Δευτέρα, 6 Νοεμβρίου 2017

Ζεις για να παχαίνεις

   Στο σημερινό μας άρθρο θα κάνουμε ένα υποθετικό σενάριο και θα το αναλύσουμε. Στο επίκεντρο θα βάλουμε τις ημέρες εκείνες που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να ξεφύγουμε με το φαγητό. Οι άνθρωποι διαμαρτύρονται ότι όλες τις ημέρες τα πάνε καλά, αλλά αρκούν μία ή δύο ημέρες να τα πάνε χάλια και να χαλάσουν το πρόγραμμα.. Το Σάββατο και η Κυριακή είναι ημέρες οι οποίες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να κάνουμε υπερφαγικά επεισόδια. Το σενάριο που θα αναλύσουμε παρακάτω είναι, αν δεν υπήρχαν ή αν καταργούντουσαν ή αν το πρόγραμμα μας ήταν εντελώς διαφορετικό, οι πιθανότητες να παχύνουμε ή να χαλάσουμε το πρόγραμμα μας θα ήταν μικρότερες; Η ανάλυση της εκδοχής αυτής γνωρίζουμε ότι δεν θα γίνει ποτέ, αλλά είναι ενδιαφέρον να δούμε πως λειτουργούμε κάτω υπό αυτές τις συνθήκες και τα βασικά σημεία της ασθένειας έτσι όπως παρασιτεί μέσα στην καθημερινότητα μας.
Μια εβδομάδα χωρίς Σάββατο
Στο Σάββατο πάμε και τοποθετούμε συναισθήματα ψυχαγωγίας, χαράς και ξεγνοιασιάς, αλλά κυρίως τοποθετούμε συναισθήματα αποσυμπίεσης της εβδομάδας. Το Σαββατοκύριακο εκτονώνουμε  την πίεση της εβδομάδας και είναι ημέρες τις οποίες πετάμε από πάνω μας κάθε πίεση που μας ασκεί το ωράριο της εργασίας και της ζωής μας. Ημέρες ελευθερίας. Τι θα γινόταν όμως αν δεν υπήρχε το Σάββατο ή αν απλά η εβδομάδα είχε 6 ημέρες, το πρόγραμμα δίαιτας θα πήγαινε καλύτερα; Η απάντηση είναι όχι δεν θα ήταν τα πράγματα καλύτερα, γιατί είμαστε προγραμματισμένοι να ψάχνουμε ημέρες για να φυτεύουμε της εκτόνωση της εβδομάδας μας. Αν απαλειφόταν με κάποιο μαγικό τρόπο το Σάββατο, θα παίρναμε την αποσυμπίεση από την ημέρα εκείνη και θα την φυτεύαμε κάπου αλλού και με πολύ πιο φουσκωμένο τρόπο. Ο άνθρωπος είναι σχεδιασμένος να ανοίγει μια τρύπα στο χρόνο και να φυτεύει εκεί χαρά, ψυχαγωγία και αποσυμπίεση. Αν του παίρναμε την ημέρα που μέσα της τοποθετεί τόσα πολλά θα άνοιγε μια νέα τρύπα για να τα τοποθετήσει. Οι άνθρωποι που εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα διατροφής, δεν είναι το Σάββατο που τους χαλάει τη δίαιτα, αλλά το ότι το Σάββατο είναι μια ανθρώπινη εφεύρεση αποσυμπίεσης της εβδομάδας. Το τι θα έρθει απ' τις καθημερινές στο Σάββατο ως ποσότητα ενέργειας θα εξαρτηθεί απ' το πόσο μεγάλο ή μεγάλα θα είναι τα υπερφαγικά επεισόδια. Θα ήταν χρήσιμο να κάναμε μα έρευνα η οποία να ανέλυε το πρόγραμμα των ανθρώπων που ακολουθούσαν κάποτε αυτό που λέμε Μεσογειακή Διατροφή και να αναλύαμε το παράγοντα πρόγραμμα, εργασία, καθημερινές, Σαββατοκύριακο για να μπορέσουμε να δούμε πόση πίεση έφερνε ο άνθρωπος τότε και σήμερα απ' τις καθημερινές το Σαββατοκύριακο, τα συμπεράσματα θα ήταν σίγουρα εντυπωσιακά.
Το Βασικό Πρόβλημα
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον άνθρωπο του σήμερα είναι ότι η θεραπεία για να μειώσει το βάρος του πάει και κάθεται πάνω σε έναν μηχανισμό που ενώ εκπαιδεύει τον άνθρωπο να παχαίνει, αυτός ψάχνει να βρει τρόπο πως θα αδυνατίσει.  Είμαστε προγραμματισμένοι να συσσωρεύουμε λίπος ή αν το θέλετε διαφορετικά κάνουμε μεγάλο αγώνα να παχύνουμε.Όποιοι μηχανισμοί και αν έρθουν να κάτσουν πάνω στο ήδη υπάρχον πρόγραμμα του πρωταγωνιστή, απλά όταν θα φύγουν θα αφήσουν και πάλι τον άνθρωπο να κάνει αυτό που ήξερε και πριν να κάνει, να ζει για να παχαίνει. Αυτό είναι ένα σύγχρονο πρόβλημα για τον άνθρωπο των δυτικών κοινωνιών, αλλά θα είναι και πολύ μεγάλο πρόβλημα και για τον άνθρωπο που ανεβάζει τα εισοδήματα του σε κράτη που μέχρι πρότινος ήταν φτωχά. Βρισκόμαστε μπροστά σε τεράστιες αλλαγές και σε θηριώδη προβλήματα. Το πρόβλημα που κάποιοι πιστεύουν ότι είναι μια αποκλίνουσα συμπεριφορά που τρώει πολύ μεγάλες ποσότητες φαγητού και παχαίνει είναι λάθος, στον σύγχρονο άνθρωπο η φυσιολογική συμπεριφορά είναι που παχαίνει και ο γρίφος είναι πολύ δύσκολο να λυθεί. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι κατά βάση Μαθηματικός, πάμε να χωρέσουμε το Σαββατοκύριακο τα 500πράγματα που μαζέψαμε τις καθημερινές, ενώ αυτό χωράει μόνο 50. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!