Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2017

Τι είναι η γλιαδίνη;

   Η γλιαδίνη είναι η πρωτείνη που τη συναντούμε κυρίως στο σιτάρι, αλλά υπάρχει σε κριθάρι, σίκαλη, βρώμη και ευθύνεται για το σύνολο των προβλημάτων δυσανεξίας στη γλουτένη. Πολλοί άνθρωποι που καταναλώνουν γλιαδίνη παρουσιάζουν φλεγμονώδεις αντιδράσεις λόγω της δράσης του ενζύμου τρανσγλουταμινάσης στη γλιαδίνη, με αποτέλεσμα βλάβες στο έντερο και κυρίως στις εντερικές λάχνες που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση θρεπτικών συστιατικών. Με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, κυρίως μέταλλα και υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Η γλιαδίνη είναι το σημαντικότερο αλλεργιογόνο στο σιτάρι μετά την αλβουμίνη και σφαιρίνη. Η Ωμέγα 5 γλιαδίνη ευθύνεται για την αναφυλαξία στους ενήλικες. Η γλιαδίνη είναι η κύρια αιτία της νόσου κοιλιοκάκης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!