Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου 2017

Αρκούν 10χρόνια να χάσεις κιλά;

Άγιος Συμεών Αναφιώτικα 1917
  Μερικές φορές αισθάνομαι ότι ζω σε ένα όνειρο που δεν μπορεί οπου να ναι θα ξυπνήσω. Θυμάμαι κάποτε είχα διαβάσει τα 3 μεγαλύτερα έργα του Νίτσε και εκεί για πρώτη φορά διάβασα τον όρο 'Αιώνια Επιστροφή' μια φράση τελικά που ενώ για λίγο ξέχασα, αυτή δεν με ξεχασε ποτέ. Την έβρισκα μπροστά μου ξανά και ξανά παντού, τελικά δεν είναι απλά μια φράση αλλά ζωή ολόκληρη. Ο μεγάλος φιλόσοφος φύτεψε μεσα σε αυτή τη φράση λίγο απ' τη δήθεν μαγεία της ζωής των ανθρώπων. Αφορμή για το σημερινό άρθρο μας αποτελεί κάτι που μου συνέβει πριν μερικές εβδομάδες και μου προκάλεσε εντύπωση με τον τρόπο που έγινε και με την επαναληψιμότητα του στο χρόνο.  
10 Χρόνια μετά
    Ήταν 25 Νοεμβρίου 2007 και μας επισκέπτεται μια κυρία περίπου 35 χρονών γιατί ήθελε να χάσει βάρος. Η κυρία ζύγιζε 61,2κιλά και ο λόγος που ήθελε να χάσει κιλά ήταν γιατί είχε πάρει περίπου 15κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και επειδή είχε σοβαρά μυοσκελετικά προβλήματα έπρεπε να διατηρεί το βάρος της κάτω από 55κιλά. Κάναμε μια ολόκληρη κουβέντα, μου άφησε την εντύπωση ότι ήθελε πολύ να χάσει βάρος και θα έκανε μια σοβαρή προσπάθεια. Όπως κάνω πάντα έτσι και στην κυρία της είπα για να επιβεβαιώσουμε ότι θες να το κάνεις θα με πάρεις εσύ τηλέφωνο να κανονίσουμε ώρες και μέρες γιατί μπορεί να μην σαν κάνω ή να μην σας αρέσει η φάτσα μου ή η τεχνική μου. Δεν με πήρε κανένα τηλέφωνο και η ιστορία έμεινε σε εκείνη την κουβέντα τότε. Νοέμβρης 2017 με παίρνει μια κυρία τηλέφωνο να κανονίσουμε να τα πούμε όσο συντομότερα γίνεται, συνάδελφος μιας άλλης κυρίας που την παρακολουθούσα, 1η Δεκεμβρίου ορίστηκε νεότερη ημερομηνία συνάντησης. Η συνάντηση μας με έκανε φυσιογνωμικά να θυμηθώ μια κυρία που τα είχαμε πει πριν πολλά χρόνια αλλά δεν μπορούσα να θυμηθώ λεπτομέρειες. Ανοίγοντας το αρχείο μου και λέγοντας μου το όνομα της βρήκα αμέσως τη συνάντηση και τις σημειώσεις μου πριν 10χρόνια, αμέσως τη θυμήθηκα χωρίς να αναφέρω τίποτα. Την ρώτησα το ιστορικό της και μου είπε ότι έχει κάνει πολλές φορές δίαιτα και πριν 1,5 χρόνο ήταν η τελευταία, είχε χάσει 10κιλά τα οποία πήρε και πάλι. Το σημερινό της βάρος ήταν 74κιλά. 25 Νοεμβρίου 2007 ζύγιζε 61 κιλά και 10χρόνια μετά ζύγιζε 74κιλά. Μετά από συζήτηση περίπου 45λεπτών μου άφησε και πάλι την εντύπωση ότι θα κάνουμε μια καλή συνεργασία και μου τόνισε ότι θέλει πολύ να πραγματοποιήσει το στάδιο της σταθεροποίησης του βάρους ολοκληρωμένα. Φυσικά έκανα αυτό που έκανα και 10χρόνια πριν, 'θα με πάρετε τηλέφωνο εσείς να κανονίσουμε ώρες και μέρες για να σας αφήσω το περιθώριο να με απορρίψετε'. Καμία σπουδή και καμία αγωνία για ορισμό νέου ραντεβού κατευθείαν με το τέλος της συνεδρίας. Αντιεπαγγελματικό θα έλεγε κάποιος, κάτι που προσωπικά δεν με αφορά. Όπως και την πρώτη φορά η συνεργασία μας δεν προχώρησε ποτέ και το ραντεβού μας απλά έμεινε σε εκείνη την πρώτη συνεδρία, δεν μας ξαναπήρε τηλέφωνο.
