Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

Τι είναι η Λεπτίνη;

  Ήταν Νοέμβριος του 1994 όταν από τον επιστήμονα γενετιστή Τζέφρι Φρίντμαν μάθαμε την Λεπτίνη, την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τις καύσεις λίπους στο σώμα μας. Τα πειράματα σε ποντίκια που έγιναν βρήκαν ότι δεν ήταν ο εγκέφαλος εκείνος που έδινε την εντολή αποθήκευσης λίπους στο σώμα μας, αλλά το αντίθετο. Η Λεπτίνη παράγεται από τον λιπώδη ιστό του σώματος μας. Η Λεπτίνη δίνει εντολή στον εγκέφαλο για τη διαχείριση του λίπους στο σώμα μας. Η Λεπτίνη βρέθηκε όμως ότι έχει και άλλες δράσεις όπως ρύθμιση της όρεξης και δράση πάνω στην σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η Λεπτίνη δίνει τις εντολές για αποθήκευση λίπους ή για χρησιμοποίηση του για παραγωγή ενέργειας. Οι φυσιολογικές της τιμές για άτομο με φυσιολογικό βάρος κυμαίνονται μεταξύ 4-9ngr/ml
Αντίσταση στη Λεπτίνη
   Τα επίπεδα της Λεπτίνης όταν τρώμε πολύ και παίρνουμε βάρος αυξάνονται με αποτέλεσμα οι καύσεις μας να αυξάνονται, το αίσθημα πείνας να μειώνεται. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει όταν δεν τρώμε, τα επίπεδα λεπτίνης μειώνονται, ο μεταβολισμός μειώνει ρυθμό με σκοπό να μην σπαταληθεί περίσια ενέργειας, μέχρι η ισορροπία ενέργειας να αποκατασταθεί. Θα μπορούσε κάποιος εδώ να πει ότι, τι ωραία τι καλά, ανακαλύψαμε την Λεπτίνη το '94 ας χορηγήσουμε Λεπτίνη να λύσουμε το πρόβλημα της Παχυσαρκίας. Βρέθηκε μετά από έρευνες ότι η περίσια Λεπτίνης στο σώμα μας δεν επαναφέρει το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο οργανισμός μας εμφανίζει ένα είδος Λεπτινοαντίστασης στην ορμόνη. Βρέθηκε λοιπόν ότι ενδοφλέβια χορήγηση Λεπτίνης δεν επαναφέρει το βάρος σε φυσιολογικά επίπεδα.
Συμβουλές 
   Ένας καλός ύπνος κρατά σε καλά επίπεδα τα επίπεδα της Λεπτίνης, έχει βρεθεί ότι μειωμένος ύπνος ή κακός ύπνος ρίχνει τα επίπεδα της Λεπτίνης. Η Λεπτίνη σχετίζεται και με το στρες μιας και αυξημένο στρες φαίνεται να διατηρεί τα επίπεδα της Λεπτίνης σε χαμηλά επίπεδα. Διατροφή πλούσια σε απλούς υδατάνθρακες όπως φρουκτόζη φαίνεται να επιτείνει την Λεπτινοαντίσταση. Ακραίες μεταβολές στο βάρος, επιθετικές δίαιτες και συνεχείς αυξομειώσεις εκπαιδεύουν την Λεπτινοαντίσταση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!