Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017

Μια δικιά μου δίαιτα

Joan Miro
  Στο σημερινό μας άρθρο θα αναπτύξουμε ένα αγαπημένο κεφάλαιο μας το 'πόσο δίαιτα μπορεί να χωνέψει ένας άνθρωπος'. Τι εννοούμε όταν λέμε 'η δίαιτα είναι σχεδιασμένη πάνω σου'; Τι εννοούμε όταν λέμε εξατομικευμένες δίαιτες και θεραπείες; Πόση δίαιτα μπορεί να κάνει κάθε άνθρωπος; Μπορεί ένας άνθρωπος να φτάσει σε ένα βάρος που είχε 20 χρόνια πίσω; Θα αναλύσουμε το κομμάτι του πόσο δίαιτα ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο και αν τελικά μας ρωτήσει ένας πελάτης μας 'τι δίαιτα ταιριάζει σε μένα', τι θα του απαντήσουμε;
Πόση Δίαιτα χρειάζομαι;
    Οι άνθρωποι αφού έφυγαν απ' την εποχή 'δώσε μου την δίαιτα που έκανες και έχασες τα κιλά', πήγαν στην εποχή 'εσύ χρειάζεσαι μια δίαιτα ανάλογα με τα κιλά σου'. Η αλήθεια είναι ότι όταν λέμε πρέπει να σχεδιαστεί μια δίαιτα στα μέτρα σου, ο διαιτολόγος εννοεί μια δίαιτα ανάλογα με το ύψος, το βάρος, την ηλικία, τις προτιμήσεις σου και την καθημερινότητα σου. Αυτό είναι μια εξατομικευμένη δίαιτα που θερμιδικά ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του θεραπευόμενου. Αυτό είναι η μία πλευρά σχεδιασμού μιας θεραπείας και κατά την άποψη μου η λιγότερο σημαντική, η άλλη πλευρά σχεδιασμού μιας εξατομικευμένης θεραπείας περιλαμβάνει τα εξής: α)πόσες δίαιτες έχει κάνει στο παρελθόν, που σημαίνει πόσος ισχυρός θα είναι ο μηχανισμός αντίστασης στη νέα θεραπεία και επίσης τι είδους δίαιτες ήταν β)πόσα κιλά είχε χάσει σε κάθε θεραπεία, για να ανακαλύψουμε συναισθηματικούς δεσμούς με θεραπείες που μπορεί να έφεραν αποτέλεσμα αλλά να ήταν εξοντωτικές, πράγμα που η νέα θεραπεία θα τυγχάνει ευθείας σύγκρισης και αμφισβήτησης γ)διερεύνηση κινήτρων εισαγωγής αλλαγών στην καθημερινότητα δ)ικανότητα προσαρμογής σε νέες θεραπείες ε)χρόνος εκδήλωσης και παραμονής της Παχυσαρκίας, στάδιο που είναι εξαιρετικό σημαντικό γιατί καθορίζει το πόσο θεραπεία θα χωρέσει στο νέο σχεδιασμό. Αυτά είναι τα 4 βασικά στάδια μιας εξατομικευμένης θεραπείας που δεν αφορούν θερμίδες, αλλά είναι πολύ πιο σημαντικά για το νέο σχεδιασμό.
