Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017

Η δίαιτα στον αυτόματο πιλότο

Joan Miro 'creole dancer'
   Έχουμε γράψει σε πολλά άρθρα μας ότι με το που ανακοινώνουμε ημερομηνίες συνεδρίες και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ανθρώπου που έρχεται σε εμάς για να αδυνατίσει, ξεκινάει ένα γαιτανάκι πίεσης στο θεραπευόμενο που είναι τόσο αφόρητη και δύσκολα διαχειρίσιμη που θα τον ωθήσει αργά ή γρήγορα εκτός θεραπείας και θα δημιουργήσει μέσα του ένα μηχανισμό αποφυγής δίαιτας που θα του δημιουργεί πρόβλημα σε κάθε επόμενη δίαιτα-θεραπεία. Όπως εφαρμόζονται σήμερα οι δίαιτες ανά τον κόσμο αφήνουν πίσω τους πιο πολλά προβλήματα απ' αυτά που λύνουν, με κύρια υπεύθυνη την ζυγαριά. Το αποτύπωμα της ζυγαριάς στη θεραπεία είναι τεράστιο, αν όμως αφαιρούσαμε την ζυγαριά αυτόματα η πυκνότητα του χρόνου θα αραίωνε σε βαθμό τέτοιο που ότι ήταν με τη ζυγαριά να γίνει σε 2 μήνες, χωρίς ζυγαριά θα θέλαμε πολλαπλάσιο χρόνο. Πριν έρθει το αποτέλεσμα, θα το έχουν προλάβει τόσες κακοτοπιές που στο δρόμο για την πηγή θα έχουμε ξεμείνει από ανάγκη για δίψα. Ο ειδικός βρίσκεται σε τεράστιο δίλλημα όταν χρειάζεται να αποφασίσει με ή χωρίς ζυγαριά και καταλήγει με ζυγαριά, όχι γιατί αυτό θέλει αλλά γιατί υπάρχει μια τεράστια κουλτούρα πάνω στις δίαιτες που επιβάλλουν ένα ρυθμό 'πολλά κιλά σε λίγο χρόνο'. Τα θύματα που αφήνει πίσω της η μορφή αυτής της δίαιτας είναι αμέτρητα και έτσι θα συνεχιστεί η πορεία μέχρι κάτι να αλλάξει. Απ' την επόμενη αποτυχημένη δίαιτα μέχρι το κάτι που θα αλλάξει θα βρείτε και εμάς στο δρόμο σας.
Φυσικός μηχανισμός εξισορρόπησης.
    Στον άνθρωπο υπάρχει ένας φυσικός μηχανισμός εξισορρόπησης ο οποίος ενεργοποιείται και εντός δίαιτας. Τις πρώτες εβδομάδες και ενώ θεραπεία έχει ξεκινήσει το διαιτολόγιο εφαρμόζεται κατά 90%, αλλά πολύ γρήγορα το σκηνικό αλλάζει. Δεν μπορεί ο άνθρωπος να εφαρμόζει για πολύ καιρό ένα πρόγραμμα ξένο ως προς την προηγούμενη καθημερινότητα του. Έστω και αν οι αλλαγές στο πρόγραμμα δεν είναι μεγάλες, η παραμικρή παρέκκλιση απ' την προτέρα διατροφή δημιουργεί την ανάγκη για επιστροφή στα παλιά. Με μια αργή διαδικασία επιστρέφει σε 1 μίγμα θεραπείας που αποτελείται από πολλά 'κομμάτια'. Έστω ότι για 4εβδομάδες εφαρμόζει το διαιτολόγιο κατά 80% και έχει χάσει 4κιλά, από εδώ και μετά το σκηνικό αλλάζει και η προσοχή πέφτει γρήγορα. Ο θεραπευόμενος χαράσσει ένα δικό του παράλληλο πρόγραμμα διατροφής που αποτελείται από το εξής 'μίγμα': ένα 30% απ' το πως μεγάλωσε, ένα 30% του διαιτολογίου και ένα 40% από απ' αυτά που έτρωγε πριν τη δίαιτα. Αυτό είναι η δίαιτα που εφαρμόζει μετά από 3μήνες δίαιτας, ένα δικό του πρόγραμμα που πολύ λίγο μοιάζει με το διαιτολόγιο που κρατάει στα χέρια του. Το διαιτολόγιο αποτελεί ένα περίπου 30% του προγράμματος του και μετά από 3μήνες θεραπείας δεν το κοιτάει καθόλου, η τάση είναι αυτό το 30% να εκμηδενιστεί και να επιστρέψει 100% στο παλιό του πρόγραμμα. Σε θεραπείες με μεγάλη διάρκεια, έχει χαραχθεί ένας παράλληλος δρόμος που δεν μοιάζει καθόλου σε δίαιτα, γιατί ο μηχανισμός έχει κάνει άριστη δουλειά και φυσικά η ζυγαριά έχει σταματήσει να πέφτει καιρό τώρα.
Συμπέρασμα
    Αν κάποιος κοιτάξει τη θεραπεία από ψηλά θα διαπιστώσει ένα πράγμα, μια πορεία από το χθες ξανά στο χθες με μια μικρή διακοπή ενός διμήνου. Η τάση για επιστροφή στην παλιά διατροφή έχει πολύ μεγάλη δύναμη. Το αδυνάτισμα βδομάδα τη βδομάδα φθίνει γρήγορα και σχεδόν στο τέλος ο θεραπευόμενος ξεχνά για ποιο λόγο πάει σε διαιτολόγο. Το συναίσθημα 'θέλω να αλλάξω και να χάσω κιλά' έχει μετατραπεί σε 'καλά είναι που είμαι και σταθερός'. Ο προπομπός του 'παίρνω κιλά' είναι το στάδιο του 'αισθάνομαι καλά που δεν παίρνω'. Η φυσική πορεία μιας δίαιτας είναι τέτοια, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Ένα διάλειμμα απ' την καθημερινότητα και ξανά πάλι στα παλιά. Θέλει πολύ μεγάλη δύναμη και πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει στο κομμάτι της ενημέρωσης και της προετοιμασίας για θεραπεία και αυτό το σκαλί δυστυχώς ακόμη δεν το έχουμε φτιάξει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!