Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου 2017

Το πρόβλημα δεν είναι ότι πήρες κιλά, αλλά ότι τα διατηρείς

Wassily Kandinsky 'White Line 1920' 
   Στο σημερινό μας άρθρο θα χωρίσουμε το βάρος σε 2 περιόδους. Ο διαχωρισμός γίνεται για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε ποια η φύση της Παχυσαρκίας και τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για να καταλάβουμε πως μπήκαν τα κιλά, σε ποια φάση βρισκόμαστε, στοιχεία γύρω από τον εαυτό μας και την ασθένεια μας και τι χρειάζεται να γνωρίζουμε για να θέσουμε τις βάσεις θεραπείας. Το σημερινό μας άρθρο θα επικεντρωθεί σε μια πολύ σημαντική γνώση που πρέπει να έχουν όσοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους.
Οι 2 περίοδοι της Παχυσαρκίας - Περίοδος Α
   Αν δούμε το παρελθόν ενός ανθρώπου που αντιμετωπίζει προβλήματα Παχυσαρκίας θα δούμε ότι η πορεία της ανόδου του βάρους του δεν ήταν 'παίρνω λίγο λίγο βάρος', ήταν ακριβώς αντίστροφα, δηλαδή πήρε μεγάλη ποσότητα κιλών σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό αποτελεί το 80% του παραπανίσιου βάρους του. Παράδειγμα : αν σήμερα ζυγίζει 110κιλά και πριν 5 χρόνια ήταν 75κιλά, η άνοδος είχε ως εξής : για κάποιο έκτακτο λόγο ο πρωταγωνιστής εκτέθηκε σε συνθήκες έντονου στρες, μέσα σε 2 το πολύ 3 μήνες πήρε από 20-30κιλά. Αυτό αποτελεί το 80% του βάρους του σήμερα, βάρος που το πήρε πριν χρόνια και σε σύντομο χρόνο. Αν νομίζουμε ότι ένας παχύσαρκος άνθρωπος παίρνει 5+5+5+5+5+5 κιλά και κάποια στιγμή 8χρόνια μετά είναι 40κιλά περισσότερο είναι λάθος. Τα πολλά κιλά μπήκαν σε πολύ μικρό διάστημα, μετά την περίοδο αυτή ο οργανισμός επήλθε σε μια κατάσταση ισορροπίας και πάλι και απλά ο πρωταγωνιστής έπαιρνε 1-2κιλά το χρόνο. Μπορεί όλο το βάρος που πήρε εκείνους τους 2-3 μήνες να είναι και όλο το παραπανίσιο βάρος που έχει σήμερα. Άρα η πρώτη περίοδος Παχυσαρκίας είναι η περίοδος που το βάρος ανεβαίνει και είναι μια σύντομη περίοδος που πήραμε πολλά κιλά σε σύντομο χρόνο. Ο οργανισμός μας πολύ σύντομα θα ισορροπήσει το βάρος και σύντομα θα σταθεροποιηθεί η ζυγαριά. Πολύ λίγο βάρος θα έρθει να προστεθεί μετά, τα επόμενα χρόνια. Μπορεί ένας άνθρωπος να είναι 50ετών και να κουβαλάει κιλά από τα 25 του και από τότε να πήρε 30κιλά που δεν έχασε ποτέ, αλλά τα 30κιλά δεν τα πήρε σιγά σιγά το χρόνο, αλλά μέσα σε 3 μήνες στα 25του, από εκεί και μετά έβαζε και έβγαζε 3-4κιλά.
Περίοδος Β
   Η δεύτερη περίοδος Παχυσαρκίας έχει να κάνει με την περίοδο μετά την σύντομη εκείνη περίοδο που πήρε βάρος. Αποτελεί το μεγαλύτερο κομμάτι της ασθένειας και αποτελεί όλο τον υπόλοιπο χρόνο μετά τους 3κρίσιμους μήνες που πήρε τα κιλά. Η δεύτερη περίοδος είναι όλος εκείνος ο χρόνος που απλά ο πρωταγωνιστής σταθεροποίησε την παχυσαρκία του. Το βάρος έχει σταματήσει να ανεβαίνει, αλλά κυρίως δεν κατεβαίνει, ενώ έχει επέλθει και πάλι ισορροπία στην ζωή του πρωταγωνιστή. Η περίοδος που παγιώνεται το βάρος και αποκτά ρίζες είναι η περίοδος που τα κιλά ήρθαν για να μείνουν. Η περίοδος που η καθημερινότητα του ασθενή συντονίζεται για να μείνουν τα παραπανίσια κιλά. Η δεύτερη περίοδος είναι η περίοδος εκείνη που τα κιλά δεν πέφτουν. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής η ζυγαριά δύσκολα ανεβαίνει, αλλά δεν κατεβαίνει κιόλας. Είναι η περίοδος που ο πρωταγωνιστής συμβιβάζεται με την ασθένεια του και λέει 'αν έχω να διαλέξω να στερηθώ για να χάσω κιλά ή να μην αλλάξω τίποτα και ας μείνω χοντρός' θα διαλέξει το δεύτερο. Η ζυγαριά δεν ανεβαίνει αλλά το ότι δεν κατεβαίνει σημαίνει ότι ο πρωταγωνιστής προχωρά σε έναν αργό συμβιβασμό. Ο συμβιβασμός δεν είναι ορατός γιατί δεν μπορεί να αποτυπωθεί κάπου, είναι αόρατος. Θα υπέθετε όμως κάποιος ότι 'αφού ο πρωταγωνιστής πέρασε την περίοδο που έπαιρνε κιλά και η περίοδος αυτή πέρασε τώρα θα κάνε κάτι να τα χάσει'. Λάθος μεγάλο, η Παχυσαρκία τώρα ξεκινά με έναν υπόγειο, αργό πόλεμο. Ο συμβιβασμός είναι μια αργή διαδικασία, αόρατη και χωρίς παρενέργειες, είσαι ότι ήσουν και πριν, αλλά αυτό από μόνο του θέλει μια μεγάλη μετακίνηση από τη θέση 'πήρα κιλά και αυτό δεν είναι φυσιολογικό', στη θέση 'έβαλες κιλά ξεκίνα τώρα να τα αποδέχεσαι και να τα διατηρείς'. Το συντριπτικά μεγάλο μέρος της ασθένειας είναι τέτοιο και δύσκολα αλλάζει. Είναι λάθος να νομίζουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η περίοδος που μπήκαν τα κιλά και αυτή είναι μόνο 3μήνες, ενώ το ότι έχουμε αποδεχθεί ότι δεν θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό, κρατά 40χρόνια. Σίγουρα η περίοδος αποδοχής των κιλών έχει πολλές φάσεις και στάδια, αλλά οι βασικές περίοδοι της ασθένειας της Παχυσαρκίας είναι αυτές και η κατανόηση τους είναι βασική γνώση στην επίλυση της.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!