Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

Τι είναι η Γκρελίνη;

   Η Γκρελίνη(λενομορελίνη) είναι ένα πεπτίδιο που αποτελείται από 28αμινοξέα και παράγεται κυρίως στο στομάχι(60%) και στο λεπτό έντερο(25%). Ανακαλύφθηκε από Ιάπωνες επιστήμονες το 1999 μέσω του υποδοχέα της, σε στομάχι αρουραίων. Το όνομα της το πήρε από την λέξη ghre που σημαίνει 'αύξηση' και το relin που σημαίνει έκκριση. Η Γκρελίνη διεγείρει την έκκριση της αυξητικής ορμόνης και δίνει σήμα στο εγκέφαλο μας για ρύθμιση της όρεξης. Έχει σημαντική δράση πάνω στην ασθένεια της Παχυσαρκίας καθώς έχει βρεθεί ότι δρα στην πρόσληψη τροφής και στο μεταβολισμό της γλυκόζης. Ένα άδειο στομάχι διεγείρει την έκκριση γκρελίνης και μεταφοράς εντολών στον εγκέφαλο αισθημάτων πείνας. Ένα γεμάτο στομάχι κρατά σε χαμηλά επίπεδα την Γκρελίνη. Τα πειράματα που έγιναν σε ποντίκια έδειξαν ότι χορήγηση Γκρελίνης, αύξησαν σημαντικά το βάρος ποντικιών. 
Γκρελίνη και Δίαιτα 
   Έχει βρεθεί ότι μειωμένη πρόσληψη τροφής εκτός από μείωση του βασικού μεταβολισμού, αυξάνει τα επίπεδα της Γκρελίνης, γιατί αυξάνει το αίσθημα της πείνας. Η δίαιτα είναι μια τέτοια περίπτωση αύξησης των επιπέδων Γκρελίνης και μιας διαρκούς πείνας. Έρευνες στο παρελθόν έδειξαν ότι άνθρωποι που έκαναν δίαιτα για 6 μήνες είχαν υψηλά επίπεδα Γκρελίνης κατά 24% σε μείωση βάρους περίπου 20%. Μέσω της Γκρελίνης μάθαμε και το μηχανισμό ανταμοιβής της τροφής στον εγκέφαλο. Επειδή δηλαδή ο εγκέφαλος συνδυάζει το φαγητό με την ευχαρίστηση το αίσθημα της πείνας υποχωρεί. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί μας κάνει να καταλαβαίνουμε ότι η πείνα και ο κορεσμός δεν είναι υπόθεση ποσότητας τροφής στο στομάχι, αλλά στην ποσότητα 'σήματος ευχαρίστησης' απ' τον εγκέφαλο. Κοινώς χορταίνουμε με τον εγκέφαλο όχι με το στομάχι. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι ότι σε πειράματα βρέθηκε ότι ο εγκέφαλος μας δεν χορταίνει απλά και μόνο με την ποσότητα τροφής, αλλά και με τις τροφές εκείνες που μας αρέσουν. Η έρευνα έδειξε ότι τα άτομα όταν κατανάλωναν τροφές που τους άρεσαν, η Γκρελίνη μειωνόταν ενώ όταν έτρωγαν τροφές που δεν τους άρεσαν η Γκρελίνη αυξανόταν. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι το σύστημα κορεσμού, ευχαρίστησης είναι κάτι που δεν αφορά μόνο το σώμα αλλά και πράγματα έξω απ' αυτό. Με συνθήκες στη ζωή μας που σχετίζονται με την ευτυχία και της ευχαρίστηση. 
Γκρελίνη και Λεπτίνη
Η παραγωγή της Γκρελίνης είναι σε διπλάσια επίπεδα λίγο πριν το φαγητό και πέφτουν στο μισό 1ώρα μετά το φαγητό, αλλά επηρεάζεται και από ορμονικούς και διατροφικούς παράγοντες. Η Λεπτίνη καταστέλλει την παραγωγή Γκρελίνης, αλλά αυτό το σύστημα φαίνεται ότι σε ανθρώπους παχύσαρκους δεν δουλεύει σωστά. Υπό φυσιολογικές συνθήκες όταν τα επίπεδα λίπους ανεβαίνουν η Γκρελίνη πέφτει, αλλά αυτό θα σήμαινε ότι κανείς δεν θα έπαιρνε κιλά, αυτό φυσικά δεν συμβαίνει. Τα αίτια της Παχυσαρκίας είναι πολύ βαθύτερα και χρίζουν μεγάλης μελέτης. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!