Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

Πόσες θερμίδες έχει το μέλλον σου;

  Φλεβάρης 2007 αρχικό βάρος 103κιλά και Σεπτέμβρης 2009 νεότερο βάρος 68κιλά. Μείωση βάρους κατά 35κιλά. Η κυρία μετά από 2,5χρόνια προσπάθειας κατάφερε να αλλάξει τόσο πολύ το βάρος της. Είναι ένας άλλος άνθρωπος. Τώρα μένει να σταθεροποιήσουμε το βάρος της και αυτό είναι εξίσου δύσκολο, αλλά λιγότερο παρεμβατικό απ' ότι η μείωση του βάρους. Προτείναμε στην θεραπευόμενη να αραιώσουμε τις συνεδρίες μας στην αρχή κάθε 14ημέρες και 6μήνες μετά στις 3 εβδομάδες. Η θεραπεία σιγά σιγά πρέπει να άρει την αρχική πίεση με τρόπο τέτοιο που να είναι κατ' αρχήν ανεκτός και έπειτα να οδηγήσει στην ανεξαρτητοποίηση του θεραπευόμενου. Πάντα ότι προτείνεται πρέπει να λαμβάνει υπόψιν του ότι ο θεραπευόμενος δεν πρέπει να ολισθήσει σε παλιές συμπεριφορές. Οι επιλογές και τα βήματα πρέπει να είναι χειρουργικά και άριστα σχεδιασμένα. Το πρώτο διάστημα μετά την μείωση του βάρους και της αλλαγής της συχνότητας των συνεδριών είναι το κρισιμότερο. Η αλλαγή από εβδομαδιαίες συνεδρίες σε 14ήμερες δημιουργεί 'μαύρες τρύπες' στη θεραπεία που χρίζει ερευνητικής μελέτης για να μπορέσουμε να εξηγήσουμε λεπτομερώς του τι συμβαίνει σε εκείνο το διάστημα. Η αλλαγή αυτή δημιουργεί ψυχολογικά φαινόμενα στη θεραπεία που είναι ιδιαίτερα πολύπλοκα και δυσερμήνευτα.
Οι πρώτοι 6 μήνες μετά το αδυνάτισμα 
    Οι πρώτοι 6μήνες και οι πλέον κρίσιμοι για την σταθεροποίηση του βάρους κύλισαν ομαλά και η θεραπευόμενη πήρε μισό κιλό, γεγονός ασήμαντο και εύκολα διαχειρίσιμο στη θεραπεία.  Η θεραπεία έχει γυρίσει σελίδα και δεν έχει καμία σχέση με το αδυνάτισμα. Άλλο ρόλο έχει τώρα ο ειδικός και άλλο ρόλο ο θεραπευόμενος. Η αλλαγή σελίδας κάνει κάποιες δυνάμεις που το αδυνάτισμα είχε 'σηκώσει' να είναι πλεόν ήρεμες και να μην δημιουργούν προβλήματα. Νέες δυνάμεις θα κάνουν την εμφάνιση τους που είναι ευκολότερα διαχειρίσιμες σε σχέση με τις άλλες. Ο δαίμονας που μπορεί να εμβολίσει τη θεραπεία και να την βγάλει εκτός γραμμής είναι ένας και ο σημαντικότερος, κακή ενημέρωση του θεραπευόμενου που όταν τελειώσει το αδυνάτισμα αισθάνεται παντοδύναμος και πανίσχυρος σε βαθμό τέτοιο που υποεκτιμώντας την ασθένεια του διακόπτει απότομα την θεραπεία του, αισθανόμενος ότι μπορεί να πετάξει από πανω του το θεραπευτικό πέπλο μη έχοντας πια καμία ανάγκη θεραπείας. Αισθάνεται ότι μπορεί να το διαχειριστεί μόνος του. Η ελλιπής ενημέρωση και η πεποίθηση ότι το αδυνάτισμα είναι 'φτάσαμε στα κιλά που θέλουμε και τέλος' σκοτώνει. Ο θεραπευόμενος αισθάνεται ότι τα στάδια σταθεροποίησης του βάρους είναι ασήμαντα και άχρηστα και δεν ασιθάνεται καμία ανάγκη να τα πραγματοποιήσει με τα γνωστά αποτελέσματα. Η πρωταγωνίστρια μας προχώρησε κανονικά στο στάδιο της σταθεροποίησης του βάρους και όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά. Το πρώτο και σημαντικότερο στάδιο έφυγε και έρχεται το επόμενο.