Διαπιστώσεις
   1)H τότε 35χρονη και νυν 45χρονη είναι 13κιλά περισσότερο απ' ότι τότε που θεωρούσε ότι απο 61 πρέπει να φτάσει τουλάχιστον 55κιλά. Ο χρόνος και οι δίαιτες δεν την φέρθηκαν καλά και ανήκει στην πολύ μεγάλη κατηγορία των ανθρώπων που τελικά ότι και αν κάνουν όπως και αν είναι στην πορεία των χρόνων παχαίνουν. Δηλαδή τώρα που η ηλικία της ανεβαίνει και οι αντοχές πέφτουν πόσο θα ανέβει το βάρος; 10κιλά τη δεκαετία ή 1,3κιλά το χρόνο ή περισσότερο; Ο χρόνος τελικά δείχνει και μια αλήθεια, ότι κινούμαστε γύρω απ' την ουρά μας. Κάτι πρέπει να κάνουμε, το παλιό μοντέλο πέθανε και μαζί του εκπαιδεύσαμε και ένα κόσμο θερμιδο-εξαρτώμενο.
2) Επιλέγει πάλι την ίδια περίοδο με τότε να ξεκινήσει θεραπεία λίγο πριν τις γιορτές, γιατί το σημείο εκείνο συνδυάζει 2 πράγματα, την νηστεία των γιορτών και το φόβο ότι αν έρθουν οι γιορτές και δεν είναι σε πρόγραμμα θα πάρει βάρος. Αυτό σημαίναι ότι πολλά πράγματα δεν άλλαξαν σε σχέση με τότε. Η περιβόητη εκπαίδευση πάνω σε γνωσιακά σημεία πάνω στο βάρος δεν έγινε ή αν έγινε ήταν ελλιπής. Άρα πάλι στα ίδια. Αυτό είναι και ένα καλό μάθημα που πήραμε απ' το Νίτσε, ότι αν αφεθείς στο χρόνο χωρίς να εργαστείς με τον εαυτό σου ή να δουλέψεις με σωστούς ειδικούς θα πας και θα κάνεις τα ίδια πράγματα με φοβερή ακρίβεια και φοβερή αναποτελεσματικότητα. Για να ξεφύγεις και να πηδήξεις πάνω απ' το χρόνο αυτό απαιτεί εργασία προσωπική και πολύ ψάξιμο. Τίποτε σε αυτή την ζωή δεν χαρίζεται και ειδκά ότι έχει να κάνει με την υγεία μας.
3)Μια διαπίστωση που κάνουμε είναι μια τεράστια αναποφασιστικότητα με το ποιος ειδικός της κάνει και ποιος όχι. Τελικά μου κάνει εκείνη η μέθοδος ή κάποια άλλη, τελικά από τι πάσχω τι πρέπει να κάνω; Ποιον να απορρίψω και ποιον να δεχθώ; Αλλά το πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι επειδή η συνάδελφος της είχε χάσει κιλά αποτέλεσε για εκείνη μια ισχυρή αφορμή να πάει σε έναν ειδικό που στο παρελθόν είχε απορρίψει (εμένα), για να δει ότι τελικά η τεχνική του δεν της κάνει και να τον ξανααπορρίψει, αλλά από τη δύναμη της εικόνας δεν μπόρεσε να ξεφύγει. Η δύναμη της εικόνας σε εγκλωβίζει μέσα σε καταστάσεις που σε άλλους μπορεί να είναι θεραπευτικές και σε άλλους όχι.
4)Απ' τη στιγμή που θα μπεις στο γαιτανάκι της δίαιτας κάθε χρόνο θα βγαίνεις και πιο χαμένος αν δεν εκπαιδευτείς κατάλληλα. Το περιστατικό παραπάνω είναι ένα τρανό παράδειγμα 'κάνε μια δίαιτα να παχύνεις' . Οι δίαιτες στην δική της περίπτωση αποτελούν έναν παράδρομο που θα φύγει λίγο θα προχωρήσει μέχρι να ξαναμπεί και πάλι στον κεντρικό δρόμο. Ο κεντρικός δρόμος είναι οι συμπεριφορές μας και οι δομές της προσωπικότητας μας, που είναι άριστα εκπαιδευμένες και έτοιμες να ανεβάσουν τη ζυγαριά, χωρίς αυτό το παιχνιδάκι να δείχνει έλεος και χωρίς να δείχνει ότι επειδή ο χρόνος περνάει θα είμαστε ωριμότεροι, πιο ενημερωμένοι και πιο αποτελεσματικοί. Τελικά αποδεικνύεται ότι ο χρόνος κυλάει ίδια με χθες χωρίς εκπλήξεις και χωρίς να έχουμε να περιμένουμε κάτι αν δεν παρέμβουμε εμείς πάνω σε αυτόν. Αυτό απαιτεί θάρρος και εκπαίδευση. Θα ήθελα πολύ να ξαναδώ την παραπάνω κυρία και μετά από 10χρόνια και είμαι περίεργος να δω το βάρος που θα έχει τότε. Σας υπόσχομαι αν συμβεί να είμαι εδώ να σας γράψω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!