήσετε και ανθρώπους που έχουν γυμναστήρια το ίδιο πράγμα θα σας πουν. Ένα συναίσθημα που κάνει συνεχώς κύκλους, μια αμφιθυμία μέσα στο χρόνο που είναι ιδιαίτερα φουσκωμένη μετά από γιορτές, διακοπές και η οποία μετά από 3-4 εβδομάδες δεν έχει συνέχεια.
Δίαιτα από Ενοχές 
    Σήμερα είναι Χριστούγεννα και οι ενοχές δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα να καλπάζουν, αλλά έχουν πάρει μια σχηματοποίηση. Αυτό το βλέπουμε όταν κάποιος έχει πάρει από πριν μια απόφαση να ξεκινήσει δίαιτα μετά τις γιορτές, αυτός λοιπόν θα φάει ανεξέλεγκτα μέσα στις γιορτές με το πρόσχημα ότι ξεκινάει δίαιτα μετά. Αντί να πάρει 1κιλό στις γιορτές θα πάρει 4, επειδή απ' το μέλλον απενεχοποιεί το παρελθόν, σπουδαία τεχνική. Οι ενοχές κερδίζουν έδαφος μέρα με τη μέρα μέσα στις γιορτές, ειδικά στις περιπτώσεις που κινούνται στο όριο μιας συμπεριφοράς που δεν τους αρέσει. Οι γιορτές είναι μια κατεξοχήν διαδικασία σχηματισμού ενοχών. Στο τέλος παρακαλάς πότε θα τελειώσουν για να ξεκινήσεις δίαιτα. Όταν οι γιορτές τελειώσουν και έχεις πάρει τηλέφωνο τον ειδικό σου οι πρώτες εβδομάδες κυλάνε τόσο εύκολα όσο τίποτε άλλο. Οι ενοχές δεν αφήνουν σε κανένα άλλο συναίσθημα να υπάρχει πλήν αυτών. Πείνες, λαιμαργίες, βουλιμικά επεισόδια, πάνε περίπατο, δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο μετά από μια περίοδο μεγάλων ενοχών, η δίαιτα πετάει ή μάλλον πετάει όσο πετάνε οι ενοχές. Όταν τελειώσουν οι ενοχές όμως τι θα γίνει; Οι 4εβδομάδες τέλειωσαν και οι ενοχές εκτονώθηκαν, επόμενη μέρα δεν υπάρχει και κάτι πρέπει να κάνουμε τα κιλά που χάσαμε. Πολλοί περιμένουν να δουν αποτέλεσμα για να αποτελέσει κίνητρο γι' αυτούς να συνεχίσουν, αλλά στο τέλος βλέπουν ότι και αποτέλεσμα να έχουν αυτό δεν είναι ικανό να αναστείλλει τον φυσικό κύκλο των ενοχών. Μετά τις 4εβδομάδες όλα τελειώνουν και αυτό στις μέρες μας ονομάζεται δίαιτα, μια διαδικασία βαθιά ενοχοκινούμενη, μιας και πουθενά δεν υπάρχει αδυνάτισμα μόνο ανάγκη για εκτόνωση ενοχών, τίποτε άλλο. Όσο αυτές υπάρχουν, υπάρχει και αδυνάτισμα.
Μια διαφορετική Δίαιτα
    Όλα θα φάνταζαν διαφορετικά αν υπήρχε μια συμφωνία κάτι σαν όροι σε ασφαλιστικό συμβόλαιο που θα έλεγε, κανείς πελάτης δεν θα συνάψει κανένα συμβόλαιο με τον ειδικό του 4 εβδομάδες μετά την λήξη της περιόδου των γιορτών και 4 εβδομάδες μετά το πέρας των διακοπών του Καλοκαιριού. Οι συνάδελφοι εδώ θα πουν 'και οι διαιτολόγοι πως θα ζήσουν'. Κάτω από το 20% των υποψήφιων πελατών μας τελικά θα έφταναν μέχρι του σημείου να πάρουν τηλέφωνο. Κάποιοι θα αναρωτηθούν 'τον υπόλοιπο χρόνο δεν έρχονται άνθρωποι σε σας'. Φυσικά και έρχονται αλλά για τους ίδιους λόγους, εκτόνωση ενοχών. Αφού λέμε πολλές φορές μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι ο θεραπευόμενος μπορεί να μην καταφέρει να χάσει κιλά, αντίθετα σε μερικές μέρες ή μήνες θα ζυγίζει και περισσότερο, αλλά έχει καταφέρει να ηρεμήσει τόσο πολύ που εκτόνωσε τις ενοχές του που θα έπρεπε να πληρωνόμαστε γι' αυτό που στην τελική κάνουμε. Μια ενοχολιποεκτονωτική δίαιτα. Ενοχές, λίπος, κιλά, παχυσαρκία, τα πάντα θεραπεύονται με το μαγικό χορό φασολάκια, αρακάς, τυρί, γιαούρτι. Τελικά η δίαιτα έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες. Εκτός από μερικές ελάχιστες περιπτώσεις αθλητών και κάποιων ειδικών περιπτώσεων που είναι κάτω από το 5% του συνόλου όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι κινούνται απ' τις ενοχές τους και φεύγουν όταν αυτές φύγουν ή μπορεί να μένουν αλλά δεν έχει καμία ενέργεια πια η θεραπεία. Μόνο που ο χρόνος και οι πολλές δίαιτες κάνουν και αυτό το συναίσθημα να κουραστεί ή να ανοσοποιηθεί και στο τέλος οι δίαιτες δεν έχουν ούτε ενοχές να θεραπεύσουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!