Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Η κάθε επόμενη δίαιτα θα πρέπει να είναι σοφότερη της προηγούμενης

Μακρής Θανάσης
  Καθώς οι γιορτές πλησιάζουν όλο και περισσότερο άνθρωποι λόγω των ενοχών θα ψάχνουν να βρουν λύσεις πως να χάσουν βάρος. Οι αναζητήσεις για δίαιτες σπάνε ρεκόρ μετά τα Χριστούγεννα και άλλος ένας χρόνος θα περάσει χωρίς να γίνει απολύτως τίποτα. Τον επόμενο χρόνο πάλι τα ίδια Γιορτές-Ενοχές-Επανάληψη. Ο κύκλος των ενοχών θυμίζει το κύκλο της βροχής που έμαθα στη Φυσική στο Δημοτικό, οι γιορτές είναι η πύκνωση των ενοχών που θα φέρει τη βροχή-δίαιτα. Στο σημερινό μας άρθρο θα κάνουμε μια αναφορά για τον μηχανισμό άμυνας, που σε πολλά άρθρα μας έχουμε περιγράψει και είναι αυτός που η πρώτη δίαιτα έχει δημιουργήσει για να μην έρθει ποτέ ξανά καμία δίαιτα να ανατρέψει την ησυχία μας.
Μηχανισμός Άμυνας
    Είχαμε κάνει μια δίαιτα πριν 3-4 χρόνια η οποία είχε πάει καλά και είχαμε χάσει 25κιλά τα οποία βέβαια μετά ξαναμπήκαν και οι σκέψεις μας σήμερα είναι τι θα κάνουμε για να ξαναχάσουμε κιλά και να πετύχουμε ότι και τότε. Μήνες ίσως και χρόνια περιμένουμε το γεγονός εκείνο που θα αποτελέσει την αφορμή το ηφαίστειο να εκραγεί και να πιάσουμε το τηλέφωνο να πάρουμε το διαιτολόγο. Ο πρωταγωνιστής δεν ξέρει όμως κάτι πολύ σημαντικό, ο μηχανισμός που η πρώτη δίαιτα έχει δημιουργήσει και θα είναι εκεί για πάντα, είναι έτοιμος, άψογα στημένος να τον υποδεχτεί για να αποτύχει. 'Η κάθε επόμενη δίαιτα θα είναι χειρότερη της προηγούμενης' είχα γράψει σε ένα παλιό μου άρθρο και αν θέλαμε να επικαιροποιήσουμε την άποψη μας θα λέγαμε κάθε επόμενη δίαιτα είναι μια απομίμηση της πρώτης.
Η πρώτη Δίαιτα 
   Η αλήθεια είναι ότι απ' την πρώτη δίαιτα που είχαμε κάνει δεν μπορούμε να ξεφύγουμε, όλες οι επόμενες προσπάθειες θα είναι φθηνές υποσχέσεις στον εαυτό μας ότι μπορούμε να κάνουμε ότι και τότε. Η δεύτερη αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν θα κόψουμε τον ομφάλιο λώρο απ' την πρώτη δίαιτα και πάντα θα πάμε να κάνουμε όχι μια δεύτερη δίαιτα αλλά την συνέχεια της πρώτης. Ακόμη και μετά από 15χρόνια ο χρόνος δεν είναι ικανός να σβήσει αυτές τις μνήμες της πρώτης δίαιτας. Ο ειδικός το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει για να μπορέσει να βοηθήσει τον πρωταγωνιστή είναι να του 'απλώσει' μια νέα θεραπεία που δεν θα έχει καμία σχέση με την πρώτη, με λίγες πιθανότητες να το πετύχει. Αν δεν το πετύχει θα συμβεί αυτό που φαντάζεστε. Για να το πετύχει θα πρέπει να σχεδιάσει μια θεραπεία που δεν θα θυμίζει σε δίαιτα τίποτα απ' τη πρώτη, αλλά θα πετυχαίνει όλους τους στόχους της πρώτης από μια άλλη οδό. Γιατί πρέπει να σχεδιάσει κάτι άλλο και όχι το ίδιο αφού το πρώτο πέτυχε; Η πρώτη απάντηση έρχεται απ' τα στοιχεία που έχουμε μπροστά μας, οι δίαιτες στο Διαδίκτυο είναι δισσεκατομύρια και ελεύθερες σε πρόσβαση για όλους, αλλά η Παχυσαρκία αυξάνεται γιατί; Συμβαίνει ακριβώς το αντίστροφο, όσο αυξάνεται η προσφορά δίαιτας τόσο δεν μειώνεται η Παχυσαρκία. Η δεύτερη απάντηση έχει να κάνει με το μηχανισμό άμυνας που είναι εκεί έτοιμος και περιμένει να πεις '27Νοέμβρη έχω ζύγισμα' και μετά σε πετσοκόβει. 100δίαιτες το χρόνο να κάνεις, οι μάχες θα είναι όλες χαμένες, γιατί εσύ αισθάνεσαι ότι η Δευτέρα μετά τις γιορτές είναι καλή μέρα για νέα σχέδια, αλλά αυτό που πάς να κάνεις δεν είναι μια νέα αρχή αλλά ένας παλιός κύκλος που δεν ολοκληρώθηκε. Όταν λες λοιπόν ότι κάνεις νέα προσπάθεια είναι η συνέχεια της παλιάς, απλά δεν το ξέρεις και αποτυγχάνει for sure.
Η νέα Δίαιτα
   Η νέα Δίαιτα θα πρέπει να κόψει τα πόδια στον μηχανισμό και αυτό θα γίνει μόνο αν είναι κάτι άλλο της πρώτης. Η νέα Δίαιτα θα πρέπει να κάτι πραγματικά νέο και θα πρέπει να ξεκινήσει με πλήρη ανάλυση της αποτυχίας των παλιών μεθόδων και ανάλυση των λόγων που συμβαίνει. Μετά θα ανοίξει το παράθυρο να μπει και ήλιος απ' το μέλλον. Πρώτα πρέπει να μελετηθεί καλά το σκοτάδι. Πρέπει να δημιουργηθεί μια ισχυρή γραμμή άμυνας που πρώτα πρέπει να σταματήσει το βάρος να ανεβαίνει και μετά να επιτεθεί με δύναμη και με επιμονή για να ωθήσει το βάρος να κατέβει. Αφού ο μηχανισμός είναι έτοιμος να υποδεχθεί τον πρωταγωνιστή και να τον συντρίψει, εμείς δεν θα πρέπει να αντιταχθούμε με τη δημιουργία ενός νέου ισχυρού μηχανισμού άμυνας, αν θέλουμε να προσπαθήσουμε να ξεφύγουμε απ' τον κύκλο που περιμένει να μας κλείσει στην ιστορικότητα του; Η εύλογη ερώτηση είναι 'μα και ο νέος μηχανισμός αυτός δεν θα γεννήσει νέους αμυντικούς μηχανισμούς'; Η απάντηση είναι εύκολη και εδράζεται στην απόσταση μεταξύ του εγώ και του μπορώ, η απόσταση να γνωρίσουμε τον καλό μας εαυτό και να τον εκπαιδεύσουμε να γίνει καλύτερος δεν γεννά άμυνες, ούτε αντιστάσεις, είναι μονοθεματικός και μονοκατευθυντήριος, πάει μόνο προς τα πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!