Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου 2017

Διάρκεια στη Δίαιτα

  Στο σημερινό μας άρθρο θα κάνουμε μια ανάλυση πάνω στο κομμάτι που αφορά τη διάρκεια. Είναι το κλειδί που πάνω του στηρίζεται η θεραπεία μείωσης βάρους αλλά και το πιο αδύνατο σημείο που όταν αρχίζει και βάζει νερά, βυθίζεται γρήγορα το καράβι. Θα αναφερθούμε στο συναίσθημα εκείνο ή εκείνα που πρέπει να εξελιχθούν σωστά στο χρόνο για να πετύχει αυτή τη φορά η θεραπεία.
'Βαρέθηκα τη δίαιτα'
    Νομίζω ότι το πιο κλασικό σε μια δίαιτα είναι να ακούμε και να βλέπουμε κόσμο να κουράζεται, να βαριέται, να τα παρατάει και να ψάχνει να βρει ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη δίαιτα μιας και έχει μείνει από συναισθηματικό 'καύσιμο'. Τις περισσότερες φορές η δίαιτα δεν είναι πλήρως αποτυχημένη, αλλά πρώην πετυχημένη. Όλοι δηλαδή είχαν αποτέλεσμα πριν το αφήσουν πίσω τους και κουραστούν, αποτέλεσμα που δεν αποτέλεσε αφορμή για να τελειώσουν ή να συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν λείπει το αποτέλεσμα, αλλά ότι αυτό δεν είναι ικανό να ανατρέψει το βεβαρημένο του παρελθόντος. Έτσι μετά από 1μικρό διάλλειμα πάμε πάλι στον παλιό κόσμο που γνωρίζαμε. Η διάρκεια πάσχει σοβαρά και πρέπει να μιλήσουμε για τους λόγους εκείνους που πάσχει.
Δίαιτα=Διάρκεια
   Για να αδυνατίσει κάποιος πρέπει να αποδεχτεί ότι για να το καταφέρει πρέπει να έχει ή να εκπαιδευτεί στη διάρκεια. Αν δεν έχει αυτό το στοιχείο καλύτερα να βάλει σε χειμερία νάρκη το αδυνάτισμα και όταν είναι εκπαιδευμένος να ξεπαγώσει τις θεραπευτικές διαδικασίες γιατί το σώμα του απλά θα του δώσει ένα γερό χαστούκι. Για να το πάμε λίγο στην αρχή του αδυνατίσματος. Ξεκινάει κάποιος δίαιτα όχι γιατί θέλει να χάσει κιλά, αλλά γιατί είναι ο πιο σύντομος δρόμος για να κάνει τις ενοχές του τη δεδομένη στιγμή ανεκτές. Αυτό όμως τελειώνει γρήγορα και ενώ κάτι πρέπει να έχει συνδέσει τη θεραπεία με την επόμενη μέρα, δεν υπάρχει τίποτα και η θεραπεία καταρρέει ψάχνοντας να βρει σκαλί να πατήσει. Το σκαλί δεν θα το βρει ποτέ γιατί δεν υπάρχει ή γιατί η μόνη πραγματικότητα που υπήρξε ήταν ότι η δίαιτα μπορεί να προχωρήσει μέχρι του σημείου εκτόνωσης των ενοχών. Εδώ εύλογα θα αναρωτηθώ τι είναι δίαιτα τότε; Πρέπει αυτό το σκαλί να δομηθεί σιγά σιγά και να πάρει την θεραπεία απ' τις ενοχές τις και να την πάει παρακάτω, αλλά να την πάει έξυπνα, μεγαλόστοχα και με προετοιμασία. Αδυνάτισμα δεν μπορεί να υπάρξει γιατί προφανώς δεν υπάρχει διάδοχο συναίσθημα, ακόμη και η βελτίωση της αισθητικής, η σεξουαλικότητα, η αρρενωπότητα, η ομορφιά,  δεν αρκεί να δώσει νόημα στη διαδικασία. Έτσι η δίαιτα λειτουργεί σαν την πυξίδα που όπου και αν την στρέψεις δείχνει πάντα το Βορρά. Όπου και αν είναι όπως και αν είναι τρέχει προς τη σιγουριά.
