Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017

Οι 4 λόγοι που πάμε στο Διαιτολόγο

Σύνταγμα
  Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι που επισκέπτονται ένα διαιτολόγο δεν θέλουν να χάσουν κιλά, έτσι εναπόκειται στον ειδικό η αναζήτηση μέσα στη θεραπεία αυτού του ρόλου. Είναι λάθος να πιστεύει ότι ένας άνθρωπος που επισκέπτεται το διαιτολόγο, ξέρει τι θέλει, είναι αποφασιμένος και ξέρει το στόχο του. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν ισχύει. Το θέλω να αδυνατίσω είναι ένας ρόλος που η θεραπεία θα τον γεννήσει. Αυτός ο ρόλος πριν δεν υπάρχει και δεν είναι και καθόλου εύκολο και η ίδια η θεραπεία να τον δημιουργήσει. Στο σημερινό μας άρθρο θα κάνουμε λόγο γιατί ένας άνθρωπος που μας επισκέπτεται δεν θέλει πραγματικά να χάσει βάρος αλλά κάτι άλλο. Είναι ίσως πάνω από 1 πράγμα αυτά που θέλει να πετύχει μέσω της θεραπείας και σήμερα θα σας αναφέρουμε κάτι που σε κανένα προηγούμενο μας άρθρο δεν έχουμε αναφέρει.
Αδυνάτισμα - Λόγος 1ος 
     Ο πιο οξύς, ενεργητικός και ικανός να μετακινήσει βουνά λόγος, είναι οι ενοχές. Ενοχές μετά από γιορτές, διακοπές, αργίες, ενοχές για το μαγιό, για το γάμο, για τα βαφτίσια, για το φόρεμα, για το επαγγελματικό ραντεβού, για το σεξ, ενοχές ανεπάρκειας. Ο λόγος που κινητοποιεί βουνά. αλλά διαρκεί όσο καίει ένα σπίρτο. Έρχονται στο διαιτολόγο επειδή έχουν πολλές ενοχές και φυσικά το αδυνάτισμα κρατάει όσο οι ενοχές, 6εβδομάδες. Τώρα μετά τις γιορτές γίνεται πόλεμος λόγω ενοχών.  Το αδυνάτισμα κρατάει όσο οι ενοχές και ούτε λεπτό παραπάνω και ο διαιτολόγος το βλέπει αυτό μέσα από το αποτέλεσμα. Τις περισσότερες φορές υπάρχει ικανοποιητικό αποτέλεσμα, αλλά δεν αποτελεί ποτέ κίνητρο για συνέχεια. Μετά τις ενοχές δεν υπάρχει ρόλος, οπότε ξανά στο κόσμο μας.
Λόγος 2ος 
    Ο δεύτερος λόγος είναι για να μπει σε μια σιωπηρή διαπραγμάτευση με τον ειδικό πως δεν θα αλλάξει τίποτα απ' τη ζωή του. Εδώ ανήκουν οι άνθρωποι που συνήθως λένε 'μα έκανα ότι μου είπες αλλά δεν έχασα κάτι άλλο φταίει'. Στην αρχή ξεκινάει με ένα σχετικό αδυνάτισμα για 2-3εβδομάδες και μετά η ζυγαριά δεν ξεκολλάει ποτέ. Ο θεραπευόμενος μόλις οικειοποιηθεί το περιβάλλον και τον ειδικό αρχίζει να φέρνει τον κόσμο του στη θεραπεία και τον βάζει πάνω στο τραπέζι και μας λέει 'εγώ δεν θα αλλάξω βρες τώρα εσύ το τρόπο πως θα χάσω κιλά'. Αυτό γίνεται γιατί η θεραπεία χρησιμοποιείται ως τροχοπέδη για να απορριφθεί η θεραπεία αλλά μέσα απ' τον κόσμο της ίδιας της θεραπείας. Είναι ένας πανέξυπνος τρόπος που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να πείθουν τον εαυτό τους μέσα στα χρόνια γιατί είναι παχύσαρκοι. Το κάνουν μέσα απ' το κανάλι της ίδιας της θεραπείας, δηλαδή λέει 'εγώ πήγα, έκανα ότι μου είπαν, δεν έχασα και έφυγα τα λεφτά μου θα πετάω'. Έτσι χτίζουν ένα άλλοθι που μπορούν να το χρησιμοποιούν για χρόνια για τον εαυτό τους αλλά και τους οικείους. Όλο αυτό φυσικά είναι ένα πελώριο ψέμα.
