Σάββατο, 4 Νοεμβρίου 2017

Υψηλή Πίεση και Τυραμίνη

  H πρόσληψη απ' τον εγκέφαλο 2 αρωματικών αμινοξέων, της τρυπτοφάνης και της τυροσίνης είναι σημαντική για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών και κάποιων ορμονών.
α)Η τρυπτοφάνη χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της ορμόνης μελατονίνης και του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη
β)Η τυροσίνη χρησιμοποιείται για τη σύνθεση της ντοπαμίνης, της νορεπινεφρίνης και επινεφρίνης που ονομάζονται κατεχολαμίνες
   Οι νευροδιαβιβαστές αποθηκεύονται στην νευρική απόληξη μέχρι την εμφάνιση κάποιου διεγέρτη που θα τους απελευθερώσει. Μετά τη δράση τους στις κυτταρικές μεμβράνες οι νευροδιαβιβαστές απενεργοποιούνται. Ο πιο γρήγορος τρόπος απενεργοποίησης είναι η πρόσληψη του νευροδιαβιβαστή από γειτονικά κύτταρα όπου η μιτοχονδριακή μονοαμινοξειδάση απομακρύνει την αμινομάδα. Οι κατεχολαμίνες και η σεροτονίνη μπορούν να απενεργοποιηθούν απ' την μονοαμινοξειδάση.
 Τρόφιμα πλούσια σε Τυραμίνη
Υπάρχουν τρόφιμα πλούσια σε τυραμίνη όπως τυριά (cheddar, camermbert, stilton, boursalt), η μαγιά, η ζύμη ζυθοποιίας. Τα παστά ή καπνιστά ψάρια όπως βακαλάος, ρέγγα, όπως επίσης και λουκάνικο, σαλάμι, κορνμπιφ, μορταδέλα, έχουν υψηλά ποσά τυραμίνης. Μέτριες ποσότητες τυραμίνης θα συναντήσουμε σε προιόντα κρέατος, που χρησιμοποιούνται για να κάνουν το κρέας τρυφερό, το κόκκινο κρασί, και τυριά όπως το μπλέ τυρί, το brick, το Brie, η γραβιέρα, η μοτσαρέλλα, η παρμεζάνα, το ρομάνο και το ροκφόρ. Τα κουκιά, η φάβα, η σοκολάτα, ο καφές και το συκώτι και κάποια φρούτα έχουν υψηλά ποσά τυραμίνης. Η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε τυραμίνη δημιουργεί πρόβλημα σε ανθρώπους που λαμβάνουν αγωγή με αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης (αντικαταθλιπτικά, αντιυπερτασικά, και κάποιος καρκίνους). Οι αναστολείς της μονοαμινοξειδάσης εμποδίζουν το ένζυμο αυτό να καταβολίσει τις αμίνες της διατροφής, όσο και τις κατεχολαμίνες. Οι ασθενείς που λαμβάνουν αναστολείς μονοαμινοξειδάσης δεν πρέπει να λαμβάνουν τροφές που είναι πλούσιες σαε τυραμίνη. Η υψηλή κατανάλωση τυραμίνης και σε συνδυασμό με την επινεφρίνη που παράγεται μπορεί να οδηγήσει σε υπεροβολική αγγειοσύσπαση και κρίσης υπέρτασης.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!