Συνεδρίες κάθε 21 ημέρες - Σταθεροποίηση Β' Στάδιο
   Η πρωταγωνίστρια 6μήνες μετά το πρώτο στάδιο σταθεροποίησης του βάρους, προχωρά 1 βήμα παρακάτω, συνεδρίες κάθε 3 εβδομάδες. Τα ζυγίσματα της είναι όλα σταθερά και δεν έχει πάρει σχεδόν καθόλου βάρος. Είναι 68,5κιλά 1 χρόνο μετά το τελευταίο κιλό που έχασε και η θεραπεία θέλει να πάει 1 βήμα παρακάτω, αλλά μην ξεγελιόμαστε το θηρίο είναι κάπου παρακάτω και περιμένει μισό εκατοστό άνοιγμα να μπει και τα διαλύσει όλα. Το επόμενο στάδιο είναι συνεδρίες 1 φορά το μήνα και η θεραπεία προχωρά όλο και πιο βαθιά στο πυρήνα της αποθεραπείας του αδυνατίσματος. Το βάρος και η πίεση που ασκεί πρέπει να χαλαρώσει σταδιακά. Συμφωνήσαμε ότι για άλλους 8μήνες οι συνεδρίες θα είναι μηνιαίες και μετά από κει θα δούμε τι θα διαδεχτεί την αποθεραπεία. 3 μήνες μετά το πέρας και του σταδίου αυτού το τηλέφωνο μου χτύπησε και η πρωταγωνίστρια μου γνωστοποίησε ότι αισθάνεται αρκετά ικανή να χειριστεί από εκεί και μετά τον εαυτό και την θεραπεία μόνη της. Είχαν περάσει σχεδόν 4,5χρόνια. Η απόφαση της ήταν σεβαστή και αφού την ευχαριστήσαμε για τη συνεργασία μας το τηλέφωνο έκλεισε με συναισθήματα που μάλλον δεν μπορούν να περιγραφούν.
Η Μεγάλη Απόφαση 
    Η 40χρονη πρωταγωνίστρια μας αφού τέλειωσε το αδυνάτισμα της θέσαμε τις παρακάτω κατευθύνσεις, οι οποίες βαραίνουν την ίδια και όχι τον ειδικό, απλά πρέπει να ξέρει τις επιτπώσεις της κάθε απόφασης που θα πάρει. Ο ειδικός μπορεί να ξέρει λόγω της εμπειρίας του πιθανά σενάρια, αλλά δεν μπορεί να ξέρει το μέλλον του καθενός. Έτσι μπορεί να προτείνει λύσεις και τις επιπτώσεις τους, αλλά καθολικά σενάρια δεν μπορεί να ξέρει. Με το πέρας του αδυνατίσματος είχε γίνει η εξής συζήτηση με την 40χρονη. 'Κάποια στιγμή θα βρεθούμε μπροστά στην εξής απόφαση, α)μετά και το τέλος των 2χρόνων σταθεροποίησης μπορείς να διακόψεις τις συνεδρίες δοκιμάζοντας τη μέθοδο της απόλυτης ανεξαρτητοποίησης χωρίς συνεδρίες με πολύ πιθανό το σενάριο να ξαναπάρεις βάρος, οι πιθανότητες να πάρεις είναι 85% και να μην πάρεις 15% β)συνεδρίες ανά 4 ή 6 εβδομάδες μόνιμα χωρίς διακοπή'. Ο θεραπευόμενος όταν βρίσκεται στο σημείο να έχει χάσει 33κιλά και για 2,5 χρόνια μετά τα διατηρεί αισθάνεται δυνατός και σίγουρος, πολλές φορές πιο πολύ απ' όσο χρειάζεται. Το μέλλον του το φαντάζεται ως εικόνα όπως είναι σήμερα, αλλά πόσο καλά ειδικός και θεραπευόμενος γνωρίζουν το πόσο δύσκολη είναι αυτή η ασθένεια; Τα όρια της, έχουμε πει πολλές φόρες, δεν τα ξέρουμε και αν υπάρχει έστω και μισή πιθανότητα να ξαναπάρει πίσω τα κιλά θα προχωρήσει στη λύση Β' χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλά το σαράκι του 'βαρέθηκα κάποιος να με παρακολουθεί', είναι συνεχώς μπροστά σε έναν άνθρωπο που για 4,5χρόνια είναι σε μιας μορφής επιτήρησης. Αφού ξέρει τις επιπτώσεις μπορεί να διαλέξει ο ίδιος τι θέλει γνωρίζοντας ότι η απόφαση του θα είναι μια απόφαση ζωής. Θα μάθει μετά αν η απόφαση που πήρε είναι η σωστή ή όχι. Θα πετάξει από πάνω του το σαράκι της επιτήρησης, αλλά αν ξαναπάρει βάρος; Τι θα διάλεγε αν ήξερε το μέλλον του 5χρόνια μετά; Δύσκολες αποφάσεις για όλους. Το 2011 οι συνεδρίες διακόπηκαν. Το τηλέφωνο προς το τέλος του Αυγούστου 2017 ξαναχτύπησε και η 47χρονη με πολύ μεγάλη χαρά που ξαναμιλούσαμε μου ζήτησε να ξεκινήσει θεραπεία αδυνατίσματος, νεότερο βάρος 109κιλά. Το σαράκι έφυγε, η Παχυσαρκία νίκησε.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!