Λόγος 3ος 
    Ο τρίτος λόγος είναι για να μην ξεφύγει. Να μην πάρει βάρος δηλαδή ή να παραμείνει ως είναι. Είναι σαν να λέμε πάμε το αυτοκίνητο στο συνεργείο για να παραμείνει χαλασμένο. Είναι οι άνθρωποι που να χάσουν κιλά δεν θέλουν, αλλά δεν θέλουν να πάρουν κιόλας. Θέλουν να παραμείνουν σταθεροί σε κιλά, αλλά δεν θέλουν να θεραπευτούν. Είναι μια ανάγκη που έχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν γνωρίζουν πως λειτουργεί η ασθένεια τους. Αν κατεβαίνεις στο γήπεδο για την ισοπαλία τρως 5 γκολ, έτσι λένε οι προπονητές. Όταν πας στον ειδικό για να μην πάρεις βάρος η ζυγαριά όχι μόνο σταθερή δεν μένει αλλά καλπάζει προς τα πάνω και στο τέλος πας σπίτι σου χαμένος απ' όλες τις πλευρές. Η ανάγκη αυτή προκύπτει γιατί οι άνθρωποι ούτε πολλά πράγματα θέλουν να αλλάξουν απ' τη καθημερινότητα, ούτε και μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους μετά από 2 και 3 χρόνια 20κιλά περισσότερο. Τελικά το απευκταίο σενάριο γινεται πραγματικότητα.
Λόγος 4ος 
    Ο τέταρτος λόγος είναι το χτίσιμο της άρνησης. Ο ειδικός χρησιμοποιείται για να μπορέσει να χτίσει ο θεραπευόμενος την άρνηση που του χρειάζεται τόσο πολύ για να δικαιολογήσει τα κιλά του. Υπάρχει μια κατηγορία ανθρώπων που πηγαίνουν στο διαιτολόγο για να τελειώσουν το έργο που έχουν ξεκινήσει μέσα τους να δημιουργούν και αυτό είναι η απόλυτη άρνηση του να θεραπευτούν. Ο τρόπος που συνήθως χρησιμοποιούν είναι να δημιουργούν ένα τεχνητό περιβάλλον ανωτερότητας του θεραπευόμενου (εξυπνάδα, μόρφωση, χρήματα)  σε σχέση με τον ειδικό για να χτίσουν καλά και αεροστεγώς τον κόσμο της ασθένειας τους και να μην χρειαστεί ποτέ να τον βάλουν σε διαπραγμάτευση. Δύσκολα αλλάζουν ειδικούς ή διαλέγουν αυτούς που μπορούν να χειριστούν και όχι φυσικά για λόγους θεραπείας αλλά για λόγους μη θεραπείας. Εδώ ισχύει το αντίθετο όπως και στην προηγούμενη κατηγορία, προσπάθουν να ενισχύσουν την ασθένεια τους μέσω της οδού της θεραπείας. Χρησιμοποιούν την οδό της ίδιας της ασθένειας τους για να παραμείνουν άρρωστοι. Σε 8 περίπου συνεδρίες έχουν χτίσει την άρνηση που θέλουν και έχουν νικήσει στη 'μάχη' εκείνη που ο ειδικός δεν γνωρίζει ότι διεξάγεται. Μια μάχη που λέει 'πως εσύ να μπορέσεις να με βοηθήσεις όταν είσαι κατώτερος μου'.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!