Η νέα Θεραπεία ξεκινά
    Έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που δεν τον ξέρουμε και πρέπει να περιμένουμε το πως αυτός θα εκδηλωθεί μέσα στη νέα θεραπεία είναι η αντίδραση του θεραπευόμενου μέσα σε αυτή. Είναι κάτι που δεν το ξέρουμε αλλά το πως ο θεραπευόμενος θα ανταποκριθεί στην θεραπεία που θα του προταθεί είναι ένας σημαντικός παράγοντας που μπορεί να αλλάξει το σχεδιασμό και να χρειαστούν προσαρμογές. Ο παράγοντας αυτός λαμβάνει υπόψιν του σημεία της καθημερινότητας που είναι σκοτεινά και δύσκολο να αναλυθούν. Αφορά φιλίες, κοινωνικές σχέσεις, σεξουαλικές σχέσεις, συντροφικές σχέσεις(αντρόγυνο), τριβές μέσα στη καθημερινότητα, ιδιοσυγκρασία του πρωταγωνιστή, προσδοκίες, κίνητρα, προσωπικότητα, όραμα, το πως φαντάζεται το μέλλον του κτλ. Αυτά είναι πράγματα που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, ούτε μπορούμε να τα ξέρουμε πριν τη θεραπεία και τη νέα αλληλεπίδραση με τη νέα θεραπεία. Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν την πορεία της θεραπείας δραματικά και να την βγάλουν εκτός πορείας πολύ γρήγορα. Έτσι έχουμε μια θεραπεία που είναι πολύ ζωντανή και καθημερινά γεννά ανάγκες προσαρμογής, που απαιτεί γρήγορες ενέργειες απ' τον ειδικό. Ο θεραπευόμενος το παιχνίδι που παίζεται κάτω απ' το χαλί δεν το ξέρει, το μόνο που γνωρίζει είναι πόσες θερμίδες έχουν τα φασολάκια. Έτσι πρέπει μαζί με τον ειδικό να σχεδιάσουν τη νέα θεραπεία και να μιλάνε πολύ και ανοιχτά. Η νέα θεραπεία επειδή είναι πολύ ζωντανή κανείς δεν ξέρει την πορεία της και την εξέλιξη της και όταν κάποιος ρωτάει 'πόσα κιλά θα χάσω την εβδομάδα', είναι μια ερώτηση και άτοπη αλλά και δύσκολο να απαντηθεί. Που να ξέρει ο ειδικός τι φόρμα θα πάρει η θεραπεία σε κάθε άνθρωπο που θα την εφαρμόσει. Είναι εξαιρετικά δύσκολο. 
Πόσο δίαιτα μπορώ να χωνέψω;
   Αφού έχουμε λάβει υπόψιν μας όλα τα παραπάνω, περιμένουμε να δούμε πως θα δουλέψει η θεραπεία μας σε κάθε άνθρωπο. Υπάρχουν δύο δικλείδες ασφαλείας που ο ειδικός δεν πρέπει να ξεπεράσει. Η μία είναι, η προσαρμογή της θεραπείας να είναι τέτοια που η μείωση βάρους να μην πέφτει κάτω από 1 σημείο που θα γεννηθούν δυνάμεις κόπωσης της θεραπείας. Μπορεί ο θεραπευόμενος να επιμένει ότι δεν θέλει επιθετικές μειώσεις βάρους, αλλά όταν η μείωση βάρους πέφτει από ένα όριο και κάτω, γεννιούνται αποσχιστικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτούς που ισχυρίζονται το αντίθετο. Η δεύτερη δικλείδα έχει να κάνει με το αντίστροφο, δηλαδή με την μείωση του βάρους να είναι πολύ περισσότερη απ' αυτή που μπορεί να υποστηρίξει ο θεραπευόμενος. Θύματα αυτού του αποτελέσματος είναι οι περισσότεροι άνθρωποι που μπαίνουν σε θεραπεία, μιας και όταν χάνουν βάρος πάνω απ' αυτό που μπορούν την επόμενη μέρα να διαχειριστούν πολύ γρήγορα αυτό το βάρος θα ξανάρθει. Η δίαιτα για να μπορέσει να έχει επόμενη μέρα πρέπει να χάνεται τόσο βάρος που η αλλαγή που έχει φέρει μέσα στην καθημερινότητα η νέα θεραπεία, να είναι ικανή να αφομοιωθεί. Συνήθως όταν χάνεται βάρος κανέναν δεν νοιάζει τι θα ακολουθήσει και γι' αυτό τα κιλά ξαναμπαίνουν, αλλά οι νέες γνώσεις απαιτούν ρεαλιστικότερες προσεγγίσεις. Όταν φοράς μια καθημερινότητα στενή, αργά ή γρήγορα απλά το κουστούμι θα ξηλωθεί. Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!