Τρίτη, 7 Νοεμβρίου 2017

Σε πόσα κιλά θα χάσω 6μήνες;

  Τις περισσότερες φορές με ρωτάνε 'πόσα κιλά θα χάσω σε 3μήνες', είναι ίσως η πιο συχνή ερώτηση που γίνεται στους διαιτολόγους και πραγματικά τις περισσότερες φορές δεν ξέρω τι απάντηση να δώσω. Εξαρτάται από πλήθος παραγόντων και πολλές φορές μπορεί να μην χαθεί και γραμμάριο. Οι άνθρωποι που μας ρωτάνε θέλουν να έχουν μια καθαρή άποψη για το μέλλον τους. Αν μπορούσε να πληρώνανε και κάποια χρήματα παραπάνω για να αποφύγουν τη δίαιτα θα ήταν πράγμα υπέροχο. Όλες τις φορές μας ρωτούν πόσα κιλά θα χάσω, αλλά θα έπρεπε να μας ρωτούν και πόσο χρόνο θα χάσουν αν δεν το κάνουν σωστά. Οι δίαιτες είναι μια πικρή ιστορία για τους περισσότερους, κάθε φορά έχαναν 5 και έπαιρναν 7. Έχουμε αναλύσει τους λόγους που συμβαίνει αυτό σε πολλά άρθρα μας. Ο χρόνος που χάνεται στις δίαιτες είναι πολύς και το βλέπω και προσωπικά ως ειδικός τα χρόνια που εργάζομαι, όλοι ξεκινούν με ελπίδες και το τέλος είναι σχεδόν καρμπόν ίδιο για όλους περισσότερα κιλά απ' ότι πριν. Οι ίδιοι άνθρωποι με παίρνουν τηλέφωνο και με ρωτούν αν γίνεται να κάνουν μια προσπάθεια ακόμη και τους ρωτώ 'αν το κάνετε κάτι πρέπει να έχει αλλάξει, αλλιώς θα βγείτε με πιο πολλά κιλά'. Πάντα παίρνω την ίδια απάντηση 'ατή τη φορά θα είναι αλλιώς θα δείτε' και είναι χειρότερη απ' την προηγούμενη. Χάνεται απίστευτος χρόνος για να κάνουμε τα ίδια και τα ίδια πράγματα σαν να μην έχει περάσει γραμμάριο γνώσης απ' τον εγκέφαλο μας, που ζει αρχή, μέση και τέλος με την ίδια επανάληψη που στο τέλος μας ζητάει έστω να αλλάξουμε τη γεύση των ποπ κορν. Η απάντηση είναι στη γωνία και περιμένει 'Δεν θα αλλάξει τίποτα παιδιά, κύκλο θα κάνετε και ξανά απ' την αρχή'.
Χάνεται Χρόνος
   Κατά μέσο όρο αν ένας άνθρωπος κάνει σε μια δεκαετία 3 προσπάθειες αδυνατίσματος και στο σύνολο χάσει 45-50κιλά(και στις 3), θα έχει αφιερώσει περίπου 4χρόνια στο σύνολο στο να ψάχνει να βρει το δρόμο του με το βάρος του. Πολλά δεν είναι; Που θα βρίσκεται στο τέλος της δεκαετίας; 10-20% περισσότερο βάρος από τότε στην αρχή πριν 10χρόνια. Έχουμε και λέμε, 4χρόνια αέρας, 3000ευρώ αέρας, έτοιμοι να δώσουμε άλλα 4χρόνια και άλλα 3000ευρώ σε νέες θεραπείες μήπως κάνουμε τον αέρα κιλά. Φυσικά από χρόνο σε χρόνο και χαμένη στιγμή σε χαμένη στιγμή ούτε λόγος να γίνεται για εκπαίδευση πάνω σε θέματα βάρους και κατανόησης του βάθους της ασθένειας. Επενδύεται ελάχιστος χρόνος σε βασικά θέματα κατανόησης της ασθένειας και πολύς χρόνος στην ανακύκλωση του ίδιου και του ίδιου μοντέλου. Όταν ένας άνθρωπος ξεκινάει μια προσπάθεια έχει ελπίδες ότι αυτή τη φορά θα τα καταφέρει, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να πούμε στον άνθρωπο μια αλήθεια. Οι ελπίδες που έχει σε κάθε επόμενη προσπάθεια είναι μειωμένες τουλάχιστον 35%. Αυτό που θα ξεκινήσει να κάνει έχει 30% πιθανότητες να πετύχει και 70% να αποτύχει και σε περιπτώσεις που είναι τέταρτη και πέμπτη φορά 90% να αποτύχει και 10% να πετύχει. Είναι τα ποσοστά που μετρούν οι εταιρείες Παχυσαρκίας κάθε χρόνο, άνθρωποι που παχαίνουν, δεν αδυνατίζουν και καλωσορίζονται και άλλοι φρέσκοι 'πελάτες' στο χώρο. Σαν όσοι μπαίνουν στο δωμάτιο της Παχυσαρκίας να μην μπορούν να βγουν, η πόρτα σφραγίζεται.
Αποφάσεις
   Για να κερδίσει ένας άνθρωπος περισσότερες πιθανότητες πρέπει να τις χτίσει μέσα από γνώση. Αν δεν κάνει τίποτα, δεν προετοιμαστεί και δεν ενημερωθεί, απλά θα πάει να κάνει μια πολύ σύντομη διαδρομή που κατά 90% θα αποτύχει. Ο χρόνος θα περάσει απίστευτα γρήγορα και θα είναι πάλι στην ίδια θέση, ότι γίνεται σε όλο το κόσμο μέχρι στιγμής. Όποιος περνά στην άλλη πλευρά δεν γυρίζει πίσω, δυστυχώς. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα αυτόνομο κομμάτι θεραπείας που δεν θα έχει σχέση με το αδυνάτισμα, το οποίο θα ασχολείται με το εσωτερικό κομμάτι της θεραπείας και θα ασχολείται με 2 βασικά κομμάτια α)καθρέφτισμα του εαυτού μας μέσα στη θεραπεία, με λεπτομερή ανάλυση των σημαντικών σημείων, γιατί αποτύχαμε κτλ. β)γνωριμία με την ασθένεια μας, από τι πάσχουμε και πως λειτουργεί. Πρέπει να θωρακίσουμε τον εαυτό μας με γνώση πριν μπούμε στο κομμάτι του αδυνατίσματος. Έτσι θα είμαστε γνώστες ενός κομματιού του εαυτού μας που δεν γνωρίζουμε και θα είμαστε γνώστες των δυσκολιών που έχει μια θεραπεία. Έτσι όταν θα μπαίνουμε σε αυτή θα ξέρουμε τι μας περιμένει και δεν θα πάμε το μοιραίο από βδομάδα σε βδομάδα μήπως και έρθει εκείνο το περιβόητο κιλό που περιμένουμε. Είναι εντελώς χαζό να αφιερώνουμε δεκαετίες σε δίαιτες και αδυνάτισμα και να μην ξέρουμε γιατί ρε παιδιά αντί να αδυνατίζουμε παχαίνουμε ενώ ξέρουμε πόσες θερμίδες έχει ο μουσακάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάντε το δικό σας σχόλιο! Θα χαρούμε πολύ!