Το Σκαλί
   Το σκαλί που θα ενώσει τη θεραπεία η οποία σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό σημείο κόβεται στα δύο. Σαν ένα μεγάλο κενό πάνω σε μια μεγάλη γέφυρα που η μία της άκρη δεν ενώνεται με την άλλη. Δύσκολα οι θεραπευόμενοι περνούν απέναντι. Εδώ πρέπει να φτιαχτεί το σκαλί που θα ενώσει τη θεραπεία, την προηγούμενη μέρα με την επόμενη. Εδώ είναι που η επιστήμη μας πρέπει να βουτήξει σε πεδία και επιστήμες που δείχνουν να μην έχουν προφανή σχέση με το αδυνάτισμα. Έχουμε τονίσει και σε προηγούμενα άρθρα μας πως πρέπει να υπάρχουμε στην επόμενη μέρα μας για να μπορεί να υπάρχει αδυνάτισμα. Ένα χαώδες περιβάλλον, στόχοι που ποτέ δεν υλοποιούνται, έλλειψη οραμάτων, αναβλητικότητα, άνθρωποι που δεν μπορούν να μειώσουν την απόσταση μεταξύ της προσωπικότητας και της επίτευξης των στόχων τους, άνθρωποι που δεν τελειώνουν αυτό που ξεκινούν, άνθρωποι που δεν τοποθετούν τους εαυτούς τους μέσα στους στόχους τους, όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν όλο εκείνο το κοκτέιλ που κάνει τη θεραπεία να έχει πολύ κοντό όριο. Οι μετρήσεις μετά τις 6 εβδομάδες καταρρέουν και απεγνωσμένα η θεραπεία πάει να κρατηθεί από κάπου, αλλά δεν υπάρχει επόμενη μέρα και μετά από μερικούς μήνες όλα είναι παρελθόν. Αν μια θεραπεία κρατήσει τη ζωτικότητα της λίγο παραπάνω αυτό θα συμβεί επειδή μέχρι τις 6εβδομάδες έχει επιτευχθεί τέτοιο αποτέλεσμα που κρατάει 'δεμένο' το θεραπευόμενο απ' αυτό και του δίνει κάποια ψήγματα διάρκειας παραπάνω, αλλά δεν αλλάζει το τέλος.
Διάρκεια 
   Η διάρκεια είναι μια πολύ δύσκολη απόθεση και απαιτεί τρομερή εξάσκηση και 'πίνεται μόνο ζεστή'. Αυτό απαιτεί μια εσωτερική διαδικασία αέναης επιμόρφωσης, κατάργησης του χρόνου ως μέγεθος τέτοιο που να μας βιάζει και να μας πιέζει εντός του να προλάβουμε (ποιος ξέρει τι), ανάγκη να υπάρχουμε στην επόμενη μέρα μας ως καλύτεροι και βελτιωμένοι, η αθανασία της ανάγκης μας για ένα καλύτερο αύριο με εμάς μέσα, ανάγκη ανωτεροποίησης, μη συμβιβασμού με την ασημαντότητα, αναβάθμισης των στόχων, πρέπει να αλλάξουμε πλήρως το τρόπο με τον οποίο ο χρόνος λειτουργεί. Πρέπει οι δείκτες να δείχνουν μόνο τον εαυτό μας και ο χρόνος να κυλά με τέτοιο τρόπο που να μην μας ικανοποιεί το χθες που διαδέχεται ένα λίγο σήμερα και ένα αδηφάγο για βελτίωση αύριο. Αυτά όλα συνθέτουν το αδυνάτισμα του Αύριο και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα θα αναθεωρηθούν όλες αυτές οι 'στεγνές' γνώσεις που θέλουν τον άνθρωπο που θέλει να χάσει κιλά ένα 'πηγάδι αριθμών και θερμίδων'. Η εποχή που αφήνουμε πίσω μας και ήθελε τον άνθρωπο να αδυνατίζει μόνο επειδή θέλει να κάνει σεξ, να βρίσκει σύντροφο, να ντύνεται 'αδύνατα' για το γάμο του, να αδυνατίζει για το μαγιό του, για τη γυναίκα του, είδαμε ότι είναι λόγοι που ο ίδιος ο άνθρωπος τους αποβάλλει ως επιφανειακούς και λίγους. Μας έληξαν. Αν θες ν' αδυνατίσεις αναρωτήσου, θες να υπάρχεις στο αύριο σου; 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!